top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Sundae Split

Naam: Sundae Split

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 30 ijsbolletjes kaarten

 • 29 toppingkaarten

 • 9 groentenkaarten

 • 1 scoreblok

je dit spel met 2 spelers speelt verwijder je eerst de 20 ingrediëntkaarten met 3+ in de hoek linksonder uit het spel. De overgebleven ingrediëntkaarten schud je en leg je in een gedekte stapel in het midden van de tafel. Afhankelijk van het aantal spelers verwijder je nog een aantal kaarten uit het spel. Bij 5 spelers verwijder je 3 kaarten, bij 4 spelers verwijder je 8 kaarten, bij 3 spelers verwijder je 20 kaarten en bij 2 spelers verwijder je 12 kaarten uit het spel.


De spelregels

Sundae Split speel je over een aantal ronden. Elke ronde bestaat uit de deelfase en kiesfase. De eerste ronde kies je en willekeurige deler. De deler pakt iedere ronde een aantal kaarten van de stapel en bekijkt ze zonder ze aan de andere spelers te laten zien. Daarna worden de kaarten onder verschillende stapels verdeelt. De deler maakt één stapel per speler en iedere speler bevat minimaal 1 en maximaal 4 kaarten. Een aantal van deze kaarten moet gesloten op de stapels liggen en de andere juist open.

 • 2 spelers - 6 kaarten - 2 stapels - 2 gesloten kaarten.

 • 3 spelers - 8 kaarten - 3 stapels - 3 gesloten kaarten.

 • 4 spelers - 10 kaarten - 4 stapels - 3 gesloten kaarten.

 • 5 spelers - 13 kaarten - 5 stapels - 4 gesloten kaarten.

Nadat de kaarten over stapels zijn verdeelt begint de kiesfase. De speler links van de deler begint en kiest één stapel. Daarna ga je door met de wijzers van de klok mee. De deler pakt dus altijd de overgebleven stapel.

Je mag de gesloten kaarten pas bekijken nadat je de stapel hebt gekozen. Als je een stapel met gesloten kaarten kiest dan moet je deze onmiddellijk open draaien. De kaarten sorteer je en leg je per type voor je neer.

Wanneer iedere speler een stapel heeft gekozen , dan is de ronde afgelopen. De huidige deler geeft de stapel met ingrediëntkaarten door aan de speler links, deze speler is de volgende deler. Mocht de stapel met ingrediëntkaarten leeg zijn aan het einde van de ronde, dan is het spel afgelopen en volgt de puntentelling.


Het spel is dus afgelopen als de stapel met ingrediëntkaarten leeg is. Iedere speler scoort zijn kaarten en noteren de punten per categorie op het scoreblok.

 • Bananenbonus - de speler met de meeste bananen scoort 10 punten. De speler met de op één na meeste bananen scoort 5 punten. In het geval van een gelijke stand krijgen alle gelijkspelende spelers de bonus. Je moet minstens 1 banaan hebben om de bonus te scoren.

 • Kersenbonus - kies de smaak waar je de meeste ijsbolletjes van hebt. Dan scoor je de punten als volgt: kersen vermenigvuldigt met het aantal ijsbolletjes van die smaak.

 • Variatiebonus - scoor 3 punten voor elke set met 3 smaken: vanille, chocolade en aardbei.

 • Hagelslag en slagroom - scoor 5 punten voor elke set met hagelslag en slagroom.

 • IJsbolletje - scoor de punten op je ijsbolletjes.

 • Strafpunten - verlies punten op je groenten.


Je telt de punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijkspel wint de gelijkspelende speler met de meeste ijsbolletjes.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het artwork is heel erg vrolijk.

+ Het is leuk bedacht dat je zelf je kaarten kan kiezen.


Minpunten

- Het idee dat er groenten op je ijsje komen is echt vies.


Beoordeling

Sundae Split is een snel kaartspel, waarbij je probeert de beste ijsjes te maken. Maar pas op, er zitten ook groente tussen en die wil je natuurlijk niet door je ijsjes!

Het spel bestaat uit verschillende rondes en iedere ronde is er een andere deler. Deze pakt een aantal kaarten van de stapel en bekijkt deze, zonder ze te laten zien aan de andere spelers. De kaarten die hij pakt zijn afhankelijk van het aantal spelers en de stapels die hij daarna maakt ook. Een aantal kaarten moeten gesloten zijn, maar de deler mag zelf beslissen welke dit zijn.

Daarna mogen alle spelers een stapel kiezen en kan het zomaar zo zijn dat er groente zitten tussen de gesloten kaarten. Als de stapel met kaarten op is eindigt het spel en tel je je punten. Dit doe je door bijvoorbeeld meerderheden en toppings, maar je kan dus ook minpunten verdienen door de groenten. De speler met de meeste punten wint.

Het leuke aan Sundae Split is dat je zelf je stapel kaarten mag kiezen en je als deler de stapels mag maken. Wel is het zo dat je als deler de overgebleven stapel krijgt. Je moet deze dus zo verdelen dat je zelf niet met slechte kaarten over blijft. Ook is het verstandig om te kijken welke kaarten je gesloten neerlegt, zijn dit goede kaarten of juist slechte kaarten? Allemaal tactische keuzes die je moet maken om zelf goed uit te komen. Voor de andere spelers geldt, speel je op save en kies je de stapel met de open kaarten of ga je juist voor de gesloten kaarten met de kans dat er de deler er allemaal groentes in heeft gedaan. Het hangt dus voor een groot gedeelte af van geluk.

Voor de rest is het gewoon een leuk spel, wat je zo overal mee naartoe neemt door het formaat van het kleine doosje. Ook zijn de spelregels zo geleerd, deze zijn niet moeilijk en dus ook geschikt om aan kinderen uit te leggen. Sowieso is het spel een echte eye candy. Het artwork is vrolijk en lekker zomers, ik heb in ieder geval na het spelen van dit spel trek gekregen in ijs en dan wel zonder groenten!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page