top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Speed Wagon

Naam: Speed Wagon

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €17.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 8 opdrachtkaarten

 • 2 dobbelstenen

 • 94 materiaalfiches

 • Speelbord

 • 112 achtbaanonderdelen

 • bout-fiche

 • biels-fiche

 • rails-fiche

Voordat het spel begint leg het speelbord in het midden van de tafel. Maak een stapel van de verschillende materiaalfiches en leg ze naast het speelbord. Deze stapels zijn het magazijn. Elke speler krijgt 28 achtbaanonderdelen in dezelfde kleur, en 1 bout-fiche, 1 biels-fiche en 1 rails-fiche uit het magazijn. Schud de opdrachtkaarten en geef elke speler ongezien een kaart.


De spelregels

De speler die het hoogste gooit mag beginnen en zet 2 van zijn basisstukken op het speelbord. De speler rechts van hem doet hetzelfde enzovoort, totdat alle spelers 2 basisstukken op het bord hebben staan. Kijk goed op je opdrachtkaart en kies je beginpositie.

Je kunt je eerste achtbaanonderdeel op elk beginpunt met een paarse stip plaatsen. Leg het onderdeel op een leeg stuk tussen het beginpunt en de volgende gele stip. Het tweede stuk moet aansluiten op het eerste stuk en kan op elk vrij aangrenzende veld worden geplaatst. Als je met twee spelers speelt, moeten de spelers hun achtbaan beginnen bij een blauwe stip.


De speler die als laatste zijn 2 beginstukken heeft neergezet is de actieve speler en mag beide dobbelstenen gooien. Je beurt bestaat uit 3 stappen:

 • Materiaalfiches pakken of wegdoen

 • Fiches ruilen en achtbaanonderdelen kopen

 • Bouw je achtbaan

Je begint met het pakken van materiaalfiches of het wegdoen ervan. De actieve speler mag elke combinatie van materiaalfiches (bout, rails of biels) uit het magazijn halen, afhankelijk van het aantal punten dat hij gegooid heeft. Oneven getallen worden naar beneden afgerond. Als je twee keer hetzelfde getal gooit, mogen alle spelers een combinatie van materiaalfiches (bout, rails of biels) uit het magazijn halen, afhankelijk van het aantal punten dat je gegooid hebt. Gooi je in totaal 5, dan moeten alle spelers (jij ook) met meer dan vier materiaalfiches hun fiches wegdoen tot ze nog maar 4 fiches over hebben. De fiches die ze wegdoen worden terug in het magazijn gestopt. Spelers die minder dan 4 fiches hebben mogen twee bout-fiches uit het magazijn pakken.


Alleen als jij de actieve speler bent, mag je materiaalfiches ruilen met het magazijn en nieuwe achtbaanonderdelen kopen. Elk onderdeel ‘kost’ een aantal fiches, zoals je kunt zien op de achterkant van je opdrachtkaart. Probeer de achtbaanonderdelen te kopen die je nodig hebt om je geheime opdracht uit te voeren. Onderdelen met een hoge waarde zijn duurder dan de basisonderdelen. Kijk met welke stukken je het meeste punten haalt en kunt verhinderen dat anderen hun opdracht voltooien. Je mag in het magazijn alleen bout-fiches ruilen voor biels- of rails-fiches als ze samen dezelfde waarde hebben.

Als je klaar bent met ruilen, gebruik je de fiches die je nodig hebt om achtbaanonderdelen te kopen voor de prijs die op de achterkant van je opdrachtkaart staat. Leg de fiches die je hebt uitgegeven terug in het magazijn. Als actieve speler mag je zoveel achtbaanonderdelen kopen als je wilt.


Als je aan de beurt bent, moet je alle achtbaanonderdelen die je hebt gekocht gebruiken voor jouw achtbaan op het speelbord. Nieuwe onderdelen mogen alleen maar geplaatst worden op lege vakken die grenzen aan het uiteinde van jouw achtbaan. Je mag je achtbaan niet opsplitsen door onderdelen naast (zie afbeelding) of aan het begin van je achtbaan te leggen. De looping- of vrije-val-onderdelen moeten op een leeg vak met een looping- of vrijeval-teken worden gelegd. De basis- en kamelenbult-onderdelen mogen op elk leeg vak worden gelegd – ook op vakken met een looping- of vrije-val-teken. TIP: Sommige velden op het speelbord zijn vermenigvuldigingsvelden (x2 / x3). Probeer die als eerste te bereiken en leg je meest waardevolle onderdelen hier neer om hun waarde te vermenigvuldigen. Als je achtbaan aan het begin van je beurt geblokkeerd is door de achtbaan van een andere speler (of je eigen achtbaan), dan gebruik je materiaalfiches om een speciaal overbruggingsstuk te kopen. Dat overbruggingsstuk zet je vervolgens op de stip aan het begin van je achtbaan en tussen twee van de achtbaanonderdelen van je tegenstander in. Dan kun je vanaf dat punt weer verder bouwen. Denk eraan dat de achtbanen van de verschillende spelers naast elkaar mogen lopen, maar elkaar niet mogen kruisen.

Als je geblokkeerd wordt en niet kunt oversteken, moet je twee overbruggingsstukken kopen. Leg het eerste stuk op het verbindingspunt aan het uiteinde van je achtbaan en het andere stuk op het dichtstbijzijnde vrije punt en bouw vanaf dat punt verder aan je achtbaan. Als je per ongeluk een overbruggingsstuk hebt gekocht dat je niet neer kunt leggen, moet je het met het magazijn ruilen voor het overeenkomstige aantal materiaalfiches. Je mag geen stukken houden die je niet kunt plaatsen.

Als je al je achtbaanonderdelen hebt geplaatst, is jouw beurt voorbij. Nu wordt de speler links van je de actieve speler.


Het spel is afgelopen zodra een speler de opdracht op zijn opdrachtkaart heeft voltooid of als een speler die zijn opdracht niet meer kan uitvoeren al zijn 14 basisonderdelen op het speelbord heeft gelegd – afhankelijk van wat het eerste gebeurt. Dan is het tijd om de scores op te tellen.

Elke speler telt de waarde van de achtbaanonderdelen (zie achterkant van de opdrachtkaart) die hij op het speelbord heeft gelegd en telt deze op bij zijn score. Denk eraan dat de waarde van onderdelen die op een vak met x2 of x3 liggen met die factor vermenigvuldigd worden.

De speler die als eerste zijn doel heeft bereikt krijgt het aantal punten dat bovenaan zijn opdrachtkaart staat. De andere spelers krijgen deze punten niet.

De speler met de langste achtbaan (de meeste stukken) krijgt 2 bonuspunten. Vergeet je overbruggingsstukken niet mee te tellen!

Je krijgt 2 bonuspunten als je alle 3 je looping-stukken hebt neergelegd. Je krijgt 2 bonuspunten als je alle 3 je vrije-val-stukken hebt neergelegd.

Je krijgt geen bonuspunten als je al je kamelenbult- of basisstukken op het speelbord hebt gelegd. De speler met de hoogste score wint het spel! Als het gelijkspel is, tel je de waarde van de overgebleven materiaalfiches bij elkaar op om te zien wie er wint.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Iedere speler heeft een eigen opdrachtkaart.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens het spelen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Met meer spelers is het spel leuker.


Beoordeling

Bouw je eigen achtbaan in Speed Wagon! Aan het begin van het spel krijg je een opdrachtkaart die je geheim houdt voor de andere spelers. Op deze kaart staat aan welke onderdelen je achtbaan moet voldoen om de opdracht te voltooien. Als je aan de beurt bent gooi je de twee dobbelstenen en verzamel je op deze manier materiaal om de onderdelen te bouwen. Gooi je twee dezelfde cijfers dan hebben de andere spelers ook geluk, want dan mogen zij ook materiaal pakken. Door het materiaal in te zetten kan je de verschillende onderdelen bouwen. Zet deze slim neer om zoveel mogelijk punten te scoren. Zodra een speler zijn opdracht voltooit stopt het spel. De punten worden dan geteld en de speler met de meeste punten wint het spel!

De opdrachtkaarten zorgen aan een leuke toevoeging bij Speed Wagon. Lukt het jou om je opdrachtkaart te voltooien dan stopt het spel en krijg jij als enige speler de punten voor de opdrachtkaart. De rest van de spelers krijgen hier geen punten voor. Je hebt dan dus al een kleine voorsprong op de rest. Maar je scoort niet alleen punten voor de opdrachtkaarten, maar ook voor de verschillende achtbaanonderdelen, al je alle onderdelen van een bepaald soort hebt gebouw, bepaalde vakjes of als je de langste achtbaan hebt. Dat is ook fijn aan dit spel, je scoort dus op meerdere manieren punten en als je de opdrachtkaart haalt en dus als enige punten haalt voor dit onderdeel hoeft het niet gelijk te betekenen dat je het spel wint. Een andere speler kan misschien betere stukjes hebben gebouwd op de vermenigvuldigingsvakjes.

Ik vind Speed Wagon met 3 of 4 spelers wel leuker dan met twee spelers. Je hebt dan meer interactie met elkaar. Doordat je met meerdere spelers op een bord bouwt kom je elkaar sneller tegen en kan je elkaar misschien in de weg zitten. Je kan dan alleen verder als je overbruggingsstukken koopt en inzet. Ook kan het zomaar zo zijn dat een andere speler een vakje van een looping of vrije val inpikt, terwijl jij die misschien ook nodig had. Wij hebben het spel ook met z'n tweeën gespeeld en toen kwamen we elkaar niet echt tegen. We waren ieder onze afzonderlijke achtbaan aan het bouwen. Je kan het natuurlijk wel voorkomen door af te spreken dat je beide aan een kant van het bord begint.

Daarnaast ziet het spel er ook nog is heel erg vrolijk uit door de verschillende gekleurde achtbanen. Speedwagon is een heerlijk familiespel. Niet alleen doordat het eenvoudig uit te leggen, maar ook zeker door het thema. Wie wilt er nou niet een eigen achtbaan bouwen?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page