top of page
  • Foto van schrijverMirthe

There's Been a Murder

Naam: There's Been a Murder

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 8 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Goliath

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 9 Effectkaarten

  • 15 Actiekaarten

  • Naslaggids

Voordat het spel begint leg je de Moordenaar (kaart nr.1) en de Rechercheur (kaart nr.2) opzij, schud de overige kaarten. Maak dan 2 stapels en schud de rechercheur-kaart door de eerste stapel en de Moordenaar-kaart door de tweede stapel, vorm daarna weer één stapel.

Geef vervolgens elke speler twee kaarten, beginnend bij de bovenkant van de stapel. Leg de overgebleven kaarten omgekeerd om de trekstapel te vormen. Laat ruimte over naast de trekstapel voor de weglegstapel.

De speler die het laatst een moordmysterie gelezen of bekeken heeft, begint.


De spelregels

Er is een moord gepleegd in een sober landhuis in het Engeland van de jaren dertig. De stedelingen kunnen op verschillende manieren helpen en elk aanwijzingen even om de misdaad te helpen oplossen. Kunnen de spelers samenwerken om het mysterie op te lossen of ontloopt de moordenaar zijn straf?

De kaarten stellen mensen in de stad voor, elk met hun eigen unieke actie of effect. Ze zijn elk genummerd en worden uitgelegd op de kaart zelf en in de naslaggids. Houd bij het leren van het spel de naslaggids bij de hand - als je de kaarten begrijpt die de andere spelers in handen hebben, dan wordt het oplossen van het mysterie een stuk gemakkelijker!

Kaarten met een blauwe achtergrond zijn actiekaarten. De actie van de kaart wordt uitgevoerd als ze wordt uitgespeeld.

Kaarten met een rode achtergrond zijn effectkaarten. Het effect wordt uitgevoerd zodra je de kaart in je hand hebt en eindigt pas als je de kaart uitspeelt of doorgeeft.


De eerste speler leest zijn kaarten en speelt één kaart uit zijn hand. Meestal mogen de spelers een kaart naar keuze uitspelen, maar soms worden ze gedwongen om een specifieke kaart uit te spelen op basis van de aanwijzingen op de kaarten. Als het volgens de aanwijzingen mag, leest de speler de kaart hardop voor. Afhankelijk van de aanwijzingen kan de kaart worden weggelegd of aan een andere speler worden doorgegeven.

Als de beurt van de speler voorbij is, pakken ze nog geen nieuwe kaart. Het spel gaat door naar links. Elke beurt na de eerste speler heeft twee fases:

  • Pakken - als je minder dan twee kaarten hebt, pak je van de trekstapel tot je twee kaarten hebt. Als je al twee kaarten hebt, sla je deze fase over.

  • Spelen - speel één kaart uit. Speel ofwel kaarten naar de weglegstapel of geef ze door aan een andere speler, al naargelang de aanwijzingen.

Tijdens het spel mogen de spelers op elk moment in de weglegstapel kijken, maar ze mogen de volgorde van de kaarten niet veranderen. De spelers mogen niet in de trekstapel kijken.


De spelers mogen de strategie bespreken maar ze mogen geen kaarten noemen die ze in hun hand hebben of die ze hebben gezien, tenzij ze een kaart in handen hebben die hen daar expliciet toe opdraagt.

Als spelers een Effectkaart wegleggen, verandert er niets, behalve dat ze de kaart uit hun hand verwijderen - terwijl ze de kaart aan de andere spelers onthullen.


De spelers mogen wel praten, maar mogen geen enkele informatie geven over de kaarten in hun hand of over wat ze gezien hebben. Deze regels kunnen door specifieke kaarten worden overtreden als ze gespeeld of vastgehouden worden. Met de Butler kun ie bijvoorbeeld een kaart benoemen en met de Roddelaar kun je al deze regels negeren als je hem in handen hebt.

De spelers mogen nooit kaarten noemen, of anderszins beschrijven, tenzij ze op dat moment op de weglegstapel liggen.

Spelers mogen wanneer andere spelers raden naar kaarten in hun hand niet bevestigen of ontkennen, behalve wanneer kaarten in de hand dit toestaan.


De spelers winnen als de Rechercheur-kaart wordt uitgespeeld en ervoor zorgt dat de Moordenaar-kaart moet worden weggelegd. Of de Moordenaar- en Informant-kaarten in de handen van één speler terechtkomen. Zodra een van deze dingen gebeurt, eindigt het spel en winnen de spelers.

De spelers verliezen als de Moordenaar- en Getuige-kaarten in de handen van één speler terechtkomen. Een speler moet aan het begin van zijn beurt van de trekstapel pakken en er zijn geen kaarten meer in de trekstapel.

Omdat de spelers de Rechercheur-, Moordenaar- en Informant-kaarten nodig hebben om te winnen, heeft de moordenaar, in het zeldzame geval dat ze alle drie op de weglegstapel belanden zonder dat ze teruggehaald kunnen worden, de rechercheurs omzeild en is hij of zij met de misdaad weggekomen. De spelers verliezen en het spel hoeft niet te worden afgemaakt.

De spelers scoren als groep in hun spel, op basis van het aantal kaarten dat nog in de trekstapel zit. Om het spel te leren kun je voor het spel begint elke kaart met de spelers doornemen. Je mag de naslaggids laten liggen, zodat de spelers hem tijdens het spel kunnen raadplegen.


Pluspunten

+ Het spel is echt een leuk partyspel!

+ De kaarten hebben speciale acties.

+ Geen een spel is hetzelfde.

+ Het spel is coöperatief.


Beoordeling

Er is een moord gepleegd in een sober landhuis in Engeland eind jaren 30. Samen moeten jullie proberen de moordenaar te ontmaskeren. Alle kaarten stellen de bewoners van een stad voor en deze hebben allemaal een speciale actie. Als je aan de beurt bent vul je je hand aan tot twee kaarten en daarna speel je een kaart. Sommige kaarten hebben speciale acties die je verder helpen tijdens het spel. Lukt het jullie om de rechercheur kaart te spelen en ervoor te zorgen dat de moordenaar wordt ontmaskerd? Dan winnen jullie het spel, maar lukt het jullie niet voor de trekstapel leeg is? Of komt de moordenaar samen met de informant dan verliezen jullie allemaal het spel.

Alle kaarten hebben dus verschillende acties. Sommige kaarten geven een effect als ze worden gespeelden sommige kaarten hebben een effect als ze op hand worden gehouden. De meeste kaarten zorgen ervoor dat jullie tijdens het spel worden geholpen. Zo kan je bijvoorbeeld kaarten van de trekstapel of andere spelers bekijken en dat kan jullie helpen de moordenaar te ontmaskeren!

Het leuke aan There's Been a Murder is dat geen een spel hetzelfde is. Dit komt door de hoeveelheid spelers, maar ook door de vele verschillende kaarten. De kans dat alle spelers precies dezelfde kaarten op handen krijgen aan het begin van het spel is natuurlijk vrij klein. Daarnaast speel je iedere keer een kaart en is het ook vrij onwaarschijnlijk dat jullie allemaal dezelfde kaarten trekken. Ook de oplossing is iedere keer anders en dat vind ik echt leuk aan het spel. Wij hebben bijvoorbeeld een keer gehad dat iemand de moordenaar en de roddelaar op hand had. Deze persoon kon toen gewoon zeggen dat hij de moordenaar had, maar toen moesten we nog wel ervoor zorgen dat de rechercheur gespeeld werd en dat de moordenaar niet bij de informant terecht kwam. We hebben ook een keer gehad dat we wisten waar de moordenaar zat, maar we daar pas een paar beurten voor het einde achter kwamen, toen waren we helaas te laat met het spelen van de rechercheur kaart en verloren we dus allemaal.

Het spel is coöperatief, dus je wint of verliest allemaal. Niemand heeft er iets aan om te gaan dwarsbomen, dus je moet in zeker zin proberen samen te werken. Dat is ook een leuk element, alleen mag je natuurlijk niet je kaarten voorzeggen, tenzij je de roddelaar hebt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page