top of page
 • Foto van schrijverMirthe

The Key – Moord in de Oakdale Club

Bijgewerkt op: 17 mei 2021

Naam: The Key – Moord in de Oakdale Club

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Haba

Prijs: €25.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 aktetasschermen

 • 4 onderzoeksdossiers

 • 1 oplossingenkaart

 • 4 stiften

 • 9 houten sleutels

 • 100 getuigenissen

 • 24 bewijsstukkaarten met tijdstip

 • 24 kentekenkaarten

 • 24 DNA-kaarten

 • 18 alibikaarten


Voordat het spel begint pakt iedere rechercheur een aktetasscherm en je zet deze voor je neer. Achter dit scherm leg je een stift en een onderzoeksdossier. Daarna schutd je de kaarten en leg je deze met de achterkant naar boven in het midden van de tafel. De kleurcode ligt naar boven en de kaarten hoeven geen stapel te vormen, maar mogen wel over elkaar heen liggen. De oplossingskaart blijft nog even in de doos en deze wordt nog niet bekeken tot het einde van het spel. Als laatste kies je een sleutel, deze leg je in het midden van de tafel tussen de kaarten. De sleutel correspondeert met de misdaad die je gaat oplossen.


De spelregels

Als je aan het spel begint is er al wat informatie bekend met betrekking tot de moorden. Namelijk het tijdstip (19.30, 20.00 en 20.15), de verdachten (Lady Corinna Windhouse, Jason Beau en Amit Khan), de moordwapens (een gouden beker, een fles met dodelijk gif en een golfclub), de plaats delict (hole 2, naast de zijveranda van de golfclub, bij de grote palmboom aan het meer) en de voertoegen (een blauw, groen en rood karretje).


Op elke kaart geven twee of drie pictogrammen aan over welk aspect van de zaak deze kaart informatie geeft:

 • Poppetje met balkje voor de ogen - de dader.

 • Klok - de tijd van de moord.

 • Hand met vraagteken - het moordwapen.

 • Kaart met kruisje - de plaats delict.

 • Wolkje - de vluchtwijze.

 • Kaartje met getal - beroving 1, 2 of 3.

Er zijn vier soorten bewijsstukken:

 • Een alibikaart - onthult iets over de relatie tussen dader, tijd van het delict en plaats delict.

 • Het DNA-spoor - over de dader en het moordwapen.

 • Bewijsstukkaarten - met tijd over de tijd en plaats van de moord.

 • Een kentekenplaat - over de karretjes waarin gevlucht is en de plaats delict.


Alle spelers onderzoeken tegelijkertijd, er zijn dus geen beurten. Wanneer het onderzoek start pakken alle spelers tegelijkertijd kaarten van het midden van de tafel. Je mag zelf bepalen welke kaart je wilt pakken en bekijken. Daarna moet je hem houden. Kaarten met een hoge waarde hebben weliswaar concrete aanwijzingen, maar zorgen aan het einde van het spel voor meer minpunten. Je moet daarnaast ook op de pictogrammen letten en de kleurcode, die moet dezelfde kleur hebben als de gekozen sleutel.

Als je een kaart hebt getrokken en de informatie hebt geanalyseerd dan mag je direct de volgende kaart pakken. De gekozen kaarten leg je achter je scherm en mag je niet terug leggen. Je kan dus informatie krijgen die je al hebt. De bevindingen die je doet schrijf je op in je aktetas. Je gebruikt hiervoor het onderste gedeelte van het scherm. De bevindingen die je kan uitsluiten markeer je met een X. De resultaten die bij de oplossing horen kan je omcirkelen.


Je kunt de zaak sluiten zodra je zoveel getuigenissen en bewijsmateriaal hebt onderzocht dat nog maar negen velden (drie verschillende daders, wapens, plaatsen delict en vluchtvoertuigen) vrij of omcirkeld zijn op je oplossingenkaart. Ben jij de snelste rechercheur, dan pak je de sleutel uit het midden van de tafel. Nu mogen alleen de andere spelers meer kaarten trekken en ook proberen de zaak op te lossen. De winnaar is niet noodzakelijk de snelste, maar wel de meest efficiënte rechercheur.


De volgorde van de daders resulteert in een oplossingscijfer dat je kunt aflezen van de linkerkant van je aktetas. Voer dit nummer in het eerste vak van het combinatieslot in je aktetas in. Je doet hetzelfde met de volgende drie getallen voor wapen, plaats delict en vluchtvoertuig. Uiteindelijk krijg je een cijfercode bestaande uit 4 cijfers naast elkaar.


Zodra iedereen een cijfercode heeft aangemaakt controleer je de resultaten. Je pakt de oplossingskaart uit de doos en legt deze op tafel met alle grijze combinatiesloten naar boven gericht. De snelste rechercheur mag nu naar het slot zoeken met het nummer dat overeenkomt met zijn cijfercode.

Als er geen slot met jouw cijfercode is dan is je code verkeerd. Dan mag de volgende speler controleren of zijn code klopt. Wanneer er wel een slot is met jouw cijfercode dan steek je de sleutel in het betreffende slot op de kaart. Je controleert daarna of de kleur van de sleutel en de achterkant van het slot overeenkomen. Zo niet dan heb je ergens een fout gemaakt en ben je af. De volgende speler is dan aan de beurt. Wanneer de kleuren wel overeenkomen dan heb je de zaak goed opgelost.

Mocht het zo zijn dat niemand de juiste kleurcode heeft dan moet je nieuwe bewijsstukken trekken en analyseren om zo wel tot de juiste oplossing te komen.


Alle spelers die de juiste cijfercode hadden controleren nu wie de beste rechercheur was. Je telt al je onderzoekspunten die op de achterkant van de kaarten staan bij elkaar op. De speler die de sleutel heeft gepakt en de juiste cijfercode had mag als beloning een van zijn kaarten met de minste waarde afleggen, deze wordt niet meegeteld. De speler met de minste onderzoekspunten is de winnaar. Bij een gelijke stand wint de rechercheur die de minste bewijsstukken heeft gebruikt.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Hierbij speelt de tijdsdruk om als eerste de oplossing te vinden geen rol. Het gaat erom de slimste kaart te kiezen. De rest van het spel is hetzelfde. Wanneer je de zaak hebt opgelost controleer je de oplossingscode met behulp van de sleutel en oplossingskaart. Daarna kijk je naar het aantal onderzoekspunten. Hoe minder punten, hoe beter.


Pluspunten

+ Het spel is super mooi geïllustreerd.

+ Je kan het speelbord meerdere keren gebruiken door de whiteboardstift.

+ Het spel is een echte hersenkraker.

+ Het spel is geschikt voor jong en oude en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Het spel is niet oneindig speelbaar.


Beoordeling

Weet jij de moorden op te lossen? In de Oakdale Club zijn tijdens een de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen drie moorden gepleegd. Je weet al de daders, de tijd, de plaats delict, het moordwapen en het vervoersmiddel. Aan de hand van kaartjes die op tafel liggen moet je proberen de juiste combinaties te maken en zo de moorden op te lossen. Wanneer je denkt alles te hebben ontrafeld dan kan je een cijfercombinatie maken, de sleutel die je aan het begin hebt gekozen steek je door het gat met de juiste combinatie. Daarna vergelijk je de achterkant met de kleur van de sleutel, als deze overeen komen dan heb je de moorden dus goed opgelost! Je telt vervolgens hoeveel punten je hebt gescoord met de aanwijzingen die je gepakt hebt. De speler die de minste punten heeft is de beste en efficiëntste rechercheur.

Je moet bij dit spel de juiste links zien te leggen tussen de aanwijzingen die je krijgt en dit was aan het begin nog best lastig. Ik had af en toe kaartjes in mijn handen waarvan ik dacht: wat moet ik hiermee? Maar naarmate je meer aanwijzingen pakt vallen de puzzelstukjes letterlijk op zijn plaats. Ook wordt het steeds duidelijker als je al zeker bent van bepaalde dingen, zoals het moordwapen. Als je zeker denkt te zijn van je zaak zet je een rondje en als je iets kan uitsluiten zet je een kruisje. Dit doe je op je speelbord met een whiteboardstift. Deze kan je dus na het spelen weer schoonvegen, wat super handig is!

In totaal kan je 9 zaken oplossen, het spel is dus niet oneindig speelbaar. Wel is de manier hoe je tot de antwoorden komt elke keer anders, dus in principe kan je nadat je alle 9 zaken hebt opgelost het spel nog steeds spelen. Daarnaast denk ik dat je de cijfercombinaties ook niet weet te onthouden.

Het spel is ook al heel goed speelbaar met wat oudere kinderen en het zal je verbazen hoe zij misschien nog wel sneller de juiste links weten te leggen als jij.

Ik vind het een heel erg leuk spel en wij gaan snel weer verder onderzoeken wie de juiste daders zijn!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page