top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Space Taxi

Naam: Space Taxi

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Piatnik Spiele

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 1 achtzijdige dobbelsteen

 • 5 cijfertegels

 • 27 ruimtemunten

 • 3 brandstofdobbelstenen

 • 6 passagiersdobbelstenen

Voordat het spel begint leg je pen en papier klaar. Plaats het bord in het midden van de tafel. Leg alle dobbelstenen ernaast. Geef elke speler 3 ruimtemunten. Leg de resterende munten op een trekstapel. Wijs één speler aan als scorer.


De spelregels

Elk spel van Space Taxi bestaat uit verschillende rondes, 5 rondes voor 3 spelers en 4 rondes voor 4-5 spelers. De laatste speler die een taxi heeft genomen, begint de eerste ronde. Spelers spelen om de beurt met de klok mee.

De speler die aan de beurt is, neemt alle 10 dobbelstenen. De speler links van deze speler neemt de cijfertegels (0-4) en legt deze open in een rij voor zich.

De eerste speler begint dan met het gooien van de dobbelstenen. Een speler kan vijf keer opnieuw gooien tijdens zijn beurt. Na elke worp moet je bepalen hoeveel dobbelstenen je op de desbetreffende vakjes van het bord legt. De speler links van hem draait dan de cijfertegel om wat overeenkomt met het geselecteerde aantal dobbelstenen. Elke cijfertegel mag maar één keer per beurt worden gebruikt, en de tegels met de nummers 1, 2, 3 en 4 moeten worden gebruikt. De 0 is optioneel en kan (maar hoeft niet) worden gebruikt wanneer de speler is niet blij met een worp.

Een speler blijft gooien totdat alle dobbelstenen zijn gespeeld. Daarna wordt de score berekent.


Nadat de score is berekend, neemt de volgende speler de 10 dobbelstenen en de speler aan zijn linkerhand de 5 cijfertegels, die weer open op een rij worden geplaatst. Daarna begint hij aan zijn beurt.


Er gelden andere regels voor het spelen van de verschillende soorten dobbelstenen:

 • Passagiersdobbelstenen - buitenaardse wezens van een bepaalde soort reizen niet graag alleen, dus proberen ze een neem te nemen met twee of meer. Twee aliens van dezelfde soort vormen een paar en dat is de kleinste combinatie waarvoor je punten krijgt aan het einde van een beurt. Hoe meer aliens van dezelfde soort er in je taxi zitten, hoe meer punten je krijgt. De passagiersdobbelstenen worden op de taxistoelen geplaatst (op de duimsymbolen). Losse aliens kunnen ook worden geplaatst in de taxi als passagiers, maar je moet dan ten minste één dobbelsteen van de dezelfde soort in dezelfde beurt gooien. Aan het einde worden geen punten toegekend voor aliens die alleen zijn.

 • Duim omhoog symbool - de joker, spelers kunnen een dobbelsteen als joker gebruiken als ze de duim omhoog symbool hebben gegooid. Om een joker te gebruiken, moet je 1 ruimtemunt op de trekstapel leggen. Je kunt dan de dobbelsteen in kwestie veranderen in een van de aliens die je wilt, plaats deze vervolgens in de taxi. Er is geen limiet aan het aantal jokers dat in een beurt kan worden gebruikt, op voorwaarde dat de speler genoeg munten heeft.

 • Brandstofdobbelsteen - de ruimtetaxi moet worden bijgetankt voordat hij kan opstijgen. In elke beurt, moet de speler daarom de 3 brandstofdobbelstenen op de vlamsymbolen plaatsen op de taxivleugels. Aan het einde van de beurt worden de cijfers op de drie brandstofdobbelstenen opgeteld. Als het totaal 7, 8, 9 of 10 is, kan de taxi kan vertrekken. Een totaal van 6 of minder of 11 of meer zal ervoor zorgen dat de taxi niet kan vertrekken. Dit beëindigt de beurt van de speler en betekent nul punten voor die ronde. Als de ruimtetaxi erin slaagt om op te stijgen, worden de punten voor de passagiersdobbelstenen vermenigvuldigd met de brandstofscorefactor.

 • Smokkelaarsdobbelsteen - spelers kunnen ook de ruimtetaxi gebruiken om waardevolle kristallen te smokkelen, die tot 8 punten waard zijn. Na de eerste worp kan de speler beslissen of hij de smokkeldobbelsteen onmiddellijk speelt of nog even wacht tot een betere worp. Speel je de dobbelsteen meteen dan wordt de dobbelsteen op het kristalsymbool geplaatst. Je kunt de smokkeldobbelsteen zo vaak rollen als je wilt, maar de nieuwe worp moet altijd minstens zo hoog zijn als de vorige. Gooi een lager getal dan zal je smokkelpoging mislukken. De dobbelsteen wordt dan naast het bord geplaatst en aan het einde niet gescoord, maar de speler mag zijn beurt voortzetten. De smokkeldobbelsteen moet wel nog steeds worden opgenomen in het aantal gespeelde dobbelstenen en op de cijfertegel worden geplaatst.


Elke speler begint met 3 ruimtemunten. Een speler ontvangt 2 nieuwe ruimtemunten wanneer ze erin slagen om alle 6 de stoelen in de taxi te vullen met geldige combinaties van aliens. Enkele aliens worden uit de taxi gehaald voordat er gescoord wordt.

Ruimtemunten kunnen op twee verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt 1 ruimtemunt betalen om een joker te gebruiken die je hebt gegooid. Of aan het einde van zijn beurt kan een speler zijn score verbeteren met 2 extra punten per ruimtemunt.

Ruimtemunten die in één beurt zijn verkregen, kunnen onmiddellijk worden gebruikt. De ruimtemunten moeten worden betaald voordat de volgende speler aan de beurt is.


Nadat alle dobbelstenen zijn gespeeld, berekent de speler zijn score. Het scoresysteem wordt ook weergegeven op het bord.

De score is als volgt, de cijfers op de drie brandstofdobbelstenen worden bij elkaar opgeteld. De ruimtetaxi kan alleen lanceren als het totaal 7, 8, 9 of 10 is! Het totaal vertegenwoordigt een factor waarmee de passagiersdobbelstenen dan worden vermenigvuldigd: 7= x1, 8= x2, 9= x3, 10= x4.

Dobbelstenen voor enkele aliens zijn geen punten waard en worden uit de taxi gehaald. De volgende scores worden toegekend voor elke soort in de taxi: een paar is 1 punt, groep van drie is 2 punten, groep van vier is 3 punten, groep van vijf is 5 punten en een groep van zes is 8 punten. Een speler die erin is geslaagd om alle 6 de stoelen in de taxi te vullen met geldige combinaties van buitenaardse wezens worden beloond met twee 2 ruimtemunten van de trekstapel. Als de trekstapel op is zal de speler niets ontvangen.

De punten voor de smokkeldobbelsteen worden nu ook toegevoegd, mits de speler is erin geslaagd om het in de kristalmijn te plaatsen.

Als de speler dat wenst, kunnen ze nu hun algehele score verbeteren door een of meer van de verzamelde ruimtemunten toe te voegen aan zijn score. Er worden 2 punten per munt toegekend.


De ronde eindigt zodra elke speler aan de beurt is geweest. De scores voor die ronde worden dan vergeleken. De slechtste score wordt gediskwalificeerd en de speler scoort 0 punten. Als meer dan één speler de slechtste score heeft zullen alle spelers met die score hun punten verliezn voor die ronde. De speler met de hoogste score begint de volgende ronde.


Het spel eindigt na 5 rondes voor 3 spelers en 4 ronden voor 4-5 spelers. De individuele scores van elke speler voor de rondes worden bij elkaar opgeteld. De speler met in totaal de meeste punten wint.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is strategisch.

+ Er zijn verschillende dobbelstenen in het spel.

+ De ruimtemunten maken het spel iets makkelijker.


Minpunten

- Het is vrij lastig om alle dobbelstenen tegelijkertijd te gooien.


Beoordeling

Weet jij de taxi de ruimte in te sturen tijdens een potje Space Taxi? Probeer zoveel mogelijk aliens van hetzelfde soort aan boord van je taxi te krijgen. Daarnaast moet je ook nog is de juiste hoeveelheid brandstof hebben, anders kan je taxi niet opstijgen. Wanneer je aan de beurt bent neem je de 10 dobbelstenen. De speler links van je legt de tegels met daarop de nummers 0 tot en met 5 en legt deze neer. Je mag in totaal 5 keer gooien en iedere keer bepaal je hoeveel dobbelstenen je opzij legt, daarbij mag iedere tegel maar één keer gebruikt worden. Daarna tel je je punten en de speler die de meeste punten heeft na 4 rondes mag zich de beste taxichauffeur noemen!

Je mag dus iedere beurt maar een bepaald aantal dobbelstenen opzij leggen. Je moet dus wel strategische keuzes maken, want je wilt niet alleen dezelfde aliens in je taxi, maar ook voldoende brandstof. Dus stel dat je een goede worp hebt dan moet je wel bedenken wat handig is. Ga je vol voor één soort of ga je voor de brandstof? Of kies je er misschien voor om van beide wat te pakken. Ik persoonlijk wel kiezen uit een soort of brandstof.

Brandstof heb je trouwens nodig om op te kunnen stijgen. Je moet een waarde hebben van 7, 8, 9 of 10 anders mislukt de lancering. De waarde helpt ook nog mee met het aantal punten wat je scoort aan het einde van je beurt. Hoe hoger de waarde hoe meer punten.

Er zijn daarnaast ook ruimtemunten in het spel. Die kan je verdienen als je je taxi weet te vullen met allemaal geldige combinaties. Deze ruimtemunt kan je gebruiken om extra punten te verdienen, maar ook om in te zetten als joker. Een joker kan je gebruiken om een dobbelsteen te wijzigen. Dit kan erg handig zijn om net die alien te verkrijgen die je nodig hebt.

Het enige nadeel aan het spel zijn de dobbelstenen. Je moet 10 dobbelstenen gooien en zeker tijdens je eerste beurt is dit vrij lastig. Zeker als je dit spel met kinderen speelt zal het vrij lastig voor hun zijn om alle dobbelstenen tegelijk te gooien. Naarmate je beurt vordert zal het wel iets makkelijker worden, want dan heb je waarschijnlijk al wat dobbelstenen opzij gelegd. Je zou voor dit spel wel gebruik kunnen maken van een beker, zodat je wel alle dobbelstenen tegelijkertijd kan gooien.

Ik vind Space Taxi een erg leuk familiespel, wat er ook nog is heel erg vrolijk uit ziet door alle verschillende aliens en wie wilt er nou niet een ritje in de ruimte maken?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page