top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Stay Cool

Naam: Stay Cool

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 3 - 7 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: 999 games

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 zandloper van 30 seconden

 • 50 rode schrijfkaarten, met daarop 500 vragen

 • 50 blauwgroene verbale kaarten, met daarop 1000 vragen

 • 1 zandloperkaart

 • 7 letterdobbelstenen

Voordat het spel begint bepaal je de actieve speler doormiddel van een loting, deze speler neemt ook de dobbelstenen. De speler recht van de actieve speler is degene die de geschreven vragen stelt en neemt een rode kaart van de stapel. De speler links van de actieve speler is degene die de verbale vragen stelt en neemt dus een blauwgroene kaart van de stapel. Een andere speler houdt de tijd bij, maar doe je dit spel met 3 spelers dan houdt de speler die de geschreven vragen stelt de tijd bij.


De spelregels

Het spel bestaat uit 3 verschillende rondes, iedere speler is elke ronde één keer aan de beurt. Je wordt tijdens elke rond gebombardeerd met vragen en je moet zoveel mogelijk vragen zien te beantwoorden.


Wanneer alle spelers klaar zijn dan start de eerste ronde. De verbale ondervragen begint met het stellen van de eerste vraag aan de actieve speler. Zodra eerste vraag gesteld is wordt de zandloper omgedraaid en stelt de geschreven ondervrager zijn vraag. Het is belangrijk dat deze twee spelers niet tegelijkertijd praten.

De geschreven vragen beantwoord de actieve speler simpelweg door de dobbelstenen op de juiste manier te draaien, zodat er een woord van 3 of 4 letters zichtbaar wordt. Wanneer je het antwoord hebt voltooid laat je dit zien aan de ondervrager. Als het antwoord goed is dan stelt de geschreven ondervrager de volgende vraag.


De verbale vragen worden mondeling beantwoord. Als een vraag correct wordt beantwoord stelt de ondervrager direct de volgende vraag. Hij hoeft daarbij niet te wachten totdat de actieve speler de geschreven vraag goed heeft. Is een vraag fout beantwoord dan stelt de ondervrager de vraag opnieuw. Wanneer de laatste vraag op de kaart wordt beantwoord dan wordt er niet begonnen aan een nieuwe kaart.

Wanneer de zandloper volledig is doorgelopen dan draait de speler die deze bijhoudt deze naar het volgende veld. In totaal heeft de actieve speler dus 2 minuten voor zijn beurt.

Als de beurt van de actieve speler voorbij is dan is het tijd om de score te bepalen. Je vermenigvuldigt de score van de geschreven vragen met de score van de verbale vragen. De score van een kaart kan je vinden bij de laatste vraag die je goed beantwoord hebt in de zwarte cirkel. Je schrijft je score op en de volgende speler is aan de beurt (met de klok mee).


Nadat iedere speler een keer de actieve speler is geweest start de tweede ronde. De basisregels zijn hetzelfde. Er is alleen 1 wijziging: de actieve speler moet namelijk aan de speler die de zandloper in de gaten houdt doorgeven wanneer hij deze moet omdraaien. Dit doet hij door zandloper te roepen voordat de tijd volledig is doorgelopen. Wanneer de actieve speler te laat is met het laten omdraaien van de zandloper dan is zijn beurt direct voorbij. Ook voor deze ronde staat maximaal 2 minuten en de score bereken je op dezelfde manier als bij ronde 1.


Als weer iedere speler aan de beurt is geweest dan start ronde 3. Ook bij deze ronde zijn de spelregels hetzelfde. Nu wordt alleen de zandloper verborgen achter de doos en de actieve speler moet dus zien te raden wanneer de zandloper volledig is doorgelopen. Hij roept weer zandloper als hij wilt dat de zandloper wordt omgedraaid. Is hij te laat? Dan is zijn beurt weer direct voorbij. Ook bij deze ronde wordt de score op dezelfde manier berekend als bij de voorgaande 2 rondes.


Wanneer iedere speler 3 keer aan de beurt is geweest dan eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint. Wanneer er een gelijk spel is dan is de speler met de meeste punten in de laatste ronde de winnaar.


Ook zijn er nog wat tips en extra regels voor het spel:

 • De ondervragers moeten hun best doen om niet tegelijkertijd te praten.

 • Je mag als actieve speler een vraag overslaan. Deze wordt dan goed gerekend, maar de zandloper wordt, zonder deze om te draaien, gelijk op het volgende veld gezet. Ben je dus al bij vakje 4 aanbeland, dan mag je geen vraag meer overslaan.

 • De ondervragers kunnen een vraag opnieuw stellen als de actieve speler deze de hele tijd fout beantwoord.

 • De ondervragers moeten de vragen in de aangegeven volgorde stellen.

 • Als de speler die de zandloper bijhoudt in de eerste ronde deze vergeet om te draaien dan is dit zijn eigen schuld. De actieve speler heeft dan dus meer tijd.

 • Als een ondervrager een verkeerd antwoord accepteert dan heeft de actieve speler geluk.

 • Een ondervrager moet een correct antwoord wat niet op de kaart staat ook accepteren.

 • Alle klinkers staan op de witte dobbelstenen.


Pluspunten

+ Werkt gegarandeerd op je lachspieren.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt voor op feestjes.

+ Het is een heel leuk spel om tussendoor te spelen.


Minpunten

- De kaartjes met vragen zijn na een tijdje op.

- Als je niet goed kan multitasken dan is het spel misschien wat minder leuk.


Beoordeling

Kan jij multitasken? In verschillende rondes moet je binnen twee minuten zoveel mogelijk vragen beantwoorden. Maar die vragen worden door twee personen aan je gesteld. De ene vraag beantwoord je mondeling en de andere vraag beantwoord je door het juiste woord te vormen met de dobbelstenen en dat tegelijkertijd. Kan jij dan nog steeds je hoofd cool houden? Voor elke goed beantwoorde vraag scoor je punten. Als je beurt voorbij is dan is de volgende speler aan de beurt. Het spel is opgedeeld in drie rondes, waarbij in ronde 1 de zandloper door een andere speler wordt omgedraaid, maar in ronde 2 moet je dit zelf op tijd doen en bij ronde 3 krijg je de dobbelsteen niet te zien, maar moet je wel zeggen wanneer hij omgedraaid moet worden. Zo wordt het dus nog een stukje moeilijker. De speler die na 3 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Als je je een beetje kan afsluiten en rustig blijft dan denk ik dat je wel redelijk goed de vragen kan beantwoorden. Maar wat ook kan gebeuren is dat er kortsluiting ontstaat en je dichtslaat, dan kan je helemaal geen vragen meer beantwoorden en dat kan hilarisch zijn. Niet alleen bij de andere spelers kan dit op de lachspieren werken, maar ook bij jezelf. Soms heb je ook mensen die denken dat ze heel goed kunnen multitasken, maar dan blijkt dat in de praktijk helemaal niet zo te zijn en bakken ze er helemaal niets van.

Het enige nadeel van dit spel vind ik dat je na verloop van tijd de antwoorden wel weet en de kaartjes op zijn. Natuurlijk moet je wel de vragen nog tegelijkertijd zien te beantwoorden, dus op zich is het nog wel te spelen.

Het spel is niet alleen geschikt voor de hele familie, maar ik vind het ook een zeer geschikt partyspel. Het is zeker leuk om tijdens een feestje te spelen, neem het spel dus mee als je een verjaardag hebt!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page