top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Sweet & Spicy

Naam: Sweet & Spicy

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 100 Pittige kaarten

 • 1 spel eindekaart

 • 3 trofeekaarten

 • 6 jokerkaarten

Voordat het spel begint schud je alle pittige kaarten. Deel elke speler 5 pittige kaarten uit. Met de overige pittige kaarten maak je een trekstapel. Ook krijgt iedere speler een jokerkaart. De resterende jokerkaarten leg je naast de trekstapel.

Houd de speleindekaart rechtop naast de trekstapel. Schuif deze vervolgens in de stapel op de geschatte hoogte die wordt bepaald door het aantal spelers zoals aangegeven op de kaart.

Leg de 3 trofeeënkaarten naast de trekstapel.


De spelregels

De jongste speler is als eerste aan de beurt. Het spel gaat met de klok mee totdat een kaart wordt uitgedaagd. Je kunt dan of een pittige kaart spelen of passen.

Spelers spelen hun kaarten bovenop de pittige stapel en beginnen een nieuwe pittige stapel na elke uitdaging.


Speel 1 kaart uit je hand met de afbeelding naar beneden op de pittige stapel en verklaar het aantal en de specerijensoort. Je verklaring kan waar zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn.

De eerste kaart van elke pittige stapel moet een 1, 2 of 3 zijn in een specerij van je keuze. De kaarten daarna moeten een bij de verklaring een hoger nummer hebben van hetzelfde soort specerij. Na de 10 volgt weer een 1, 2 of 3 in dezelfde kleur. Bij een ongeldige verklaring moet de speler zijn kaart terugnemen.

In plaats van een kaart te spelen, kan een speler "pas" zeggen en 1 kaart nemen van de trekstapel. Daarna is de volgende speler aan de beurt.


De bovenste kaart van de pittige stapel kan altijd worden uitgedaagd. Als iemand heeft gepast, kan de speler met de bovenste kaart nog steeds worden uitgedaagd.

Elke speler kan uitdagen door hun poot op de pittige stapel te leggen en te verklaren dat of het nummer of de specerij verkeerd is.

Als je de kaart onthult zonder vermelding van nummer of de specerij, dan verlies je meteen de uitdaging.

Onthul de bovenste kaart van de pittige stapel. Alleen de uitgedaagde eigenschap wordt bekeken. Als de genoemde eigenschap inderdaad verkeerd is, dan wint de uitdager. Anders wint de uitgedaagde speler.

De winnaar van de uitdaging verzamelt de hele pittige stapel en legt deze met de afbeelding naar beneden voor zich als punten, zonder naar de kaarten te kijken.

Als verliezer van de uitdaging trek je 2 pittige kaarten en neem je deze op hand. Als je geen totale wilde specerij hebt kan je besluiten 1 zo'n kaart te trekken als derde kaart. Start daarna een nieuwe pittige stapel.


Halve wilde specerijen, laten of alle nummers of alle kruiden zien, maar zijn altijd fout als deze uitgedaagd worden voor hun ontbrekende eigenschap.

Een totale wilde specerij toont alle kruiden en alle nummers en is daarom altijd juist. Je mag zo'n kaart tijdens elke beurt spelen. Als je een totale wilde specerij speelt, moet een geldig nummer aangeven en de soort kruid, dit kan echter niet worden aangevochten bij een uitdaging. Toch kan het niet worden aangevochten.

Je kunt geen trofee winnen als je een totale wilde specerij speelt als je laatste handkaart. Als je dat doet, moet je 5 kaarten trekken en je ontvang je geen trofee.

Je kunt nooit meer dan 1 totale wilde specerij in je hand hebben. Als er geen totale wilde specerij meer zijn naast de trekstapel kan je er ook geen pakken.


Nadat je de laatste kaart uit je hand hebt gespeeld, moet je dit hardop aankondigen. Als je bent vergeten je laatste kaart aan te geven, moet je de kaart terug op hand nemen en passen (1 kaart trekken). De volgende kaart kan pas worden gespeeld nadat alle spelers hebben besloten om niet uit te dagen.

Verzamel een trofee:

 • Als je laatste pittige kaart niet wordt uitgedaagd.

 • Als je laatste pittige kaart wordt uitgedaagd en jij wint de uitdaging (de verliezer van de uitdaging trekt zoals gewoonlijk 2 kaarten).

Als je de uitdaging verliest gaat het spel gewoon door.

Leg de trofeekaart naast je gewonnen kaarten om te scoren als punten aan het einde van het spel.


Trofeeën kunnen het spel beëindigen:

 • Als een speler zijn 2e trofee heeft behaald.

 • Als alle 3 de trofeeën zijn verzameld.

Anders gaat het spel verder en de speler die net een trofee heeft gepakt trekt 5 pittige kaarten.


Het spel eindigt onmiddellijk in 3 gevallen:

 • Een speler neemt zijn 2e trofeekaart.

 • Een speler neemt de laatste trofeekaart.

 • De spel eindekaart wordt onthuld bovenop de trekstapel.

Als de spel eindekaart wordt onthuld, stop dan onmiddellijk met het pakken van kaarten. Trek de spel eindekaart niet.

Als een speler twee trofeeën heeft, wint hij onmiddellijk. Anders scoren alle spelers hun gewonnen trofeeën (elk 10 punten), totaal wilde specerijen (elk 5 punten) en pittige kaarten (1 kaart = 1 punt). Trek 1 punt af voor elke pittige kaart die je nog op hand hebt en 5 punten voor elke totale wilde specerij. De speler met de meeste punten wint. In het geval van een gelijkspel winnen alle gelijkgespeelde spelers.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je mag valsspelen.

+ Er zitten ook speciale kaarten in het spel.


Minpunten

- Misschien niet een heel spannend spel voor de expert speler.


Beoordeling

Ben jij goed in bluffen en op zoek naar een leuk familiespel? Dan is Sweet & Spicy een spel voor jou! Aan het begin van het spel krijg je 5 kaarten. Als je aan de beurt bent speel je een kaart en geef je aan welke specerij je speelt en het aantal. De spelers die volgen doen hetzelfde. Je kan er ook voor kiezen om te passen en een kaart van de trekstapel te passen. Een speler mag op ieder moment een andere speler uitdagen door zijn poot op de stapel te leggen. Als blijkt dat de genoemde eigenschap van die kaart verkeerd is dan wint de uitdager en anders de uitgedaagde speler. De winnaar krijgt de stapel kaarten, deze tellen als punten. Als het je lukt om alle 5 de kaarten uit je hand weg te spelen dan krijg je een trofeekaart. Krijgt een speler een 2e trofeekaart, zijn de trofeeën op of de stapel met kaarten dan tel je de punten. Voor elke trofee scoor je 10 punten, elke wilde specerij 5 punten en elke gewone kaart 1 punt. De speler met de meeste punten wint het spel!

Hot & Spicy is een spel die je kan spelen met de hele familie en waar je wel een avondje zoet mee kan zijn! Het spel zit daarnaast ook in een klein doosje, waardoor je het eenvoudig meeneemt in bijvoorbeeld je tas. De spelregels van het spel neem je zo door en dus kan je het eenvoudig aan andere uitleggen en zo beginnen met spelen.

Het leuke aan Sweet & Spicy is dat je mag bluffen, maar je moet niet gepakt worden. Je moet dus wel een beetje kunnen bluffen bij dit spel, maar hoe vaker je het speelt hoe beter je er in wordt. Je moet ook goed zijn in het doorhebben van mensen, want bluft hij nou of speelt hij wel de kaart die hij net heeft gezegd? Dit zorgt voor grappige momenten en het maakt het spel toegankelijk.

Het spel heeft ook nog speciale kaarten in het spel. Halve wilde specerijen en hele wilde specerij. Als deze kaarten uitgedaagd worden zijn de halve wilde specerijen altijd fout en dus verlies je. Je wilt zulk soort kaarten dus eigenlijk zo snel mogelijk kwijt spelen. De hele wilde specerijen zijn altijd goed, je kan alleen niet zo'n kaart als laatste kaart spelen om de trofee te winnen, dus het is niet handig om deze tot het einde te bewaren.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page