top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Sock Monsters

Naam: Sock Monsters

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 - 20 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Happy Meeple Games

Prijs: €34.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 plastic spelbord

 • 36 tegels

 • 16 spelersfiches

 • 4 elfenkaarten

 • 40 sokken

 • 1 zak

 • 4 spelers-pionnen

 • 4 monsters

 • 4 monsterdobbelstenen

 • 1 kleurendobbelsteen

 • 1 stickervel

 • Extra spelregels

 • Een plattegrond van het huis met 4 kamers die op slot zitten

Druk voor het eerste spel voorzichtig alle kartonnen onderdelen uit het karton. Als je wil, kan je een naam bedenken voor de personages en die op de spelersborden schrijven.

Leg het plastic spelbord in de doos of in het midden van de tafel. Leg de 4 monsterholtegels open in de hoeken van het spelbord. Schud de rest van de tegels en leg dan één tegel gedekt op elk veld van het spelbord.

Leg één monsterdobbelsteen op elk monsterhol en zet dan het monster in de kleur van het hol op de dobbelsteen. Doe alle 40 sokken uit het basisspel in de zak en schud goed.

Geef elke speler een elfenkaart, 4 spelersfiches en de pion van een zelfde kleur. Elke speler trekt één sok uit de zak en legt de sok en de fiches open naast zijn spelersbord. Elke speler zet zijn pion op een van de vier centrale velden van het spelbord. Kies een startspeler en geef hem de kleurendobbelsteen.


De spelregels

De elfen proberen passende paren sokken te verzamelen, maar de monsters proberen hen tegen te houden. De eerste elf die drie paar sokken verzamelt, wint het spel.


De spelers zijn met de klok mee dan de beurt. De eerste speler speelt met zijn pion en geeft dan de kleurendobbelsteen door aan de volgende speler. Die speler werpt de dobbelsteen en speelt eerst met een monster en dan met zijn eigen pion. Die speler geeft dan de dobbelsteen door aan de volgende speler enzovoorts.


Tijdens je beurt mag je jouw pion maximaal drie velden in elke richting verplaatsen of in een combinatie van richtingen. Een pion mag je ook diagonaal verplaatsen. Je mag geen velden passeren waar een monster of andere pion staat of op zo'n veld je beurt beëindigen. Hetzelfde geldt voor de monsterholen. In het zeldzame geval dat je volgens deze regels geen enkele verplaatsing kan doen, mag je uitzonderlijk toch een veld waar een monster of andere pion staat passeren. Het is ook toegelaten om je pion helemaal niet te bewegen. Vervolgens heb je twee keuzes:

 • Neem de tegel van het veld waarop je pion staat en toon die dan alle spelers. Komt de kleur van de tegel overeen met jouw spelerskleur, dan gebeurt het volgende: Ligt jouw overeenkomstige fiche nog open, mag je die of omdraaien en twee sokken uit de zak trekken. Heb je jouw overeenkomstige fiche al omgedraaid, dan krijg je geen sokken. Komt de kleur van de tegel niet met jouw spelerskleur overeen, dan leg je de tegel gedekt terug op zijn plaats.

 • Neem één enkele sok van een verticaal of horizontaal aangrenzend monsterhol. Opgepast: wanneer alle tegels omgedraaid zijn, gaat het spel gewoon verder. Je kan nog altijd winnen door sokken uit monsterholen te verzamelen.

Heb je een sok verzameld? Kijk dan of je een passend paar kan maken. Heb je nu twee sokken van dezelfde kleur naast je elfenkaart liggen, dan mag je die op de voeten, handen of oren van jouw personage leggen. Deze sokken kunnen niet meer gestolen worden. Wanneer je drie paar sokken op je elfenkaart verzameld hebt, win je het spel. Proficiat!


Monsters liggen op de loer in huis en proberen een enkele sok van een onvoorzichtige elf te stelen om die dan in een donker hoekje te verbergen. Aan het einde van je beurt geef je de kleurendobbelsteen door aan de volgende speler. Die speler werpt de dobbelsteen en mag het monster van de gedobbelde kleur verplaatsen of een monster naar keuze als de dobbelsteen op een van de twee zijden met de vier kleuren valt.

Een monster verplaatst zich elke beurt 1-3 velden. In tegenstelling tot de pionnen kunnen monsters zich niet diagonaal verplaatsen. Monsters kunnen ook geen velden passeren waar een pion of een ander monster staat of daar hun beurt beëindigen, maar ze kunnen wel de monsterholen betreden. Monsters kunnen ook niet terugkeren naar hun startplaats van de betreffende ronde.


Verplaats je een monster, til het dan iets boven het spelbord zodat de dobbelsteen onder het monster bedekt blijft en verplaats de dobbelsteen samen met de pion.

Staat er op alle velden naast het monster een pion of ander monster, dan moet het monster zijn beurt overslaan.

Nadat je en monster verplaatst hebt, mag je het monster optillen en de dobbelsteen eronder bekijken. Bij een gesloten oog valt het monster in slap en zit zin beurt erop. Bij een open oog moet je één van volgende acties uitvoeren:

 • Bekijk een verticaal of horizontaal aangrenzende tegel zonder die aan de andere spelers te laten zien en leg de tegel dan gedekt terug op het bord. Je mag nooit een tegel bekijken waar een pion of een andere monster op staat.

 • Neem een enkele sok die nog geen deel uitmaakt van een paar, van een speler wiens pion naast het monster staat en leg die in het monsterhol van de overeenkomstige kleur. Je kan enkel sokken nemen die naast het elfenkaart van een andere speler liggen, en dus niet de sokken die al op het elfenkaart van een bepaalde speler liggen.

 • Speel onmiddellijk nog een beurt met hetzelfde monster (verplaats het monster, bekijk de dobbelsteen en voer eventueel nog een actie uit)

Zit de beurt van het monster erop, speel dan een beurt met je pion zoals hierboven beschreven.

Geef daarna de kleurendobbelsteen met de klok mee door zodat de volgende speler een beurt met een monster kan spelen enzovoorts.

Zodra en speler drie paar sokken verzameld heeft, zit het spel erop. De winnaar is bekend!


Na het spel neemt de winnaar het stickervel uit de doos en gaat op zoek naar stickers die drie kousen voorstellen van de kleuren die hij verzameld heeft. Daarna kleeft hij die stickers op de sokvormige velden in het midden van de insert, te beginnen met het vloerkleed.

Indien er in een geel omrand veld naast de deur van een kamer stickers geplakt zijn, dan kan je die kamer betreden. Open het compartment in de doos door de transparante sticker te verwijderen en het onderdeel van de insert te trekken. Haal het nieuw spelmateriaal uit het compartiment. In elk van de kamers vind je het volgend spelmateriaal: "Nieuwe Spelregels"-stickers (kleef ze op de overeenkomstige plaats in de spelregels), een driedelige verkenningssticker die de kamer in kleur afbeeldt en verkenningssticker die aangeeft dat de kamer verkend is.

Er zijn nieuwe spelregels van kracht als je in een ontdekte kamer speelt. Deze regels worden uitgelegd op de "nieuwe spelregels"-stickers, waarop je ook de beschrijving vindt van het nieuw spelmateriaal voor die kamer. De nieuwe spelregels voor een specifieke kamer gelden niet wanner je in een andere kamer speelt.

Wanneer een speler een spelletje wint in een ontdekte kamer, dan kleeft hij in plaats van de sokvormige stickers één deel van een driedelige sticker op de overeenkomstige kamer. Wanneer de drie delen op de kamer geplakt zijn, mag je de verkenningssticker op de overeenkomstige plaats in de regels kleven. Startend met de jongste speler krijgen alle spelers nu een beloning. Beloningen en hun effecten worden beschreven op de sticker.

Nu kan je spelen met de basisregels van de gang of de regels van de kamers die je al verkend hebt. Blijf sokvormige stickers op de insert kleven om nieuwe kamers te ontdekken.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel ziet er super vrolijk uit.

+ Het spel heeft extra spelmateriaal.


Beoordeling

Tijdens Sock Monsters probeer je als eerste 3 paar sokken te verzamelen, maar kijk uit voor monsters! Wanneer je aan de beurt bent verplaats je eerst het monster 1 tot 3 velden in horizontale of verticale richting. Elk monster heeft een dobbelsteen onder zich die ook meedraait tijdens het verplaatsen. Dan til je het monster op en als deze een dicht oog toont gebeurt er niets, maar laat deze een open oog zien dan mag je een sok stelen van een pion die naast je staat, deze sok komt in het monsterhol terecht. Daarna mag je je pion nog 1 tot 3 velden verplaatsen, dit mag alle richtingen op. Als je op een gesloten vakje eindigt mag je deze omdraaien, matcht deze met jou kleur dan mag je twee sokken uit de zak pakken. Zodra je een paar hebt leg je deze op de oren, handen en voeten van je elfje. De speler die als eerste 3 paart heeft wint!

Sock Monsters is nou echt een goed voorbeeld van een leuk familiespel. Het spel heeft een beetje wat weg van memory, want als je op een vakje terecht komt mag je deze tegel omdraaien. Is dit niet jou kleur dan draai je hem weer om. De andere spelers hebben ook de kleur van de tegel gezien en het is dan handig om deze te onthouden. Als het namelijk wel jou kleur is dan weet je precies waar je moet zijn en als het niet jou kleur is dan zou ik daar niet naartoe gaan. De monsters vind ik ook super leuk bedacht, vooral de dobbelstenen daaronder. De monsters til je een beetje op als je ze beweegt gaan ze over een randje heen, waardoor de dobbelsteen ook mee rolt. Je weet dus nooit of deze een gesloten of open oog toont als je het monster optilt, super spannend dus!

Sock Monsters heeft duidelijke spelregels die je zo kan leren, vandaar ook dat het spel geschikt is om te spelen met kinderen. Overigens denk ik dat het spel ook leuk is voor volwassenen, om bijvoorbeeld tussendoor te spelen. Mij sprak het in ieder geval erg aan. Ik denk dat dit ook komt door het spelidee en de vrolijke componenten. De monsters zijn lekker kleurrijk evenals de kleine sokjes die je moet verzamelen.

Kan je geen genoeg van Sock Monsters krijgen? Het spel heeft ook allerlei geheime kamers die je kan vrijspelen. Hoe vaker je het spel speelt, hoe meer kamers er worden vrijgespeeld. Deze kamers bevatten geheim spelmateriaal die je kan toevoegen aan het spel. Dit spelmateriaal kan ervoor zorgen dat de regels van het basisspel aangepast worden, hierdoor blijft het spel elke keer weer leuk!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page