top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Steen Papier Schaar

Naam: Steen Papier Schaar

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 54 speelkaarten

Voordat het spel begint schud je de stapel en plaats je deze met de achterkant naar boven in het midden van de tafel.

Op de voorkant van de kaart staan alle drie de symbolen: schaar, papier en steen. Deze symbolen zijn allemaal in een verschillende kleur: rood, blauw of geel. Op de achterkant van de kaart staat één symbool: schaar, papier of steen in het rood, blauw of geel.


De spelregels

Je moet proberen om het duel te winnen door de juiste handgebaren bij de kaarten te maken. Het spel is gebaseerd op steen papier schaar. Waarbij schaar het wint van papier, papier het wint van steen en het wint van schaar. Daarbij horen ook handgebaren:

  • Schaar - spreid je wijsvinger en middelvinger om een V te vormen.

  • Papier - maak je hand vlak.

  • Steen - maak een vuist van je hand.

De oudste speler begint door de bovenste kaart om te draaien en naast de stapel te leggen. Om ervoor te zorgen dat alle spelers de voorkant op hetzelfde moment zien draai je de kaart van je af. Zodra de kaart omgedraaid is zie je drie symbolen in drie verschillend kleuren. Ook zie je de volgende kaart met daarop één symbool in één kleur.

De symbolen met dezelfde kleur duelleren met elkaar. Zodra je ziet welk symbool wint, sla je op de omgedraaide kaart met je hand die tegelijk het winnende symbool uitbeeld. Doe je dit goed en ben je als eerste, dan win je de kaart.


Mocht er sprake zijn van een gelijkspel, dus twee dezelfde symbolen in dezelfde kleur, dan wint de speler die als eerste in zijn handen klapt.

Als je een fout maakt door bijvoorbeeld het verkeerde handgebaar te maken of door in je handen te klappen wanneer dit moet, dan leg je twee van je gewonnen kaarten terug onderop de stapel.


Het spel stopt zodra er nog maar één kaart op de stapel ligt. de kaarten worden geteld en de speler met de meeste kaarten wint het spel. Bij een gelijkspel spelen de twee gelijkspelende speler één ronde steen papier schaar tegen elkaar.


Je kan ook nog een andere variant op het spel spelen. Je volgt de basisregels, maar wanneer er een kaart wordt omgedraaid, moeten alle spelers het juiste handgebaar maken. De speler die dit als laatste doet pakt de omgedraaide kaart en draait de volgende kaart om. Wanneer je een fout maakt pak je meteen de omgedraaide kaart. Het spel stopt als er nog maar één kaart op de stapel ligt. De speler met de minste kaarten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je speelt het spel allemaal tegelijkertijd.

+ De kaarten zijn rond.

+ Je traint je reactievermogen met dit spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ben jij goed in Steen Papier Schaar en heb je een goed reactievermogen? Dan is dit het perfect spel voor jou! De kaarten hebben een voorkant waarop alle drie de symbolen staan en een achterkant met een symbool, de symbolen hebben telkens andere kleuren. Je vormt een stapel waarbij de achterkant naar boven legt. Als het spel begint draai je de eerste kaart open en hierdoor is er een kaart met drie symbolen zichtbaar. De twee symbolen met dezelfde kleur duelleren met elkaar, zodra je ziet welk symbool wint doe je dit symbool met je hand na. De speler die dit als eerste doet krijgt de kaart. Zodra de stapel met kaarten op is telt iedere speler zijn kaarten. De speler met de meeste kaarten wint het spel!

Steen Papier Schaar is een heel erg leuk spel om te spelen, je pakt het er zo bij en de regels zijn eenvoudig en snel uit te leggen. Je moet wel een goed reactievermogen hebben bij dit spel, want je moet natuurlijk de twee juiste symbolen bij elkaar zoeken en zo snel mogelijk het symbool nadoen met je hand. Daarnaast kan het zo zijn dat er twee dezelfde symbolen met dezelfde kleur zichtbaar zijn, dan moet je in je handen klappen.

Ik vind het echt een hilarisch spel. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk het juiste symbool nadoen, maar dit lukt niet altijd even goed. Ik had een paar keer dat ik met volle overtuiging een vuist vormde, omdat ik dacht dat het winnende symbool een steen was. Dan bleek het uiteindelijk toch een schaar te zijn en dit vonden mijn tegenspelers maar wat grappig.

Doordat de kaarten rond zijn draaien ze een stuk makkelijker om en ook het artwork is erg duidelijk. Met de herfstvakantie voor de deur is Steen Papier Schaar een perfect spel om te kopen, waarom? Ten eerste zit het spel in een klein doosje en kan je het dus zo in een vakantiekoffer meenemen of tas, maar dat niet alleen. Het spel zit ook nog in een super stevig metalen blikje, dus het zal ook niet snel beschadigen. Perfect dus om mee op reis te nemen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page