top of page
 • Foto van schrijverMirthe

The Decades

Naam: The Decades

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €12.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 14 actiekaarten

 • 2 pionnen

 • 43 vraagkaarten

 • 1 controlekaart

 • 2 speelborden

 • 2x6 antwoordfiches

 • 2 schermen

 • 1 scorebord

 • 2x3 tijdrekkers

Voordat het spel begint verdeel je de spelers over 2 teams. Elk team pakt een speelbord, 1 pion, 1 scherm, 6 antwoordfiches van één kleur en 3 tijdrekkers (één van 2, 3 en 4 jaren).

Leg het scorebord in het midden op tafel en leg de antwoordfiches en tijdrekkers naast je speelbord.

Schud alle 43 vragenkaarten en leg deze op een stapel naast het scorebord en de controlekaart. Als laatste schud je de actiekaarten. Elk team pakt 7 willekeurige kaarten en kiest er daar 4 van. Leg deze 4 kaarten met de tekstzijde naar beneden naast jullie speelbord. Alle niet-gekozen actiekaarten gaan terug in de doos.


De spelregels

The Decades wordt in 4 rondes gespeeld. Elke ronde is in 3 stappen onderverdeeld en elke stap wordt gelijktijdig door de beide teams uitgevoerd.


Tijdens de eerste stap raad je het jaar. Eén van de spelers neemt de bovenste vragenkaart van de stapel. Elke kaart bevat 6 vragen, verdeeld over 6 categorieën. Het antwoord op een vraag is altijd een jaartal. Lees de eerste vraag op de kaart hardop voor. Beide teams moeten met behulp van het antwoordfiche met hetzelfde icoontje als de vraag het juiste jaartal op hun speelbord aangeven.

Binnen het team mag worden overlegd. Gebruik het scherm om te voorkomen dat het andere team jullie antwoord ziet. Zodra een team een antwoordfiche heeft geplaatst, laten ze dit aan het andere team weten. Zo worden alle vragen op de vragenkaart één-voor-één voorgelezen en door de beide teams beantwoord door het antwoordfiche met hetzelfde icoontje als de vraag op het speelbord te leggen. Kies verstandig, want leg je jouw fiche op het verkeerde decennium, dan levert dit strafpunten op. Als laatste legt elk team de 3 tijdrekkers op hun speelbord, elk onder minimaal 1 van de door hen gespeelde antwoordfiches.

Met een tijdrekker kan het antwoord van dat team met een aantal jaren worden opgerekt. Er zijn 3 verschillende tijdrekkers: 4-jaren tijdrekker, 3-jaren tijdrekker en 2-jaren tijdrekker.

Als voorbeeld hebben de spelers van een team de 3-jaren tijdrekker onder het antwoordfiche op het vakje 1987 gelegd. De tijdrekker zorgt ervoor dat dit antwoordfiche nu geldig is voor de 3 opeenvolgende jaren 1987, 1988 en 1989. Let op! Tijdrekkers mogen alleen horizontaal worden geplaatst en mogen elkaar niet overlappen. Als een tijdrekker onder twee of meer antwoordfiches ligt, dan geldt deze tijdrekker voor al deze antwoorden.


Tijdens stap twee kunnen de teams een actiekaart inzetten. Beide teams onthullen hun antwoorden door de schermen weg te halen. Vervolgens kiest elk team 1 van de actiekaarten uit hun hand. Pas wanneer beide teams een keuze hebben gemaakt leggen ze tegelijkertijd de gekozen kaart open op tafel neer. Elk team voert de actie op de actiekaart uit. Zo nodig wordt het betreffende antwoordfiche of de betreffende tijdrekker van het scorebord van de tegenstander verwijderd.


Tijdens stap 3 tel je de punten. Controleer voor elke vraag op de vragenkaart het antwoord met behulp van de controlekaart. Door het rode venster boven het ‘gecodeerde’ vakje rechts van de vraag te houden verschijnt het antwoord op de vraag.

Je scoort als volgt de punten:

 • Het goede jaar geraden: +8 punten

 • Het goede decennium, maar 1 jaar naast het goede antwoord: +4 punten

 • Het goede decennium, maar 2 of meer jaar naast het goede antwoord: -1 punt

 • Het verkeerde decennium (ook als je er maar 1 of 2 jaar naast zit): -5 punten

Een bonusvakje boven een tijdrekker telt dus altijd mee, als de tijdrekker maar onder het juiste antwoord ligt. Tel de punten op zodra de antwoorden op elke categorie bekend zijn, door de pion van het team net zoveel op het scorebord op te schuiven als er punten zijn gescoord.


Nadat alle scores voor alle 6 de vragen zijn genoteerd, worden alle gebruikte actiekaarten uit het spel gehaald en in de doos gelegd en kan er een nieuwe ronde worden gestart. Op deze manier spelen jullie in totaal 4 rondes.

Het team dat na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel. Het spel stopt ook wanneer een team als eerste het einde van het scorebord weet te halen.


Pluspunten

+ Het is een heel leuk partyspel.

+ Je speelt het spel in teams.

+ De vragen worden gesteld in verschillende categorieën

+ De tijdsrekkers maken het spel iets makkelijker

+ Je kan actiekaarten inzetten.


Minpunten

- De kaarten ken je na een aantal keer wel.


Beoordeling

Weet jij alles over de 80's, 90's, 00's en 10's? Dan is The Decades echt een spel voor jou! Voordat het spel begint maak je gelijkwaardige teams. Je speelt het spel over 4 rondes en beide teams spelen het spel tegelijkertijd. Een speler pakt de bovenste kaart van de stapel, hierop staan 6 vragen over verschillende categorieën. Probeer samen met je team het juiste jaartal te raden. Je kan als team een tijdsrekker inzetten om ervoor te zorgen dat je antwoord wel goed is. Maar pas op voor de actiekaarten die het andere team kan inzetten. Nadat alle vragen zijn beantwoord ga je je score berekenen en na 4 rondes is het team met de meeste punten de winnaar!

The Decades is een perfect voorbeeld van een leuk partyspel. Je speelt dit spel in teams, wat ik zelf ook super leuk vind. Het is wel handig om een beetje gelijke teams te maken, zeker als je spelers hebt van verschillende leeftijden. Misschien speel je dit spel wel met je familie en weet jij alles over de 00's en de 10's, maar je vader of je moeder weet misschien alles over eerder jaartallen. Ook zijn de vragen onderverdeeld in verschillende categorieën, dus het kan ook zo zijn dat jij veel weet van muziek en je teamgenoten veel over films. Je mag ook binnen je team overleggen, dus hier zou ik zeker ook gebruik van maken. De schermen zorgen er ook voor dat het andere team niet bij jullie kan afkijken.

Het enige nadeel aan het spel is de vraagkaarten. Na een aantal spellen ken je de vragen en antwoorden wel. Het zijn 43 vraagkaarten en gelukkig zijn ze dubbelzijdig, dus er zijn wel heel wat spellen voor nodig om ze allemaal te beantwoorden en je moet ze natuurlijk ook allemaal goed weten te onthouden. Ik hoop wel dat er misschien een uitbreiding van dit spel komt die extra vragen toevoegt.

Tijdens het spel kan je ook gebruik maken van tijdrekkers. Deze zijn super handig, want die kunnen er voor zorgen dat je antwoord toch goed is. Je legt bijvoorbeeld een tijdsrekker van 4 jaar bij 2000, die zorgt er dan voor de 4 opeenvolgende jaren ook goed zijn en dat je toch punten scoort.

Pas trouwens wel op voor de actiekaarten die andere spelers kunnen inzetten. Die actiekaarten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je antwoord geblokkeerd wordt of dat je tijdsrekker wordt verwijderd. Ook kunnen de kaarten je goed helpen, door bijvoorbeeld een antwoord te verdubbelen als je zeker bent van een juist antwoord.

Kortom The Decades is een zeer geslaagd partyspel. Door de verschillende categorieën waarin de vragen worden gesteld en doordat je het in teams speelt. Ik vind het ook leuk om weer een beetje terug in de tijd te gaan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page