top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Suspects 2

Naam: Suspects

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 90 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Geronimo Games/Studio H

Prijs: €27.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 3 moordmysteries van Claire Harper, een jonge detective die in de jaren 30 moordzaken onderzocht. Claire Harper werd geboren in 1910. Ze is dol op de boeken van Agatha Christie, reist graag en is Britser dan de high tea. Ze werd toegelaten aan de universiteit van Oxford nadat in 1927 quota voor het aantal vrouwelijke studenten waren ingevoerd. Ze trad in de voetsporen van haar vader, behaalde en diploma in strafrecht en maakte zo haar droom waar. Nu onderzoekt, observeert en ontdekt Claire Harper. Er is geen mysterie te vreemd voor haar briljante geest, geen zaak te moeilijk voor haar om te kraken. Claire Harper is niet zomaar en detective, ze is de allerbeste.

De hoofdstukken zijn:

  • Hoofdstuk 1: Shakespeares tranen (1921)

  • Hoofdstuk 2: Dood bij aankomst (1948)

  • Hoofdstuk 3: De dame van het meer (1971)

Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal kaarten, een titelkaart, inleiding met op te lossen vragen, twee documenten en een envelop met de oplossing.

Voordat het spel begint neem je de kaarten met aanwijzingen, de inleiding en de twee documenten voor de moordzaak die je wilt oplossen. Leg de stapel kaarten met aanwijzingen binnen handbereik klaar. Houd ook de twee documenten binnen handbereik. Bekijk ze pas wanneer je dat wordt gevraagd.

Neem pen en papier, zodat je je gedachten, conclusies, verdenkingen, enzovoort kunt noteren.

Laat de enveloppe met oplossingen in de doos. Je hebt die pas nodig aan het einde van het onderzoek. Eén speler leest de inleiding hardop voor. Daarna kunnen de spelers beginnen met het onderzoek.


De spelregels

In een suspects-zaak onderzoeken de spelers de zaak door de kaarten met aanwijzingen te lezen, zoals ze een boek zouden lezen. Ze bespreken de zaak, trekken conclusies en komen tot een besluit. De spelers lezen eerst de inleiding. Daarna krijgen ze de opdracht en de vragenlijst te lezen. Het doel is zoveel mogelijk punten te scoren bij het beantwoorden van de vragen in de vragenlijst. Hoe 'sneller' de spelers de vragen kunnen beantwoorden (door zo weinig mogelijk kaarten met aanwijzingen te lezen), hoe meer punten ze scoren.


In suspects moeten de spelers logisch en kritisch denken. Het doel is een moordenaar te ontmaskeren en het zal niet volstaan te vertrouwen op je buikgevoel.

Als de spelers en theorie niet kunnen bewijzen met feiten of concrete aanwijzingen, hebben ze het waarschijnlijk bij het foute eind. Ze mogen zich niet laten meeslepen door hun fantasie en de feiten en logica negeren. Anderzijds bewijst en aanwijzing niet altijd dat iemand schuldig is. Vermijd tunnelvisie! Het is misschien terecht om iemand te verdenken omdat alleen zin of haar vingerafdrukken op het moordwapen te vinden zin, maar daarom is hij of zij nog niet schuldig. Als je een schroevendraaier vindt en het lijkt overduidelijk dat daarmee een kluis werd geopend, betekent dat nog niet dat het ook zo is. Verzamel alle aanwijzingen en ontdek de waarheid.

Om het de spelers gemakkelijker te maken, wijst de vraag 'Wie is de moordenaar?' erop dat er maar één dader is, terwijl de vraag "Wie is/zijn de moordenaar(s)?' erop wijst dat er mogelijk (niet noodzakelijk) meerdere daders zijn.


Nadat de spelers de inleiding en de vragenlijst hebben gelezen, begint het onderzoek. De spelers krijgen de opdracht kaarten met aanwijzingen te lezen en bepaalde documenten te bekijken. Verschillende symbolen wijzen de spelers op wat ze kunnen doen, bijvoorbeeld:

  • Iemand ondervragen - voorbeeld: neem en lees kaart 2 om de vermelde persoon te ondervragen.

  • Naar een locatie gaan - voorbeeld: neem en lees kaart 4 om naar de vermelde locatie te gaan.

  • Een voorwerp onderzoeken - voorbeeld: neem en lees kaart 7 om het vermelde voorwerp te onderzoeken.


Telkens als de spelers een van de symbolen zien, mogen ze de afgebeelde actie uitvoeren. De spelers mogen acties in een willekeurige volgorde uitvoeren. Ze kunnen eerst iemand ondervragen, dan naar een locatie gaan, daarna naar en andere locatie gaan, iemand opnieuw ondervragen enzovoort. Op sommige kaarten met aanwijzingen staan instructies die de spelers moeten volgen om het onderzoek verder te zetten.


De spelers moeten soms informatie van twee kaarten combineren om tot een theorie te komen. Twee voorwerpen of voorwerpen en personen horen bij elkaar als je ze naast elkaar legt (zonder de kaarten te draaien) en de gekleurde lijn op beide kaarten aan elkaar past. Je kunt in dat geval een logisch besluit trekken.


Sommige kaarten zijn pas beschikbaar na het lezen van andere kaarten. De voorwaarden voor het vrijspelen van die kaarten staan op die kaarten.


De spelers mogen de vragen in de vragenlijst op elk moment beantwoorden. Ze noteren de antwoorden op een blad papier en vinken aan bij de hoeveelste kaart met aanwijzingen ze de vraag beantwoordden. Alle kaarten tellen, ook de eerste.

Hoe sneller de spelers een vraag beantwoorden. Hoe meer punten ze krijgen. Ze mogen hun antwoorden later veranderen als ze over meer informatie beschikken. In dat geval vinken ze aan na hoeveel kaarten ze dat deden.

Als de spelers tijdens het onderzoek de instructie krijgen nog een kaart met aanwijzingen om te draaien, mogen ze dat doen nadat ze hun antwoord noteerden.


Het onderzoek eindigt als alle kaarten met aanwijzingen op zijn. Als de spelers alle vragen hebben beantwoord, nemen ze de oplossingen erbij, ze lezen deze en berekenen hun totale score. Ze moeten hun onderzoeksvaardigheden objectief beoordelen. De spelers controleren elke vraag: " is het laatst gegeven antwoord juist, dan krijgen de spelers het aantal punten dat overeenkomt met het meest rechtse vakje dat ze aanvinkten, is het laatst gegeven antwoord fout, dan krijgen ze 0 punten.

De score verandert na en bepaald aantal kaarten (de spelers krijgen bijvoorbeeld 5 punten als ze 1 tot 30 kaarten lazen). Het is daarom een goed idee om te wachten tot je de laatste kaart van die score hebt gelezen (de 30ste kaart) om de zaak te bespreken en en vraag te beantwoorden.

Het is aanbevolen één speler aan te duiden die in de gaten houdt hoeveel kaarten met aanwijzingen al gelezen zijn. Zo verloopt het spel vlotter.

Zodra de spelers de eerste kaart van de derde fase (de 46ste kaart) lezen, heeft het geen zin meer het aantal kaarten in de gaten te houden. De spelers kunnen nu alle kaarten lezen en dan hun theorieën bevestigen of veranderen.


De spelers moeten soms informatie van twee verschillende kaarten combineren om tot een theorie te komen. Twee voorwerpen of voorwerpen en personen horen bij elkaar als je ze naast elkaar legt (zonder de kaarten te draaien) en de gekleurde lijn op beide kaarten aan elkaar past. Je kunt in dat geval een logisch besluit trekken.

Sommige kaarten zijn pas beschikbaar na het lezen van andere kaarten. De voorwaarden voor het vrijspelen van die kaarten staan op de kaarten.


Tijdens het onderzoek ontdekken de spelers soms zaken waarover ze meer te weten willen komen. In dat geval kunnen ze de kaart van de persoon die ze over een bepaald element willen ondervragen, naast de kaart van dat element leggen (zoals bij een verband tussen twee kaarten).

Als de twee halve tekstballonnen precies tegen elkaar passen, heeft de persoon iets te vertellen over het betreffende element. Neem de kaart met daarop het nummer dat in de tekstballon verschijnt.


Pluspunten

+ De avonturen zijn heel erg divers.

+ Je kan op verschillende manieren aan de oplossing komen.

+ Sommige kaarten kan je combineren.

+ Je kan het spel alleen spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Je kan ieder avontuur maar één keer spelen.


Beoordeling

Probeer de moordmysteries op te lossen tijdens Suspects 2 samen met Claire Harper. In dit tweede deel zijn er ook weer 3 verschillende moordmysteries op te lossen. Je krijgt een inleidend verhaal, een aantal bijbehorende documenten en een stapel kaarten. Ieder mysterie heeft een aantal vragen die je moet zien te beantwoorden als je de kaarten goed leest en onderzoekt. Hoe minder kaarten je gebruikt, hoe meer punten je scoort. Weet jij als een echte detective de moordmysteries op te lossen?

Net zoals in het eerste deel zijn de verhalen weer erg divers. Het eerste verhaal speelt zich af tijdens de schooltijd van Claire Harper in 1921. Dis is haar eerste moordzaak. Het tweede verhaal speelt zich bijna 30 jaar later af, tijdens de olympische spelen van 1948 en het laatste verhaal speelt zich in 1971 af. Tijdens het laatste verhaal komt zij weer een oude bekende tegen. Erg leuk dat ondanks dat de verhalen divers zijn, sommige belangrijke personen weer terug keren in het leven van Claire Harper.

Als echte detective ga je tussen alle getuigenissen, locaties en voorwerpen op zoek naar de dader. Dit kan soms nog best wel lastig zijn. Het is niet zo dat er op een kaartje het juiste antwoord precies omschreven staat. Daar zal je kaarten voor moeten combineren of je zal er logisch voor moeten nadenken. Soms is het best wel lastig om tot de juiste oplossing te komen, je bent niet voor niets een detective. Wel is het zo dat je meerdere vragen moet beantwoorden en zo je score kan berekenen. Je hebt altijd wel minstens één van de vragen goed.

De manier van het zoeken naar de antwoorden vind ik ook tof. De kaartjes die je namelijk kiest kan je weer verbinden met andere kaarten. Dan kan het zo zijn dat je pas een bepaalde kaart mag pakken als je bijvoorbeeld de juiste persoon daarbij hebt gevonden.

Ook deze verhalen van Suspects kan je net zoals in het eerste deel slechts een keer spelen. Ik vind het wel fijn dat er nog een tweede deel is uitgekomen die nog meer inzicht geeft in het leven van Claire Harper, want dat is al interessant genoeg. Je krijgt bijvoorbeeld een inkijkje in haar eerste opgeloste zaak en dat speelde zich af toen ze nog op school zat.

Ik vind dat Suspect gewoon heel goed in elkaar zit. Met ongeveer 50 kaarten hoop je de vragen te beantwoorden en het mysterie op te lossen. Ik hoop dat er snel een deel drie komt, want ik kan niet wachten om weer in het leven van Claire Harper te duiken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page