top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Stieren Versieren

Naam: Stieren Versieren

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: The Game Master

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 locatiekaarten

 • 80 stierkaarten

 • 16 koeienkaarten

 • 4 love shacks

 • 4 speloverzichtkaarten

 • 2 bonuskaarten

Voordat het spel begint legt je eerst de 4 locaties in een raster van 4 kwadranten met voldoende afstand tussen de kaarten.

De 16 koeienkaarten schud je, de derrière van de koe ligt hierbij bovenop. 5 van deze koeien doe je terug in de doos, de res van de kaarten schud je vervolgens weer. Deze stapel leg je in het midden van de tafel, tussen de 4 locaties in. Je trekt vervolgens 4 kaarten en legt deze één voor één bij de locaties neer, bij elke locatie ligt dus een koe.

Daarna neem je de 4 love shacks en schud je deze. Iedere speler krijgt één love shack. Hierop staat het symbool van de speler, dit kan een hoefijzer, staart, horens of neusring zijn.

Je sorteert dan de stierkaarten aan de hand van het symbool op de achterzijde van de kaart. Elke speler ontvangt 20 stierkaarten. Je schud deze kaarten en neemt er 5, de overige kaarten vormen een persoonlijke trekstapel. De kaarten die je aflegt mag je ook weer schudden zodra deze op zijn.

Om het spel goed te kunnen spelen is het handig om de kaarten met de speloverzichten bij de hand te houden. De speler die het beste en koe kan imiteren is de startspeler.


De spelregels

Het spel bestaat uit 7 rondes en iedere ronde kent 7 fases:

 • Koeien trekken - de startspeler trekt de bovenste kaart van de trekstapel en begluurt haar eventjes, zo kent hij haar voorkeur. Hij legt haar dan neer bij een locatie naar keuze, maar wel gedekt.

 • Stieren spelen - elke speler kiest in het geheim 1 stier uit zijn hand en legt deze gedekt voor zich neer.

 • Stieren plaatsen - alle spelers onthullen hun ingezette stier tegelijkertijd en leggen deze op de bijbehorende locatie. Dit is de locatie die overeenkomt met het symbool op de stierenkaart.

 • Actiefase - spelers mogen ieder 2 acties achter elkaar in hun beurt uitvoeren. Ze kunnen kiezen uit 5 verschillende acties: het gesprek, stier verplaatsen, verjagen versieren en een extra stier plaatsen.

 • Stieren aanvullen - iedere speler vult zijn hand weer aan tot 5 stierkaarten.

 • Doordraaien - de startspeler draait met de klok mee naar de volgende speler.

 • Koeientekort - als er aan het einde van de ronde geen koeien meer op de locaties liggen dan trek je zonder te kijken een extra koe van de trekstapel en leg je deze op de locatie waar de minste stieren liggen. In het geval van een gelijke hoeveelheid bepaalt de startspeler waar deze komt te liggen. Is de trekstapel op, dan speel je de laatste ronde. Trek je de laatste koe, dan speel je nog één ronde.

In de actiefase kiest iedere speler dus 2 acties om uit te voeren. Je mag elke actie 2 keer kiezen in één beurt, behalve de actie van een stier inbrengen, deze mag maar één keer.

Je kan een gesprek aanknopen met een andere koe, als je een stier hebt met dezelfde locatie. Je draait de koe om, zodat iedereen kan zien welke voorkeuren deze heeft aan de symbolen die aan de bovenkant staan. Heeft een stier meer symbolen, dan verplaatst hij naar schuin tegenoverliggende locatie. Maar heeft een stier evenveel of minder symbolen dan blijft hij op locatie en blijft de koe omgedraaid.

Je kan er ook voor kiezen om een stier te verplaatsen naar een andere locatie. Deze locatie moet horizontaal of verticaal grenzen aan de locatie waar de stier nu staat. Je kan bij het verplaatsen ook een koe meenemen met dezelfde symbolen. Een koe die zich al op haar favoriete locatie bevindt mag je echter nooit meenemen. Wel mag je een van de andere stieren meenemen als maatje, mits deze dezelfde symbolen heeft.

Je kan met een of meer van je stieren een koe verjagen. Doe dit met een of meer stieren die een ander symbool hebben, ze moeten evenveel of meer symbolen anders hebben dan de koe. Je mag vervolgens zelf bepalen naar welke nieuwe locatie de koe gaat. Maar als een koe zich al op haar favoriete locatie bevindt dan kan zij helaas niet verjaagd worden.

Eenmaal per beurt mag je er ook voor kiezen om een nieuwe stier uit je hand in te brengen op een matchende locatie.

Je stieren kunnen ook een versierpoging doen. Dit kan als je stier zich bevindt op een locatie waar hij van houdt en als hij een koe heeft gevonden die zich ook op haar favoriete plek bevindt. Je legt dan je stierenkaart half op de koe die je wilt versieren, maar je moet dan wel oppassen dat je geen bull fight uitlokt. Als er geen bull fight komt kan je de koe meenemen naar de love shack.

Als laatste actie kan je een stier wisselen. Je legt dan één of meerdere kaarten weg op de aflegstapel en vult je hand weer aan totdat je 5 kaarten hebt.


Het kan zijn dat er een bull fight ontstaat, dit telt niet als actie. Je kan een bull fight starten als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 1. Er bevindt zih een koe op haar favoriete locatie.

 2. Er is een stier die een versierpoging doet.

 3. Er is concurrentie aanwezig op dezelfde locatie.

Als een stier dus een versierpoging doet kan een andere stier deze uitdagen. De spelers bepalen welke stieren er meedoen, je mag hierbij ook kaarten vanuit je hand spelen. De uitdager moet hierbij eerst een kaart uit zijn hand spelen. De speler met de meeste kracht, gemeten in het totale aantal symbolen van de stieren die betrokken zijn is de winnaar.

Bij een gelijkspel wint de speler die als eerste de koe probeerde te versieren. De winnaar neemt de koe dus mee naar de love shack, maar verliest zijn andere stieren die mee hebben gedaan in de bull fight en deze kaarten gaan naar de aflegstapel.

Als de uitdager verliest dan gaat zijn kaart naar de aflegstapel, maar zijn maatjes mogen wel blijven. Als de verdediger verliest dan blijf deze op de locatie, samen met zijn maatjes.

Stieren die vanuit de hand zijn gespeeld zijn slechts tijdelijk in het spel. Na de bull fight blijven zij niet op locatie, maar gaan ze naar de persoonlijke aflegstapel.


Zodra de laatste koe van de trekstapel op een locatie is aanbeland wordt de laatste ronde gespeeld. Na afloop van deze ronde, halen de spelers hun love duo's uit de love shack en volgt de puntentelling.

Elk duo levert punten op. Je vermenigvuldigt het aantal symbolen van de koppels met elkaar. De speler met de meeste punten is de winnaar!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het artwork is heel mooi.

+ Er komt redelijk wat tactiek bij kijken.

+ De spelregels zijn duidelijk.


Beoordeling

Ga op zoek naar jouw droomkoe tijdens een potje Stieren Versieren! Je moet proberen om zoveel mogelijk setjes koeien en stieren met hetzelfde symbool naar jouw love shack te krijgen.

Je begint een ronde altijd met het kiezen van een stier. Deze plaats je bij de locatie die overeenkomt met de symbolen, dus bijvoorbeeld de vip-club. Daarna ga je over tot het spelen van acties. Je kan bijvoorbeeld een gesprek aanknopen, dan mag je de kaart van de koe open draaien. Maar als jouw gekozen kaart meer symbolen heeft als de koe dan verplaats je je stier naar de locatie diagonaal van je, de koe blijft wel open liggen. Je kan ook als actie kiezen om je stieren horizontaal of verticaal te verplaatsen, je kan hierbij een koe meenemen, zodat deze op haar favoriete locatie komt. Ook kan je een koe verjagen, behalve als deze op haar favoriete locatie ligt. Daarnaast kan je ook een extra stier inbrengen, dit mag je maar eenmaal per beurt doen en laatste actie kan je een koe proberen te versieren. Hiervoor moeten de koe en stier zich wel bevinden op een locatie waar ze allebei van houden, maar pas op voor andere stieren die een bull fight met je willen aangaan! Door slim te spelen win je de koe voor je en zo scoor je punten aan het einde van het spel. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel heeft de beste versiertrucs en is de winnaar.

Stieren Versieren is een spel waar redelijk wat tactiek bij komt kijken. Als de koeien omgedraaid zijn dan weet je namelijk niet hoeveel symbolen ze hebben en of ze misschien al op de juiste locatie zijn. Door een stier te spelen met veel symbolen kan het zomaar zo zijn dat je moet verplaatsen, maar je moet natuurlijk ook niet aankomen met te weinig symbolen. Je wilt namelijk niet een bull fight verliezen. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk setjes te maken. Daarnaast wil je ook kijken hoe je het beste de koe naar haar favoriete locatie krijgt. Kan je haar het beste verjagen? Of juist meenemen als je alle twee het juiste symbool hebt. Kortom, tijdens een potje stieren versieren komt er genoeg tactiek bij kijken.

Daarnaast zijn de spelregels wat mij betreft ook duidelijk. De opzet is helder en tijdens je beurt kan je dus maximaal twee acties doen. De regels zijn uitgebreid beschreven, maar er is ook een overzichtskaart waar alles op staat.

Als je al vaker een spel van The Game Master hebt gespeeld dan weet je misschien al dat ze altijd erg grappig artwork hebben. Vooral in de serie met koeien/stieren zijn altijd erg mooie spellen te vinden. Over elke kaart is goed nagedacht en het artwork is altijd heel erg grappig. De namen van de stieren en koeien zijn overigens ook toepasselijk.

Stieren Versieren is dus een leuk spelletje wat je tussendoor speelt, maar waar dus een stuk meer tactiek bij komt kijken dan ik van tevoren had gedacht, dit spel zal bij ons nog wel vaker gespeeld worden!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page