top of page
  • Foto van schrijverMirthe

The Border

Naam: The Border

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: NSV Games

Prijs: €19.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 uitwisbare speelborden

  • 5 gekleurde dobbelstenen

  • 4 uitwisbare stiften

Voordat het spel begint krijgt elke speler een speelbord en een stift. Bepaal willekeurig wie de eerste actieve speler zal zijn.

Elk speelbord toont 9 gebieden die zijn omgeven door grensvakken. De 9 gebieden en de randruimten zijn identiek op elk bord, het enige verschil is de manier waarop de gekleurde segmenten zijn gerangschikt. Naarmate het spel vordert, kunnen spelers steeds meer grensvakken op hun bord afstrepen.


De spelregels

Elke ronde bestaat uit de volgende twee acties, die achtereenvolgens moeten worden uitgevoerd:

  • De actieve speler gooit de dobbelstenen en kiest de dobbelstenen uit.

  • De overige spelers kiezen dobbelstenen uit de overgebleven dobbelstenen.

De actieve speler moet alle 5 de dobbelstenen gooien. Je mag maximaal drie keer rollen. Na elke worp mag je beslissen om opnieuw te gooien met zoveel dobbelstenen als je wilt of om te stoppen met gooien. Je mag ook dobbelstenen opzij leggen, om eventueel later opnieuw te gooien. Je kan vrij kiezen welke van de dobbelstenen je opnieuw wilt werpen. Als je als actieve speler klaar bent met gooien mag je de resultaten op het speelbord als volgt doorstrepen.


Je mag één veld per dobbelsteen van de overeenkomstige kleur doorstrepen. Je mag alleen gebruik maken van de dobbelstenen als je een heel gekleurd segment ermee kunt voltooien. Het gekleurde segment in kwestie hoeft niet verbonden te zijn met andere doorgestreepte velden. Het kan overal op je bord zijn. Tijdens de eerste actie, mag je een gekleurd segment niet openen of uitbreiden zonder het volledig te voltooien.

Later in het spel kun je gekleurde segmenten tegenkomen die slechts gedeeltelijk zijn doorgestreept. Deze gekleurde segmenten kunnen tijdens de eerste actie worden voltooid. Als actieve speler mag je de gegooide resultaten vrij verdelen om meerdere gekleurde segmenten te voltooien


Alle niet-actieve spelers mogen daarna vakjes afstrepen met de dobbelstenen die de actieve speler niet heeft gebruikt tijdens de eerste actie. Ze mogen één vakje per dobbelsteen van de overeenkomstige kleur afstrepen.

Elk vakje dat je doorstreept, moet grenzen aan minstens één vakje dat al is doorgestreept. Bij de start van het spel, kun je dit alleen doen naast de witte vakken. Later in het spel kun je oversteken op plekken naast bestaande kruisjes op je bord.

Tijdens de tweede actie mag je gekleurde segmenten voltooien, maar dat hoeft niet. Je mag ook nieuwe gekleurde segmenten openen, uitbreiden of te voltooien.Als tijdens de eerste actie de actieve speler alle vijf zijn dobbelstenen heeft gebruikt, mogen de niet-actieve spelers tijdens de tweede actie nog steeds een van deze vijf dobbelstenen kiezen om daarmee een vakje af te strepen. Als tijdens de eerste actie de actieve speler geen van de dobbelstenen heeft gebruikt, de niet-actieve spelers mogen alle vijf de dobbelstenen gebruiken.


Wanneer alle niet-actieve spelers klaar zijn, eindigt de ronde. De volgende speler wordt nu de nieuwe actieve speler en voert beide acties uit zoals hierboven beschreven. Het spel gaat zo verder met spelers die om de beurt de actieve speler zijn.


Zodra je een gebied hebt voltooid door het laatste grensvak ervan af te kruisen, zeg je dit luid tegen de andere spelers. Dan scoor je overwinningspunten:

  • De eerste speler die dit gebied voltooit, scoort de hoogste van de twee waarden en omcirkelt dat nummer op hun scorende rij.

  • Alle spelers die dan dit gebied scoren tijdens een toekomstige actie of ronde krijgen de laagste van de twee waarden en omcirkelen dat nummer op hun scorerij.

Als meerdere spelers hetzelfde gebied kunnen voltooien tijdens de tweede actie, ze scoren allemaal de hoogste waarde.


Het spel eindigt wanneer een van de spelers hun 6e gebied voltooit. Als dit tijdens de eerste actie gebeurt, dan wordt de tweede actie normaal uitgevoerd. Het is mogelijk en toegestaan om meer dan 6 gebieden te voltooien tijdens je laatste actie. Alle voltooide gebieden worden gescoord. De speler met de meeste punten is de winnaar. In het geval van een gelijke stand is de speler die het meest waardevolle individuele gebied heeft gescoord, de winnaar.


Pluspunten

+ Ook als je tweede bent kan je punten verdienen.

+ De gebieden hebben allemaal verschillende punten.

+ Als niet actieve speler mag je ook uit dobbelstenen kiezen.

+ De speelborden zijn uitwisbaar.

+ Ieder speelbord is anders.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Weet jij de meeste gebieden te omsluiten? In The Border ga jij dit proberen te doen. Elke ronde bestaat uit twee acties: de actieve speler gooit de dobbelstenen en kiest dobbelstenen uit en daarna zijn de andere spelers aan de beurt die uit de overige dobbelstenen mogen kiezen. Wanneer je de actieve speler bent mag je maximaal drie keer opnieuw gooien en nadat je dit hebt gedaan kies je dobbelstenen uit. Deze mag je alleen kiezen als je een gekleurd segment ermee kan voltooien. Zodra je een gebied helemaal hebt omsloten verdien je punten. Zodra een speler 6 gebieden weet te omsluiten stopt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel!

Voor ieder gebied zijn dus punten te verdienen als je de eerste bent die een gebied weet te omsluiten krijg je natuurlijk de meeste punten, maar de spelers daarna krijgen nog steeds punten als ze ook dat gebied weten te omsluiten alleen wel minder punten. Op deze manier liggen de punten van de spelers wel wat dichter bij elkaar en wordt het dus een stuk spannender. Het hoeft dus niet te betekenen dat als je een groot gebied weet te omsluiten je gelijk wint.

De gebieden hebben ook allemaal verschillende punten die je kunt behalen. Grotere gebieden leveren meer punten op, maar deze zijn wel lastiger te omsluiten. Kies dus verstandig bij het opzij leggen van de dobbelstenen. Ga je voor grote gebieden die lastiger zijn, maar meer punten opleveren? Of ga je voor een kleiner gebied die makkelijker zijn, maar wel minder punten opleveren?

Als niet actieve speler hoef je trouwens ook niet op je beurt te wachten. Zodra de actieve speler een keuze heeft gemaakt uit zijn dobbelstenen mag jij ook nog uit de overgebleven dobbelstenen één dobbelsteen kiezen die je af wilt strepen. Deze moet overigens wel grenzen aan al een vakje met een kruis. Je kan dus niet altijd iedere kleur kiezen.

Het spel bevat veel handige elementen. Zo kan je de dobbelstenen in de deksel van de doos gooien, want deze heeft ondergrond van vilt. Ook kan je de speelborden steeds weer opnieuw gebruiken, na ieder spel kan je ze zo weer uitwissen. Dit zorgt voor eindeloos speelplezier! Daarnaast zijn de speelborden allemaal anders. De 9 gebieden en de randruimten liggen wel allemaal op dezelfde plek, maar de gekleurde vakken zijn allemaal anders. Hierdoor is het spel voor iedere speler toch een beetje anders.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page