top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Starlink

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021

Naam: Cartaventura Lhassa

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €26.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 100 sterrenbeeldkaarten

 • 1 afwasbaar speelbord

 • 2 witte uitwisbare stiften

 • 1 telescoopkaart

 • 1 zandloper

Voordat het spel begint leg je het speelbord op tafel. De sterrenbeeldkaarten schud je en leg je gedekt op tafel. De speler die het dichtst bij het raam zit is de startspeler, daarna speel je met de klok mee.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent pak je de bovenste kaart van de trekstapel en kies je één van de twee woorden om te tekenen, je houdt deze kaart geheim voor de andere spelers. Dan draai je de zandloper om, waarna je tijd in gaat. Je kiest vervolgens een ster op het speelbord waar je tekening begint. Je tekening moet aan de volgende regels voldoen:

 • Je mag zoveel mogelijk sterren verbinden als je wilt om het gekozen woord uit te beelden.

 • Je mag alle sterren gebruiken, zowel de schitterende als de doffe sterren.

 • Je mag alleen rechte lijnen trekken tussen 2 sterren.

 • Als een ster al werd gebruikt in een sterrenbeeld, mag je ze niet in jouw sterrenbeeld gebruiken. Een ster mag wel verschillende malen in één sterrenbeeld worden gebruikt.

 • Je mag je sterrenbeeld of een deel ervan indien nodig uitvegen en opnieuw tekenen, zolang je tijd over hebt.

 • Je hoeft je tekening niet te eindigen in de ster waar je begon en je mag je stift van het speelbord halen terwijl je tekent.

 • Als de zandloper leeg is moet je stoppen.

Zodra je de zandloper omdraait en je begint met tekenen, mogen andere spelers proberen te raden wat je tekent. Als een speler wil raden, neemt hij de zandloper en zet die voor zich neer. De speler draait de zandloper niet om en zegt het woord wat hij wilt raden.

Als het woord juist is krijgen de tekenaar en de speler die het woord juist raadde, zoveel punten als er sterren in het midden van het kaartje met het woord staan. Ze nemen evenveel kaarten van de trekstapel en leggen deze gedekt voor zich, elke kaart is een punt waard.

Als het woord fout is dan doet de speler die het fout raadde tijdelijk niet meer mee. Hij mag niets meer zeggen, terwijl de andere spelers mogen raden. Als een andere speler raadt, neemt die de zandloper van de vorige speler, zet hem voor zich neer en zegt het woord. Als hij het ook fout raadt, dan mag de andere speler bij wie de zandloper werd weggehaald, opnieuw raden. Zo gaat het door tot een speler het juiste woord raad of de tijd op is.

Als een speler het juiste woord raadt, stopt de tekenaar met tekenen en schrijft hij het woord bij de tekening op het speelbord. Als het woord niet wordt geraden voor de zandloper leeg is, word de tekening uitgeveegd om plaats te maken voor een volgend sterrenbeeld. De speler links van de tekenaar is dan aan de beurt om te gaan tekenen.


Is het sterrenbeeld volledig te zien door de telescoop? Leg de telescoopkaart op het sterrenbeeld. Als de tekening volledig te zien is door de lens van de telescoop, krijgen de tekenaar en de speler die het woord raadde, een extra punt. Ze trekken een extra kaart van de trekstapel en leggen deze op hun stapel punten.


Het spel eindigt zodra iedere speler twee keer tekenaar is geweest. Als er geen plaats meer is op het speelbord (geen vrije ruimte meer is, zo groot als de telescoop), mag de tekenaar aan het begin van zijn beurt een sterrenbeeld naar keuze uitvegen om plaats te maken. elke speler telt hoeveel punten hij heeft verzameld. De speler met e meeste punten wint en wordt uitgeroepen tot beste astronoom.


Pluspunten

+ Het spel is perfect voor op feestjes.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je hoeft geen goede tekenaar te zijn voor dit spel.

+ Er zijn veel verschillende onderwerpen om te tekenen.

+ De telescoopbonus maakt het spel een stukje spannender.


Minpunten

- Soms is er wel erg weinig tijd.


Beoordeling

In Starlink ga je proberen om de sterren te verbinden en zo de mooiste sterrenbeelden te maken.

Wanneer je aan de beurt bent pak je een kaartje van de stapel en kies je een van de twee woorden om te tekenen. Je mag daarna nog kijken naar een goede plek op het speelbord. Zodra je de zandloper omdraait mogen de andere spelers proberen om het woord te raden. Probeer goed te tekenen, want als zij het woord goed weten te raden dan verdien jij ook punten. Het aantal punten is het aantal grote sterren wat op het kaartje staat. Iedere speler komt in totaal twee keer aan de beurt, de speler met de meeste punten is de beste astronoom!

Het leuke aan Starlink is dat je niet perse een goede tekenaar hoeft te zijn. Je kiest een woord waarvan jij denkt dat je het beste kan tekenen en waarvan je denkt dat de andere spelers het makkelijk kunnen raden. De lijnen die je tekent moeten recht zijn en dat kan het makkelijker maken maar ook iets moeilijker. Zie jij maar is een ballon te tekenen met alleen maar rechte lijnen.

De onderwerpen hoeven ook niet heel netjes getekend te worden, als het maar binnen de tijd gebeurt. Dat vind ik wel het enige nadeel, soms heb je wel erg weinig tijd voor een groot onderwerp. Als het te moeilijk is kan je er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld de zandloper meerdere keren om te draaien of de zandloper helemaal niet te doen. Zonder tijd is het spel ook leuk om te spelen met kinderen.

De bonus die je kan krijgen als je klein genoeg tekent vind ik ook een leuke toevoeging. Als jij het voor elkaar krijg om je tekening in de telescoop te krijgen dan verdien je een extra punt. Dit maakt het spel spannender, want je wilt natuurlijk snel een tekening tekenen, maar je moet ook rekening houden met de grootte. Wij gingen soms zelfs te klein tekenen, waardoor het juist onduidelijk werd, maar dit is soms ook wel weer grappig.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page