top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Storytailors

Naam: Storytailors

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 - 20 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Lifestyle Boardgames Ltd

Prijs: €30.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een boek met transparante vakken

  • 38 dubbelzijdige verhaalkaarten

  • 86 karakterkaarten

  • Een stem- en scorebord

  • 36 stemfiches

  • 6 spelersfiches

Voordat het spel begint open je het boek op de eerste pagina en plaats je het in het midden van de tafel. Zet het stem- en scorebord in elkaar en plaats het onder het boek.

Kies een van de verhalen en pak de bijbehorende kaarten. Het is handig om naar de achtergrond van de kaarten te kijken, elk verhaal heeft dezelfde gekleurde achtergrond. Vergeet niet beide kanten van de kaarten te controleren, omdat deze dubbelzijdig zijn. De cijfers rechtsboven in de hoek zal je ook helpen de juiste kaarten te vinden, het cijfer geeft altijd het nummer van het verhaal aan. Voor verhaal 1 zijn de kaarten bijvoorbeeld allemaal genummerd '1.x'. Doe de rest van de verhaalkaarten in de doos, je hebt ze niet nodig voor dit spel. Sorteer je verhaalkaarten in oplopende volgorde (van 'x.1' tot 'x.7'). Plaats de eerste kaart van het gekozen verhaal in het rechtervak van de pagina (er staat een symbool op). Leg de rest van de verhaalkaarten naast het boek.

Elke speler krijgt een set van 6 stemfiches en een spelersfiche in de gekozen kleur. Leg je fiche aan het begin van het scorebord.

Schud de karakterkaarten en geef er 5 aan elke speler. Leg de rest van de stapel gedekt naast het stem- en scorebord. Open de bovenste karakterkaart van de stapel en steek deze in het linkervak op de eerste pagina spread. Dit is het eerste karakter van je verhaal.


De spelregels

Elk verhaal bestaat uit 7 kaarten of 10 kaarten als het een ‘lastig’ verhaal is. Het spel wordt gespeeld in 5 ronden, waarbij voor elke verhaalkaart de spelers het meest geschikte karakter zullen kiezen, behalve de eerste en laatste kaart van een verhaal. De rol die dit karakter speelt in het verhaal is gemarkeerd in vet cursief in de tekst van elke kaart.


Sommige van de verhalen hebben meerdere verhaallijnen. Als je een van deze verhalen speelt, kun je op sommige kaarten worden gevraagd om te beslissen hoe ge verder gaat met het verhaal, door telkens te kiezen tussen 2 mogelijke verhaallijnen.

Als je een kaart met het symbool tegenkomt, lees dan eerst het verhaalgedeelte erboven. Kies en stem voor het gemarkeerde karakter volgens de basisregels van het spel. Lees dan de twee keuzes onder het symbool en beslis hoe het verhaal verder gaat. Je kunt het willekeurig doen of jullie mogen allemaal beslissen wat de karakters vervolgens doen. Steek de gekozen verhaalkaart in het overeenkomstige vak en stop de andere kaart in de doos.


Op de achterkant zie je de rol van het karakter uit het deel van het verhaal. Daarnaast is op de kaart het volgende te vinden: verhaalnummer/kaartnummer, titel van het verhaal, het verhaal zelf, het teken dat je gaat kiezen en een rol uit het verhaal op de andere kant van de kaart.


Kies de verteller van het verhaal. Deze speler doet mee samen met de andere spelers in het spel, maar leest ook de verhaalkaarten en helpt met het spelen van het spel.

De verteller leest het begin van het verhaal op de eerste pagina voor aan alle spelers en slaat vervolgens een pagina om naar de volgende pagina en steekt de tweede verhaalkaart in het overeenkomstige vak en leest het volgende deel van het verhaal.

Vervolgens kiezen alle spelers een karakterkaart uit hun hand die, naar hun mening, past bij de beschrijving in het verhaal. Ze leggen deze met de afbeelding naar beneden op tafel. Het karakter dat je kiest is altijd gemarkeerd in vet cursief op de verhaalkaart.

Als alle spelers een karakterkaart hebben gekozen, schudt de verteller ze met de afbeelding naar beneden en legt ze ze vervolgens open onder het scorebord, zodat elke kaart wordt geassocieerd met een van de symbolen op het bord. Elke speler kiest in het geheim het meest geschikte karakter uit de voorgestelde kaarten en plaatst zijn stemfiche met bij het bijbehorende symboolvlak op tafel. Daarna openen alle spelers tegelijkertijd hun fiches en leggen ze naast de kaart waarop ze hebben gestemd. Onthoud: je mag niet op je eigen karakter stemmen!


Spelers verdienen 1 punt voor elke stem die op hun kaart wordt gegeven. Als een of meerdere van de kaarten de meeste stemmen kreeg, krijgt elke speler die erop hebben gestemd 1 extra punt. Als alle kaarten elk precies 1 stem hebben gekregen, dan gelden de extra punten niet. Steek de winnende karakterkaart in het linkervak van je huidige pagina. In het geval van een gelijkspel kiest de speler met de minste punten op het scorebord welke van de karakters in het boek moeten worden ingevoegd.

Verplaats je fiches op het scorebord volgens het aantal verdiende punten. Leg de rest van de karakters af en deel 1 nieuw karakter van de stapel aan elke speler.

De spelers nemen dan hun stemfiches terug, de verteller slaat een pagina om, steekt de volgende verhaalkaart er in en de spelers kiezen en stemmen opnieuw op het meest geschikte karakter.


Het spel eindigt met het einde van het verhaal. De laatste kaart van elk verhaal bevat geen nieuwe karakters. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel. Nu kun je je het hele verhaal herinneren!


Er is ook een coöperatieve variant voor 3 tot 6 spelers beschikbaar.

Leg aan het begin van het spel 2 fiches op het scorebord, ongeacht het aantal spelers: een groen fiche voor de spelers en een oranje fiche voor het spel. Elke speler kiest nog steeds voor één karakterkaart uit de hand voor de stemming. Voeg daarna kaarten van de stapel toe tot in totaal 6 karakters. Schud en leg de zes karakters open in de sleuven. Het doel van de spelers is om één winnend karakter met de meeste stemmen te kiezen. Je mag niet discussiëren of een hint geven naar het karakter waarop je gaat stemmen!

Als het je lukt en er is slechts één winnend karakter na de stemming, dan verdienen de spelers 1 punt. Verplaats het groene fiche één stap vooruit op het scorebord. Als er geen of meer dan één hoofdpersoon is, wordt 1 punt toegekend aan het spel, verplaats dan het oranje fiche naar voren. In dit geval wordt het karakter dat in het boek gaat willekeurig gekozen.

Als aan het einde van het spel de groene loper verder is dan de oranje op het scorebord, heb je als een hecht spel gespeeld met je team en heb je het spel gewonnen. Anders wil je misschien observeren waarom de andere spelers de karakters kiezen waarop ze stemmen en het opnieuw proberen.


Wil je het speel met jonge spelers spelen dan neem je niet het scorebord, spelersfiches en fiches voor deze modus. Gebruik alleen het boek, verhaalkaarten voor een van de verhalen en de karakterkaarten. Na elk verhaalgedeelte kiezen de spelers een karakter uit hun hand. Bespreek je karakters, beslis samen welke van hen het meest geschikt is en voeg deze toe aan het overeenkomstige vak. Aan het einde van het verhaal wint of verliest niemand het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het artwork van het spel is heel erg mooi.

+ Je kan ook een coöperatieve variant spelen.


Minpunten

- Het spel heeft maar 10 verhalen.


Beoordeling

Er was eens... een boek vol met magische, spannende verhalen. Tijdens Storytailors ga je zelf de verhalen invullen met de meest bijzondere karakters. Je krijgt aan het begin van het spel 5 kaarten met daarop dieren. Een speler neemt de rol van verteller op zich en hij leest de eerste kaart van het verhaal voor. De andere spelers moeten dan een kaart spelen waarvan zij vinden dat die het beste past bij dat stuk van het verhaal. Daarna wordt er gestemd en de kaart die de meeste stemmen krijgt wordt in het bijbehorende vakje gestoken. De speler die de kaart heeft gespeeld verdient een punt. Dan ga je verder met het volgende deel van het verhaal. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint, maar nog belangrijker: je kunt je nu weer heel het verhaal herinneren!

Storytailors is een echt familiespel. Het is vooral geschikt om te spelen met kinderen. Je kan dan het beste als volwassene de rol van verteller op je nemen, zeker omdat de verhalen in het Engels zijn. De kinderen kunnen dan het verhaal invullen en de rest aan de verbeelding overlaten. Het spel is dus echt geschikt om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Een verhaal kan heel kort duren, zeker als de kinderen het er snel over een zijn. Je kan ze ook wat meer laten discussiëren en dan kan je al de meest bijzonder fantasieën te horen krijgen. Het enige nadeel aan Storytailors is dat het spel maar 10 verhalen bevat. Als je alle verhalen hebt gespeeld dan weet je natuurlijk wel hoe de verhalen gaan. Je kan de verhalen natuurlijk wel met een andere groep kinderen spelen, want de hoofdpersonages zullen elke keer verschillen en sommige kinderen zullen de verhalen natuurlijk anders interpreteren.

Je kan Storytailors natuurlijk ook coöperatief spelen, want er hoeft bij zulke prachtige verhalen natuurlijk niet perse een winnaar te zijn. Of je speelt het spel helemaal zonder scorebord en gebruikt het als verhalen voor het slapen gaan. Hoe leuk is het om je fantasie tot een verhaal te maken en hierover verder te dromen?

Naast de prachtige verhalen heb je ook nog eens super mooi artwork. Alle dieren zien er super mooi en gedetailleerd uit!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page