top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Subway Surfers

Naam: Subway Surfers

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Just Entertainment

Prijs: €27.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 surfertokens

 • 1 speelbord

 • 100 spelerskaarten

 • 50 spoorkaarten

Voordat het spel begint plaats je het speelbord zo dat iedereen erbij kan. Alle spelers kiezen een surfer en de bijbehorende stapel met spelerskaarten. Iedereen schudt zijn stapel kaarten en plaatst deze gedekt voor zich. Schud ook alle spoorkaarten en plaats deze stapel gedekt boven het speelbord. Leg op elke spoorkaartzone een spoorkaart. Plaats je surfer op het speelbord.

Alle spelers pakken de bovenste 3 Spelerskaarten van hun stapel. Het spel kan beginnen!

De speler die als laatste op een surfboard, snowboard, skateboard of plank heeft gestaan, begint!


De spelregels

De speler die de meeste munten heeft verzameld aan het einde van het spel, wint. Spelers verzamelen deze munten tijdens het spel of verliezen deze munten als ze door een obstakel geraakt worden. Het spel eindigt wanneer alle spoorkaarten op zijn.


Het spel wordt om de beurt gespeeld, met de klok mee. Wanneer je aan de beurt bent, mag je één van de volgende acties uitvoeren:

 • Eén of meerdere spelerskaart(en) spelen

 • Spoorkaart spelen en een spelerskaart pakken

Na het uitvoeren van één van de bovenstaande acties gaat de beurt naar de volgende speler met de klok mee.


Wanneer ie ervoor kiest om in jouw beurt een spelerskaart te spelen, mag je je surfer op basis van de kaart die je weglegt, over het speelbord bewegen. De kaart die je speelt, leg je af. Door te bewegen over het speelbord kun je obstakels ontwijken of munten pakken. Je mag zo veel spelerskaarten spelen in dezelfde beurt als je wilt. De verschillende spelerskaarten zijn:

 • Opzij bewegen - met deze kaart verplaats je je surfer 1 vakje opzij.

 • Versnellen of remmen - met deze kaart verplaats je je surfer 1 vakje naar voren of naar achteren.

 • Rolkaart - met deze kaart rol je onder obstakels door met een pijl naar beneden. Speel deze kaart als je op een vakje komt met een obstakel met een pil naar beneden. Je surfer blijft op het obstakel staan, maar is nu niet geraakt.

 • Springkaart - met deze kaart spring je over obstakels met een pijl naar boven. Speel deze kaart als je op een vakje komt met een obstakel met een pijl naar boven. Je surfer blijft op het obstakel staan en is nu niet geraakt.

 • Hoverboard: deze kaart leg je niet af, maar leg je voor je neer. Een "hoverboard"-kaart blijft liggen totdat je een obstakel of trein raakt. Dan leg je de kaart af. Spelers worden niet geraakt door het eerste obstakel waar ze normaal wel door geraakt zouden worden.Een hoverboard moet je in je eigen beurt spelen, je kunt niet wachten tot je geraakt wordt door een obstakel.

 • Trick! - speel deze kaart in jouw beurt, als je samen met een andere surfer(s) op hetzelfde vakje staat. Je duwt de andere surfer (dit mogen er meer zijn) nu 1 vakje opzij, in een richting naar keuze (links, rechts, voor of achter). Het vakje waar je de andere surfer naartoe duwt, moet wel vrij zijn. Er mag geen kaart liggen. Counter-trick: Wanneer een speler een "trick!"-kaart tegen jou speelt, mag je reageren door jouw eigen "trick!" - kaart te spelen. Hiermee stop je de "trick!"-kaart van je tegenspeler (die blijft wel op zijn plek staan).

Surfers kunnen alleen over de 9 aangegeven vakken op het speelbord bewegen. Je kunt daardoor geen kaart spelen die ervoor zou zorgen dat je buiten deze vakken komt.

Sommige Spelerskaarten mogen in het spel ook gebruikt worden als redding tegen een obstakelkaart. Tijdens het spel mag je een spelerskaart met een rol- of springkaart uit je hand spelen als reactie op het schuiven van obstakelkaarten. Dit mag dus alleen wanneer een obstakelkaart met een pijl naar beneden en/of pijl naar boven naar voren schuift en hierdoor op hetzelfde vakje als jouw surfer komt. Dit kan gebeuren in je eigen beurt, maar ook in de beurt van je tegenspeler.

Probeer dus wat spring- of rolkaarten in je hand te houden om obstakels te ontwijken als je niet aan de beurt bent.


Door een spoorkaart te spelen, ontstaan er objecten en obstakels op het speelbord. Dit kan een voordeel zijn als je power-ups of munten wilt verzamelen, maar het kan ook een gevaar creëren as er daardoor een trein op jouw spoor ontstaat. Ook mag je met deze actie een kaart pakken, handig als de kaarten in je hand opraken!

Wanneer je ervoor kiest om een spoorkaart te spelen, plaats je de bovenste kaart van de spoorkaartenstapel, open, in een spoorkaartzone naar keuze.

Je kiest eerst de spoorkaartzone waar je de kaart gaat plaatsen, voordat je deze bekijkt en plaatst. Je mag deze keuze niet meer veranderen na het zien van de kaart.

Er zijn drie verschillende kleuren treinkaarten. Er mag te allen tijde maar 1 kaart per kleur trein op het speelbord liggen. Speel je een kaart met een trein die al op het speelbord ligt, dan leg je deze gedekt in de spoorkaartzone. Deze gedekte kaart is nu een lege plek waar spelers vrij kunnen staan. Let wel op dat je deze kaart mee schuift met de rials er een nieuwe kaart word gespeeld.

Na het plaatsen van de kaart en het uitvoeren van alle bijbehorende gebeurtenissen pak je een kaart van je stapel.


Obstakelkaarten zijn kaarten die ervoor zorgen dat er op een bepaald spoor een obstakel ontstaat dat je wilt ontwijken. Ontwijk deze obstakelkaarten door te rollen, springen of van spoor te wisselen. Sommige obstakels zijn niet te ontwijken. Obstakelkaarten bevatten de volgende informatie:

 • Pijl naar beneden - je moet een rolkaart spelen om dit obstakel te ontwijken.

 • Pijl naar beneden en boven - je mag kiezen welke kaart (spring of rol) je gebruikt om dit obstakel te ontwijken.

 • Pijl naar boven - je moet een springkaart spelen om dit obstakel te ontwijken.

 • Trein - treinen kun je niet ontwijken en moet ie dus helemaal uit de weg gaan. Een speler moet in zijn eigen beurt al van spoor zijn gewisseld, anders word je geraakt door een trein.

Je surfer word geraakt door een obstakel als een rij kaarten naar voren word geschoven en een obstakelkaart hierdoor op hetzelfde vakje komt als jouw surfer. Wanneer je geen kaart in je hand hebt om een obstakelkaart te ontwijken als deze naar voren wordt geschoven, word je geraakt. Je doet het volgende:

 • Verwijder je surfer van het speelbord.

 • Leg eventuele Super Sneakers weg.

 • Lever 2 munten in of een sleutel.

 • In je volgende beurt plaats je je surfer op een plek naar keuze op het speelbord in de eerste baan.

 • Verwijder de eerste 2 kaarten in deze rij (X).

Heb je 1 munt of geen munten en geen sleutel dan voer je bovenstaande stappen ook gewoon uit. Je levert uiteraard wel die ene munt in.


Objectkaarten zijn kaarten die van pas kunnen komen tijdens het spel. Wanneer een speler met zijn surfer op een objectkaart komt, doet hij het volgende:

 • Munt - pak de kaart van het speelbord en plaats deze voor je. Dit zijn de punten die spelers verzamelen om het spel te winnen. Het kost munten om weer terug in het spel te komen nadat je door een obstakel bent geraakt.

 • Super Sneakers - pak de kaart van het speelbord en leg deze voor je neer. Met Super Sneakers mag je alle obstakelkaarten en zelfs treinen ontwijken. Je moet wel nog steeds een springkaart spelen als je op een obstakel komt. Let op! Als je Super Sneakers voor je hebt liggen kun je dus ook een trein ontwijken in de beurt van een andere speler.

 • Sleutel - pak de kaart van het speelbord en plaats deze voor je. Sleutels kunnen worden ingeleverd om weer terug in het spel te komen nadat je geraakt ben door een obstakel (i.p.v. twee munten).

 • Muntenmagneet - pak de kaart van het speelbord en leg deze weg. Kies een speler en pak een munt uit zijn verzameling.

 • Pogo stick - pak de kaart van het speelbord en leg deze weg. Kies een rij op het speelbord en verwijder alle kaarten in deze rij.

 • Jetpack - pak de kaart van het speelbord en leg deze af. Verplaats je surfer of die van een andere speler naar een plek op het speelbord naar keuze. Negeer het obstakel op de plek waar je de surfer naartoe verplaatst hebt. Je krijgt wel de objectkaart die op de plek ligt waar je Surfer naartoe verplaatst is.

Als de stapel met spoorkaarten op is, eindigt het spel direct. De speler die op dat moment de meeste munten heeft, wint.

De beurt van deze speler wordt wel afgemaakt, zoals obstakels die surfers raken.

Als twee of meer spelers aan het einde van het spel hetzelfde aantal munten hebben, wint de speler met de meeste kaarten in zijn handen. Als dit nog steeds gelijk is, wint de speler met de minste kaarten in zijn spelersstapel.


Pluspunten

+ Het spel lijkt erg op de mobiele game.

+ Er is veel interactie tussen de spelers.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Er zijn kaarten met speciale effecten.


Minpunten

- Je moet een beetje geluk hebben dat je goede kaarten trekt.


Beoordeling

Speel nu de bekende mobiele game als bordspel! Probeer tijdens je vlucht zoveel mogelijk munten te verzamelen en obstakels te ontwijken. Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit twee verschillende acties. Je kan ervoor kiezen om een kaart aan een van de drie sporen te spelen, hierdoor bewegen alle kaarten die aan dat spoor liggen. Je kan er ook voor kiezen om een spelerskaart te spelen en zo over de verschillende sporen te bewegen. Kijk wel uit voor obstakels, want als je geraakt wordt dan vlieg je er vanaf en moet je 2 munten of een sleutel betalen. Obstakels ontwijk je door er bijvoorbeeld overheen te springen. Wanneer de laatste spoorkaart wordt gespeeld stopt het spel en tellen alle spelers hun munten. De speler met de meeste munten wint het spel!

Ik vind Subway Surfers de mobiele game een erg leuk en verslavend spelletje. Ik was ook wel een klein beetje sceptisch over het bordspel, want in hoeverre lijkt het er dan op en is het even leuk? Ik vind dat het de makers aardig goed is gelukt! Het speelt natuurlijk heel anders, maar er zijn ook zeker overeenkomsten. Wat natuurlijk wel anders is, is dat je bij het bordspel met meerdere spelers speelt.

Er is veel interactie tussen de spelers, want een andere speler kan een kaart spelen en ervoor zorgen dat jij er vanaf vliegt. Dit vind ik overigens ook een leuk element van het spel, want je kan elkaar dus goed dwarsbomen. Gaat een speler te goed? Dan probeer je die er af te laten vliegen, zodat hij een sleutel of munten wilt betalen en die munten zijn je punten aan het einde van het spel. Die wil je dus niet verliezen.

Naast de spoorkaarten en spelerskaarten zijn er ook kaarten met speciale effecten. Deze kaarten hebben verschillende functie die het spel nog wat uitdagender maken. Zo heb je de muntmagneet waarmee je een munt van een andere speler kan stelen of super sneakers waarmee je treinen en objecten kan ontwijken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page