top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Splitter

Naam: Splitter

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 1 - 12 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: NSV

Prijs: €10.50


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2 dobbelstenen

  • scoreblokken

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een potlood en een scorevel. Voor het eerste spel gebruik je de scorevellen met daarop een A. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

Als je aan de beurt bent gooi je beide dobbelstenen in één keer. Iedere speler, inclusief degene die gegooid heeft, schrijf de cijfers op zijn vel papier. Je kan zelf beslissen waar je de cijfers invult, er is wel een regel die gevolgd moet worden.

De twee cijfers moeten symmetrisch ten opzichte van de centrale as worden opgeschreven. Beide cijfers staan dus op dezelfde rij met dezelfde afstand van velden vanaf het midden. Welk getal je links en welk getal je rechts van de as opschrijft mag je zelf beslissen.


Als iedere speler zijn getallen opgeschreven heeft is de volgende speler aan de beurt. Iedere keer moet elke speler dus twee getallen symmetrisch ten opzichte van de centrale as opschrijven. In totaal worden er 22 rondes gespeeld.


Het spel eindigt na de 22e ronde. Het speelveld van iedere speler is dan helemaal gevuld. De puntentelling gaat als volgt:

  • Voor elke 1 die op zichzelf staat, scoor je 1 punt. Diagonaal mag wel.

  • Als er precies twee tweeën aan elkaar grenzen, horizontaal of verticaal, dan scoor je 2 punten.

  • Als er precies drie drieën aan elkaar grenzen, horizontaal of verticaal, dan scoor je 3 punten.

  • Als er precies vier vieren aan elkaar grenzen, horizontaal of verticaal, dan scoor je 4 punten.

  • Als er precies vijf vijven aan elkaar grenzen, horizontaal of verticaal, dan scoor je 5 punten.

  • Als er precies zes zessen aan elkaar grenzen, horizontaal of verticaal, dan scoor je 6 punten.

Cijfers die diagonaal aan elkaar grenzen tellen niet mee als aangrenzend. Het is toegestaan om meerdere afzonderlijke groepen van dezelfde getallen te hebben, dan scoor je meer punten. Stel dat je drie groepen hebt met 3en dan scoor je dus 3x3=9 punten in totaal.

Mocht je een groep weten te vormen in één van de twee bonussterren dan mag je de punten voor die groep verdubbelen.

De speler met het hoogste aantal punten wint het spel.


Je kan ook een variant spelen met scorevel B. Het speelveld bestaat uit 44 velden, waarvan 2 velden met een ster. Alle regels van het basisspel zijn van toepassing alleen de drie hartenvelden zijn nieuw. Als je aan het einde van het spel hetzelfde nummer in alle drie de hartenvelden hebt ingevoerd krijg je 5 extra punten. Het maakt niet uit of de ingevulde nummers tot een juiste groep behoren of niet.


Je kan het spel ook alleen spelen. Probeer dan zoveel mogelijk punten te scoren en jezelf telkens te verbeteren.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je hebt meerdere varianten op het spel.

+ Je kan extra punten scoren door de sterren.

+ Het is een uniek roll & write spel.


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.


Beoordeling

Probeer tijdens een potje Splitter om zoveel mogelijk groepjes van getallen te maken. Bijvoorbeeld twee tweeën bij elkaar, vier vieren bij elkaar enzovoorts. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de twee dobbelstenen. De getallen moet je opschrijven op je scorevel, maar het scorevel is opgedeeld in een linker- en rechterkant. Je mag zelf beslissen welk getal je links en rechts van het midden opschrijft, maar de getallen moeten op dezelfde rij staan met dezelfde afstand tot het midden. Zo probeer je groepjes te vormen. Groepen met hogere getallen zijn uiteindelijk meer punten waard, maar moeilijker om bij elkaar te krijgen. Na 22 rondes is het scorevel vol en scoor je punten op basis van de groepen, voor een groep van vier scoor je bijvoorbeeld 4 punten. De speler met de meeste punten wint het spel!

Ik zou wel proberen om je scorevel af te schermen van andere spelers. Je schrijft natuurlijk dezelfde getallen op, dus het kan zo zijn dat je op deze manier vrijwel op dezelfde manier het scorevel invult. Dit is natuurlijk niet zo leuk, want dan krijg je ook dezelfde scores. Door de vellen af te schermen moet je eigen keuzes maken en strategisch nadenken over hoe je de getallen opschrijft.

Ik vind de manier van opschrijven van de getallen trouwens wel uniek. Dat is wat het spel ook zo leuk maakt. Ik ken nog geen andere roll & write waarbij je getallen op deze manier moet invullen. Er komt ook heel wat denkwerk bij kijken, want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk groepen vormen. Het is eigenlijk een soort puzzel. Op het scorevel staan ook twee sterren. Als je een groep weet te vormen in die ster dan verdubbel je je punten. Je moet dus goed nadenken over welk getal handig is om daar op te schrijven. Je wilt natuurlijk een getal opschrijven die je veel punten geeft maar die ook eenvoudig kunt halen. Als je geen groep weet te vormen dan verdien je namelijk helemaal niets. Bedenk dus wat handig is om te doen.

Het leuke aan Splitter is dat je meerdere varianten hebt op het spel. Niet alleen kan je dit spel solo spelen, maar je hebt ook twee soorten scorevellen, een A en B variant. Waarbij de B variant een beetje moeilijker is, doordat je minder makkelijk groepjes van dezelfde getallen kan vormen. Ook krijg je 5 punten extra als je in de drie hartenvelden dezelfde getallen hebt ingevuld. Je kan bij deze variant dus nog meer punten scoren!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page