top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Splendor Duel

Naam: Splendor Duel

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Asmodee/Space Cowboys

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 overwinningstegel

 • 67 juweelkaarten

 • 1zak

 • 3 privilege-rollen

 • 25 fiches

 • 1 spelbord

 • 4 kroonkaarten

Voordat het spel begint schud je de 3 stapels juweelkaarten afzonderlijk en leg ze in een kolom neer, met de stapel van niveau 1-kaarten onderaan.

Draai daarna kaarten open: 3 kaarten van niveau 3, 4 kaarten van niveau 2 en 5 kaarten van niveau 1 en vorm hiermee een piramide onder de overwinningstegel.

Plaats het bord onder deze piramide en leg hier willekeurig de 25 fiches op. Begin met het middelste vakje en ga verder in de richting van de weergegeven spiraal. Leg de 3 privilege-rollen boven het bord. Leg de 4 kroonkaarten onder het bord.

Wijs een willekeurige startspeler aan. De andere speler neemt 1 privilege-rol en legt deze voor zich neer.


De spelregels

Beide spelers spelen om de beurt totdat het einde van het spel in gang wordt gezet.

Tijdens je beurt neem je fiches van het bord of gebruik je de fiches die je al hebt om juweelkaarten te kopen. Dit levert je prestigepunten en kronen op die je nodig hebt om te winnen. Deze kaarten bieden ook speciale eigenschappen en bonussen die de kosten voor het kopen van toekomstige juweelkaarten kunnen verlagen.

Om te winnen moet je aan minstens één van de drie voorwaarden voldoen die op de overwinningstegel staan weergegeven.


Tijdens je beurt moet je eerst geen, één of beide van de optionele acties uitvoeren (in de aangegeven volgorde). Daarna moet je één van de verplichte acties uitvoeren.

De optionele acties zijn:

 • Een privilege inzetten - leg 1 of meer privilege-rollen terug op de bijbehorende plek boven het bord. Voor elke ingeleverde privilege-rol mag je 1 edelsteen- of parelfiche naar keuze van het bord nemen. Deze actie mag niet gebruikt worden om een goudfiche te nemen. Je fiches moeten te allen tijde zichtbaar zijn voor je tegenstander.

 • Het spelbord aanvullen - je kunt deze actie niet uitvoeren als de zak leeg is. Schud de fiches in de zak en leg deze op de lege vakjes, beginnend met het middelste vakje en daarna volgens de weergegeven spiraal totdat de zak leg is. Daarna neemt je tegenstander 1 privilege-rol.

Als je tijdens het spel een privilege-rol moet nemen maar er geen rollen meer boven het bord liggen, moet je er 1 van je tegenstander nemen. Als alle 3 de privilege-rollen al in je bezit zin, gebeurt er niets.


Je moet één van de volgende drie acties verplicht uitvoeren:

 • Neem maximaal 3 fiches

 • Neem 1 goudfiche en reserveer 1 juweelkaart

 • Koop 1 juweelkaart

Als je geen van de verplichte acties uit kan voeren, moet je de optionele actie "Het spelbord aanvullen" uitvoeren voordat je een verplichte actie kiest.

Neem maximaal 3 edelsteen- en/of parelfiches van het bord. De fiches moeten in een ononderbroken horizontale, verticale of diagonale lijn liggen. Je mag ook 2 aangrenzende fiches of zelfs een enkel fiche nemen. Deze actie mag niet gebruikt worden om een goudfiche te nemen. Als je deze actie gebruikt om 3 fiches van dezelfde kleur of 2 parelfiches te nemen, mag je tegenstander 1 privilege-rol nemen.

Neem 1 goudfiche en reserveer 1 juweelkaart. Je kunt deze actie niet uitvoeren als er geen goudfiches op het bord liggen of als je al 3 gereserveerde kaarten hebt.

Neem eerst 1 goudfiche naar keuze van het bord en voer één van deze acties uit. Neem 1 juweelkaart naar keuze uit de piramide of trek de bovenste kaart van één van de 3 stapels. Je mag niet meer dan 3 gereserveerde kaarten in je bezit hebben. Houd je gereserveerde kaarten geheim voor je tegenstander (gedekt voor je neergelegd of in je hand). Je mag op elk moment je gereserveerde kaarten bekijken. Deze actie is de enige manier om aan een goudfiche te komen. Gereserveerde kaarten hebben, net als kaarten in de piramide, geen effect totdat ze gekocht worden. Aan het einde van het spel krijg je geen strafpunten voor gereserveerde kaarten.

Als je een kaart uit de piramide reserveert, moet je deze vervangen door een nieuwe kaart uit de bijbehorende stapel opengedraaid in de piramide te leggen. Als de bijbehorende stapel leeg is, hoeft de kaart niet vervangen te worden.

Koop 1 juweelkaart. Kies een kaart uit de piramide of uit je gereserveerde kaarten, betaal de kosten in fiches (zoals links onderaan de kaart staat weergegeven) en leg deze kaart open voor je neer. Goudfiches fungeren als joker en kunnen in plaats van alle edelsteen- of parelfiches gebruikt worden. Plaats de gebruikte fiches terug in de zak. Zodra een juweelkaart gekocht is, kun je gebruik maken van de bijbehorende bonus(sen) zoals rechts bovenaan weergegeven. Elke bonus verlaagt de kosten van toekomstige kaarten. Sommige juweelkaarten hebben 2 bonussen en geven daarmee een korting van 2 fiches.

Het is mogelijk dat je voldoende bonussen hebt om de kosten van een kaart te verlagen tot 0 fiches. De kosten van een kaart kunnen echter nooit onder 0 uitkomen. Oftewel, het kopen van kaarten kan je nooit fiches opleveren. Er zijn geen bonussen voor parels. Leg de kaarten die je hebt gekocht voor je neer, gesorteerd op bonuskleur. Je mag de kaarten op elkaar leggen om ruimte te besparen. De bovenkant van de kaart (waar alle punten, kronen en bonussen staan) moet echter altijd zichtbaar blijven. Als je een kaart uit de piramide koopt, moet je deze vervangen door een nieuwe kaart van de bijbehorende stapel opengedraaid in de piramide te leggen.


Als de kaart die je zojuist gekocht hebt een eigenschap heeft, moet het effect direct uitgevoerd worden. De eigenschappen zijn:

 • Speel direct na deze beurt een extra beurt.

 • Leg deze kaart op een andere juweelkaart met een bonus. Dankzij de bonus word deze kaart beschouwd alsof deze dezelfde kleur heeft als de kaart waar deze bovenop ligt. Als je geen kaart met een bonus hebt, kun je deze kaart niet kopen.

 • Neem 1 fiche van het bord in de overeenkomende kleur van deze kaart. Als er geen fiches meer van deze soort over zijn, heeft deze eigenschap geen effect.

 • Neem 1 privilege-rol. Als er geen rollen meer zijn, moet je er 1 van je tegenstander nemen.

 • Neem 1 edelsteen- of parelfiche van je tegenstander. Als je tegenstander geen fiches van deze soort heeft, heeft deze eigenschap geen effect. Je mag geen goudfiches van je tegenstander nemen.

Aan de bovenzijde van sommige juweelkaarten staan 1 of meerdere kronen weergegeven.

Na ontvangst van je 3e kroon neem je 1 van de beschikbare kroonkaarten en voer de bijbehorende eigenschap uit.

Na ontvangst van je 6e kroon neem je 1 van de beschikbare kroonkaarten en voer de bijbehorende eigenschap uit.

Een kroonkaart nemen geldt niet als een actie. Leg jouw kroonkaarten naast jouw juweelkaarten.


Tel na het uitvoeren van je verplichte actie al je fiches (edelstenen, parels en goudstukken) bij elkaar op. Als je in totaal meer dan 10 fiches hebt, moet je fiches afleggen totdat het er 10 zijn. Kies welke fiches je wil afleggen en plaats deze terug in de zak.

Controleer daarna of je één van de drie overwinningsvoorwaarden hebt behaald. Zo ja, dan win je het spel! Is dit niet het geval, dan is nu je tegenstander aan de beurt.


Als je aan het einde van je beurt aan één of meerdere van de overwinningsvoorwaarden hebt voldaan, eindigt het spel onmiddellijk.

Je wint als je 20 of meer prestigepunten hebt! Je wint als je 10 of meer kronen hebt! Je wint als je 10 of meer prestigepunten op kaarten van dezelfde kleur hebt!

Een joker kaart wordt beschouwd als dezelfde kleur van de groep kaarten waar deze onderdeel van is.


Pluspunten

+ Het spel ziet er mooi uit.

+ Je kan het spel op verschillende manieren winnen.

+ Het spel is strategisch.

+ Het spel is geschikt voor 2 spelers.


Beoordeling

Maak je de mooiste sieraden tijdens Splendor Duel? Als je aan de beurt bent mag je edelsteenfiches van het speelbord pakken. Deze moeten wel op een lijn liggen en het mogen er maximaal drie zijn. Je kan met deze fiches juweelkaarten kopen, zo verzamel je punten en daarnaast kan je deze kaarten ook weer gebruiken om nog meer kaarten te kopen. Als de volgende speler weer aan de beurt is dan kan hij ervoor kiezen om een privilege in te zetten of het speelbord weer aan te vullen. Er zijn maar liefst drie verschillende manieren om te winnen!

Splendor Duel is echt een mooi spel. De fiches bevatten allemaal prachtige juwelen en ze zijn gemaakt van stevig plastic. De speelkaarten zijn super mooi geïllustreerd. Ik word wel heel vrolijk als ik naar het spel kijk en krijg gelijk zin om het te gaan spelen.

Wat leuk aan het spel is, is dat je op verschillende manieren kan winnen. Probeer meer dan 20 prestigepunten, 10 kronen of 10 prestigepunten van dezelfde kleur te verzamelen. Het spel eindigt in een van deze gevallen onmiddellijk. Ik vind het wel fijn dat je op verschillende manieren kan winnen. Je kan voor jezelf bepalen wat jou de meest handige manier lijkt. Het spel is dus ook strategisch en daarnaast kan je dus al van tevoren bedenken wat handig is om te pakken en wat er dan voor de andere speler over blijft. Ook verschilt het aanbod van de kaarten iedere keer en ook daarin moet je dus beslissen wat het meest tactische is tijdens het spel. Genoeg tactiek dus in een leuk spel voor 2!

Splendor Duel is dus speciaal gemaakt voor 2 spelers. Wij doen vaak spellen met z'n tweeën, dus voor ons is dit spel echt top! Ik heb zelf helaas nog nooit het normale spel van Splendor gespeeld, maar door dit spel ben ik alleen nog maar nieuwsgieriger geworden en denk ik dat ik deze maar snel aan mijn collectie moet gaan toevoegen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page