top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Snowhere

Naam: Snowhere

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 1 - 12 spelers

Speeltijd: minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: NSV

Prijs: €12.70


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 105 kaarten

  • 6 kaarten met een sneeuwvlok op de sneeuwkant

  • 1 overzichtskaart met de regels

Voordat het spel begint schud je de 111 kaarten en leg je ze met de vuurzijde naar boven in het midden van de tafel. Je moet de kaarten over de tafel verspreiden, zodat ze een soort tapijt van kaarten vormen die elkaar allemaal bedekken. Je mag zelf bepalen hoe groot die tapijt wordt, maar het moet wel een geheel zijn. Dus geen van de kaarten mag los liggen.


De spelregels

Als je het spel met meerdere spelers speelt dan speel je om de beurt et de klok mee. Je mag met elkaar overleggen en elkaar adviseren. Je pakt een kaart van het tapijt af, deze kaart mag niet door andere kaarten bedekt zijn. Je mag ook geen sneeuwkaart pakken. De enige mogelijkheid wanneer dit mag is als een kaart door maximaal 1 andere kaart is gedekt en met 1 millimeter of minder.

Bij het oppakken van kaarten moet je oppassen dat je geen andere kaarten door elkaar haalt. Om stabiliteit te bieden mag je andere kaarten vasthouden door je vingers te gebruiken. Als het toch gebeurt dat sommige kaarten verplaatsen dan moet je deze terug leggen in hun oorspronkelijke positie.


De kaart die je hebt gepakt draai je om naar de sneeuwkant. Als de kaart een gigantische sneeuwvlok laat zien, leg je deze opzij. Deze kaarten heb je pas aan het einde van het spel nodig. Je gaat gaat verder met spelen door nog een vuurkaart op te pakken.

Alle andere kaarten, zonder gigantische sneeuwvlok, moeten gebruikt worden op het vuurtapijt te bedekken. Plaats de kaart terug op het tapijt met de sneeuwkant naar boven.

Je bent vrij om te kiezen waar je deze kaart plaatst. Om een dikke laag sneeuw te creëren, moeten aangrenzende sneeuwkaarten altijd een beetje overlappen. Je mag een sneeuwkaart niet zo neerleggen dat deze een vuurkaart precies bedekt. Er moet altijd een randje uitsteken. Zodra je de kaart hebt terug geplaatst is de volgende speler aan de beurt.


Het spel eindigt wanneer een speler niet langer legaal een vuurkaart kan oppakken. Tijdens het spel is het je hopelijk gelukt om sneeuwkaarten te vinden met een sneeuwvlok erop. Je kunt deze nu gebruiken om delen van het vuur te bedekken die nog steeds zichtbaar zijn. Hoe minder vuur er nog zichtbaar is, hoe beter je resultaat. Als je erin geslaagd bent om de vuurkaarten volledig te bedekken heb je gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan het spel makkelijker of moeilijker maken.

+ De kaarten met de sneeuwvlokken zijn een leuke toevoeging.

+ Het spel is coöperatief.

+ Je kan het spel ook alleen spelen.

+ Het spel is duurzaam.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Probeer het vuur te doven tijdens een potje Snowhere! Voordat het spel begint spreid je de kaarten met de vuurkant naar boven uit over tafel. De kaarten moeten elkaar nog wel raken en dus een geheel vormen. Je speelt dit spel om de beurt, maar wel samen. Je mag dus tijdens het spel overleggen. Als je aan de beurt bent pak je een kaart die los legt en draai je deze om naar de sneeuwkant. Deze kaart leg je vervolgens weer op het tapijt. Het spel eindigt als je geen kaart meer kan pakken. Je mag dan nog de kaarten met de sneeuwvlokken die je hebt gevonden en apart hebt gehouden nog op de kaarten leggen. Het spel eindigt ook als alle kaarten zijn bedekt door sneeuw, dan win je het spel! Je kan Snowhere zelf moeilijker of makkelijker maken. Aan het begin van het spel moet je een tapijt van kaarten maken. Je mag zelf bepalen hoe groot je dit tapijt maakt. Als je het tapijt groot maakt dan wordt het moeilijker en maak je het tapijt kleiner dan wordt het makkelijker, want er is maar een kleiner gedeelte wat je hoeft te bedekken.

Tijdens het omdraaien van de kaarten kan je ook kaarten met sneeuwvlokken tegen komen. Deze kaarten mag je apart leggen en aan het einde van het spel gebruiken. Mocht je geen kaarten meer kunnen pakken dan mag je de kaarten met de sneeuwvlok nog op het tapijt leggen. Zo kan je er dus alsnog voor zorgen dat er meer bedekt is en misschien kan je op deze manier ook nog wel het spel winnen!

Ik hou er altijd van als spellen coöperatief zijn. Snowhere is ook een coöperatief spel. Je speelt dus samen en ik zou hier ook gebruik van maken. Overleg met elkaar welke kaart handig is om te pakken en waar je hem vervolgens weer neerlegt. Samen kom je verder en heb je de kans om het spel te winnen. Je kan dit spel met wel 12 mensen spelen, super veel dus! Ik ken niet veel spelen die je met zo'n grote groep kan spelen. Daarnaast kan je het spel natuurlijk ook alleen spelen, maar dan kan je niet overleggen met andere spelers.

En nog een leuk weetje, Snowhere is onderdeel van de natureline van NSV. Het spel is helemaal duurzaam gemaakt. Al het materiaal is gemaakt van gerecycled papier en karton en er is helemaal geen plastic gebruikt. Super goed voor het milieu en dus nog een reden om het spel aan te schaffen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page