top of page
 • Foto van schrijverMirthe

The Vampires

Naam: The Vampires

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €7.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 13 vampierkaarten

 • 13 wapenkaarten

 • 5 knoflookkaarten

 • 2 spiegelkaarten

 • 4 doodskistkaarten

 • 4 vampierbeetkaarten

 • 49 aanvalskaarten

Voordat het spel begint maak je twee gesloten stapels. Eén stapel met de 13 vampierkaarten en een trekstapel met alle overige kaarten. Beide stapels moet je goed schudden en de vampierstapel leg je even opzij. Iedere speler krijgt 5 kaarten van de trekstapel. De trekstapel leg je in het midden van de tafel, deze bevat 3 soorten kaarten: aanvals-, wapen- en actiekaarten.

Niet iedere vampier kan je met hetzelfde wapen verslaan. Aan de kleur van de vampierkaart kan je zien welk wapen je nodig hebt. Bij een rode vampier gebruik je dus ook een rode wapenkaart.

Leg dan de bovenste vier vampierkaarten open in het middel van de tafel, dit zijn de actieve vampiers. De gevaarlijkste vampiers zijn 4 punten waard, maar je hebt ook minder gevaarlijke vampiers met 3, 2 of 1 punten. De speler die het sterkst naar knoflook ruikt mag het spel beginnen.


De spelregels

Als je aan de beurt bent mag je één of meerdere kaarten uit je hand spelen. Daarbij gelden een aantal regels. Zo mag er maar één kaart aan elke vrije kant van een vampierkaart gelegd worden. Dit mag een aanvalskaart zijn of een actiekaart.

De aanvalskaart kan alleen gespeeld worden als de kant van die kaart dezelfde kleur heeft als de kleur van de betreffende vampierkaart. Dit geldt niet voor de knoflook- en spiegelkaarten.

Een kaart moet ook op de juiste manier worden aangelegd om aan te sluiten bij de vampierkaart. De kaart mag dus niet ondersteboven of op z'n kant worden aangelegd.

Een wapenkaart wordt altijd als laatste en onder de onderste kaart gelegd. Dus alléén wanneer er 4 kaarten om de vampierkaart liggen die samen een kruis vormen. Dit is de enige manier om een vampier te verslaan.


Je moet elke beurt één kaart uit je hand spelen, tenzij je zowel de laatste aanvalskaart als de bijpassende wapenkaart in je hand hebt om het kruis van een van de vampiers compleet te maken. In dat geval mogen er twee kaarten in dezelfde beurt worden gespeeld.

Je mag ook meer dan één kaart spelen als je een eerder gespeelde knoflook- of spiegelkaart op tafel wil vervangen door een aanvalskaart uit je hand. Als je dit doet moet je de knoflook- of spiegelkaart in dezelfde beurt weer kunnen aanleggen en de bijbehorende actie uitvoeren.

Als je geen van je kaarten kan aanleggen bij een vampier op tafel en je ook geen actiekaart hebt dan moet je een van de kaarten uit je hand afleggen. Je pakt daarna een nieuwe kaart van de trekstapel.


Er zijn 4 actiekaarten waarmee je verschillende acties kunt uitvoeren:

 • Knoflook - met deze actiekaart dwing je de volgende speler om een beurt over te slaan. Een knoflookkaart kan in plaats van een aanvalskaart worden gespeeld, waarna jouw beurt voorbij is. Er kunnen meerdere knoflookkaarten om één vampier heen worden gelegd.

 • Spiegel - een spiegelkaart kan in plaats van een aanvalskaart worden gespeeld. Als je deze kaart speelt moet je al je overige kaarten ruilen met een andere speler. Vóór het ruilen moet de speler zijn hand aanvullen tot 5 kaarten. Hiermee eindigt je beurt. Er kunnen meerdere spiegelkaarten om één vampier heen worden gelegd.

 • Doodskist - door het spelen van een doodskistkaart ontwaakt een nieuwe vampier. Neem een vampierkaart van de vampierstapel en leg hem op tafel. Leg de doodskistkaart op de aflegstapel. Daarna is je beurt voorbij. Let op: Er mogen maximaal 6 vampiers ontwaken tijdens het spel. Deze kaart kan niet gespeeld worden als er al 6 of meer vampierkaarten op tafel liggen of wanneer er geen vampierkaarten meer op de vampierstapel liggen.

 • Vampierbeet - de speler die de vampierbeetkaart speelt, kiest welke actieve vampier begint te bijten. Alle kaarten die om die vampier heen liggen worden verwijderd en op de aflegstapel gelegd, samen met de vampierbeetkaart. Hiermee eindigt je beurt.

Aan het einde van je beurt moet je je hand weer aanvullen tot 5 kaarten door kaarten van de trekstapel te trekken. Als de trekstapel op is dan schud je de aflegstapel opnieuw om een nieuwe trekstapel te maken. Nadat je je hand hebt aangevuld is de volgende speler aan de beurt.


Een vampier wordt verslagen wanneer hij wordt omringd door 4 kaarten en er een bijpassende wapenkaart, die onder de onderste kaart wordt gelegd. Daarmee is het kruis compleet. Een wapenkaart kan alleen gespeeld worden als de kleur van de wapenkaart aansluit op die van de vampierkaart. De speler die de wapenkaart heeft gespeeld, grijpt de vampier en legt deze voor hem/haar op tafel neer. De omliggende kaarten worden op de aflegstapel gelegd. Als er minder dan 4 actieve vampiers op tafel liggen, wordt er een nieuwe vampierkaart neergelegd van de vampierstapel, zo lang er nog vampierkaarten zijn. Tel het aantal punten dat op de gewonnen vampierkaart staat. Dat is je score. Daarna is je beurt voorbij. De eerste speler die 6 of meer punten scoort wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het artwork ziet er leuk uit.

+ Er zijn extra kaarten in het spel die het nog leuker maken.


MinpuntenBeoordeling

Heb jij altijd knoflook en een spiegel bij je? Ben jij een echte vampierenjager? Dan is The Vampires echt een spel voor jou! Op tafel liggen vier vampiers, van gevaarlijke tot minder gevaarlijke vampiers. Je krijgt aan het begin van het spel 5 kaarten, dit kunnen aanvalskaarten of wapenkaarten zijn. De vampiers die op tafel liggen kan je verslaan door de juiste kleur aan alle zijde van de kaart aan te leggen, zo vorm je een kruis. Aan de onderkant van dit kruis moet je wel de juiste wapenkaart leggen dan heb je de vampier verslagen en scoor je het aantal punten wat op de kaart staat. Er zijn vampiers die veel punten opleveren, maar die zijn dus wel moeilijker te verslaan. De speler die als eerste 6 of meer punten weet te scoren wint het spel.

Het leuke aan The Vampires is dat het een echt familiespel is. De kleine vampierenjagers kunnen makkelijk meedoen aan dit spel. De spelregels zijn namelijk zo uitgelegd en ook niet moeilijk. Je vormt met de juiste kleuren dus een kruis om de vampieren heen. Naast een kleur staat er ook duidelijk aangegeven welk wapen je nodig hebt.

Naast de normale kaarten zijn er ook nog extra actiekaarten in het spel. Zo kan je bijvoorbeeld een andere speler een beurt over laten slaan en kan je elkaar dus een beetje plagen. Ook kan je een nieuwe vampier ontwaken of er juist voor zorgen dat alle kaarten rondom een vampier weg gaan. Dit kan erg in je voordeel werken als het bijvoorbeeld een vampier is met veel punten die bijna compleet is. Het kan zomaar zijn dat jij daar nog niet de juiste kaarten voor hebt en je wilt andere spelers natuurlijk niet die kaart laten pakken.

Daarnaast zijn ook de kaarten leuk geïllustreerd. Het is totaal niet eng, daarom is het dus ook geschikt voor jongere spelers.

Ik vind The Vampires een leuk en vlot kaartspel. Een potje duurt niet lang, waardoor je al gauw meerdere potjes achter elkaar speelt. Je kan er ook voor kiezen om ze langer te laten duren door bijvoorbeeld het aantal punten wat je moet halen hoger te maken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page