top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Taco Back Goat Cheese Pizza

Naam: Taco Back Goat Cheese Pizza

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 64 kaarten

Voordat het spel begint schud je de kaarten en verdeel ze gedekt onder de spelers. Bij 2, 3, 4 of 5 spelers krijgt iedere speler 12 kaarten, bij 6 spelers 10 kaarten. Doe overgebleven kaarten terug in de doos. De spelers bekijken hun kaarten niet, maar leggen ze als een gedekte stapel voor zich neer. Dat is hun individuele trekstapel.


De spelregels

Taco Cat Goat Cheese Pizza! Onthoud die 5 woorden en hun volgorde! Zodra de tekening op een kaart overeenkomt met het uitgesproken woord, moet je zo snel mogelijk met de juiste kant van je hand op de stapel slaan. De speler die als laatste slaat, moet alle kaarten nemen.

Probeer zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken. Opgelet, fouten leveren je strafkaarten op. Schijnbewegingen mogen niet in dit verslavende spel dat net zo geschift is als zijn naam.


Het spel verloopt in ronden. De speler die de kaarten deelde, is de startspeler in de eerste ronde. Hij neemt de bovenste kaart van zijn trekstapel en legt die open in het midden van de tafel terwijl hij 'Taco' zegt. Daarna zijn de andere spelers met de klok mee aan de beurt. De volgende speler draait de bovenste kaart van zijn trekstapel om en zegt 'Cat'.

Zo gaat het spel voort, waarbij de spelers de woorden 'Taco', 'Cat', 'Goat', 'Cheese', 'Pizza', 'Taco' 'Cat', 'Goat', 'Cheese', 'Pizza' steeds in die volgorde herhalen tot de tekening op de omgedraaide kaart overeenkomt met het uitgesproken woord. Op dat moment moeten alle spelers zo snel mogelijk met hun hand op de stapel afgelegde kaarten slaan. De speler die dat als laatste doet moet alle afgelegde kaarten nemen en ze gedekt onder aan zijn trekstapel leggen. Die speler wordt de startspeler in de volgende ronde.


Als een speler een kaart omdraait met daarop de achterkant van het uitgesproken woord, moeten de spelers met de rug van hun hand op de stapel slaan. Als een speler en speciale 'achterkant' kaart speelt, moeten de spelers de speciale actie van de kaart uitvoeren voor ze met de rug van hun hand op de stapel slaan. Als een of meerdere spelers met de foute kant van hun hand op de stapel slaan, moet de eerste speler die het fout deed (dus wiens hand het meest onderaan ligt) alle kaarten nemen en ze onder aan zijn trekstapel leggen.


Een speler die zijn laatste kaart heeft afgelegd, wint pas als hij in zijn beurt het juiste woord blijft zeggen ('Taco, Cat, Goat...') en hij als eerste op de stapel slaat bij overeenkomst of een speciale kaart. Als het woord dat hij zegt, overeenkomt met de kaart die de vorige speler omdraaide, geldt dat niet als overeenkomst en spelen de spelers voort. Als de speler niet als eerste heeft geslagen, begint een nieuwe ronde en gaat het spel voort tot de speler als eerste slaat.


Als een speler op het foute moment op de stapel slaat of wil slaan maar zich terugtrekt, verliest hij de ronde en moet hij alle kaarten nemen en gedekt onder aan zijn trekstapel leggen.

De spelers moeten een constant ritme aanhouden en als een speler vergeet welk woord hij moet zeggen, zich vergist of niet beseft dat hij aan de beurt is, moet hij alle kaarten nemen en ze onder aan zijn trekstapel leggen.

De spelers moeten een kaart zo op tafel omdraaien dat de andere spelers ze eerst zien. Als een speler duidelijk zijn kaart bekijkt voor hij ze omdraait, verliest hij de ronde en moet hij alle kaarten nemen en ze onder aan zijn trekstapel leggen.


Als een speler en speciale kaart omdraait, moeten alle spelers de bijbehorende speciale actie uitvoeren voor ze op de stapel mogen slaan. Als een speler de verkeerde actie uitvoert of als laatste op de stapel slaat, moet hij alle kaarten nemen en ze onder aan zijn trekstapel leggen.

  • Panda - de spelers wrijven met één hand over hun buik.

  • Eland - de spelers plaatsen hun twee handen in de

  • Zeeleeuw - de spelers applaudisseren twee keer.


De speler die als eerste geen kaarten meer in zijn individuele trekstapel heeft en daarna als eerste op de stapel sloeg bij een overeenkomst of een speciale kaart, wint het spel.

Je kunt de kaarten van dit spel combineren met die van Taco Cat Goat Cheese Pizza. De spelregels blijven dezelfde. Sorteer de twee sets kaarten aan het einde van het spel door de kaarten met daarop een zonnetje apart te leggen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het is een leuk partyspel.

+ Werkt gegarandeerd op de lachspieren!

+ De kaarten zijn van goede kwaliteit.

+ De actiekaarten geven een leuke toevoeging.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.

- Het spel heeft weinig strategie.


Beoordeling

Test je reactievermogen tijdens Taco Back Goat Cheese Pizza. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 12 kaarten. Je legt deze kaarten gesloten voor je neer. Spelers leggen om de beurt een kaart op de aflegstapel. Daarbij zegt iedere speler een woord; taco, cat, goat, cheese of pizza in die volgorde. Als het woord wat je zegt overeenkomt met de kaart die je aflegt moeten alle spelers zo snel mogelijk op de stapel slaan. De laatste moet de stapel met kaarten pakken. Er zitten ook actiekaarten die het spel nog grappiger maken. Lukt het je om al je kaarten weg te spelen en ook nog als eerste op de stapel te slaan bij een goede overeenkomst? Dan win je het spel!

Taco Back Goat Cheese Pizza is een spel wat je goed kan spelen tijdens feestjes. Ik zou het wel aanraden om te spelen om dit spel te spelen met een groep vanaf 4 spelers. Dit spel werkt gegarandeerd op je lachspieren. Het is heel grappig om te zien hoe snel iedereen op de stapel wilt slaan. Bovendien moet je bij dit spel ook een goed ritme aanhouden met het zeggen van de woorden. Doe je dit niet en zeg je bijvoorbeeld een verkeerd woord of ben je te traag? Dan krijg je ook heel de stapel. En als je net een beetje in je ritme zit dan is er een match en moet je snel zien te meppen. Dan ben je dus ook gelijk weer uit je ritme en kan je opnieuw beginnen.

De kaarten zelf zien er simpel, maar vrolijk uit. De kaarten zijn van goede kwaliteit. Dit is ook wel belangrijk, want je slaat natuurlijk om de stapel en dan kunnen ze zomaar verschuiven.

Het spel is alleen niet echt strategisch. Het is gewoon kaarten opleggen en woorden zeggen. Hopelijk ben je snel genoeg als je de juiste combinatie hebt neergelegd en zegt. Het spel is overigens wel super leuk, maar de grote strateeg zal er geen voldoening uit halen.

De actiekaarten geven een leuke toevoeging aan het spel. Zo zitten er kaarten tussen die de achterkant laten zien van bijvoorbeeld een taco of kaas. Als dit het geval is moet je zo snel mogelijk met de rug van je hand op de stapel slaan. Er zitten ook drie kaarten tussen waarbij je bepaalde bewegingen moet maken, zoals applaudisseren of over je buik wrijven en dan op de stapel slaan. Doe je dit verkeerd dan moet je de hele stapel nemen. Deze actiekaarten geven een leuke twist aan het spel, want op deze manier komt er nog meer chaos.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page