top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Ticket to mars

Naam: Ticket to mars

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Intrafin

Prijs: €13.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit een speelbord, 5 scoreschijven, een aftelmarker, 30 bemanningstokens, 18 doelkaarten en 25 actiekaarten.

Voordat het spel begint wordt het speelbord in het midden gelegd. Iedere speler kiest een kleur en plaatst de bijbehorende scoreschijf op het vak 0. Ook pakt hij 5 actiekaarten in de desbetreffende kleur. De doelstapel wordt ook geschud en van deze kaarten ontvangt iedere speler een kaart van paren, passagiers en personages, deze kaarten hou je geheim voor je tegenspelers. De bemanningsleden nemen plaats naast het bord en de aftelmarker wordt geplaatst op de 9 van de lanceringsbaan. Dan kan het spel beginnen.


De spelregels

De aarde staat op het punt om vernietigt te worden. Er zijn een paar ruimteschepen gebouwd om de bevolking naar mars te evacueren, maar er is voor niet iedereen plek. Elke speler heeft zijn eigen doelen, de speler die er in slaagt de meeste doelen te behalen wint het spel. Er zijn in het spel 3 soorten doelen paren, passagiers en personages. In de linkerbovenhoek staat wat voor soort doel het is. Daaronder wordt er aangegeven hoeveel punten je krijgt als je je doel hebt behaald en er staat ook op aangegeven wat het precieze doel is.

  • Paren - win overwinningspunten voor ieder paar dat je in je bezit hebt op hetzelfde ruimteschip. Bijvoorbeeld een meisje en een oma samen.

  • Passagiers - win overwinningspunten voor ieder ruimteschip in je bezit met het juiste aantal passagiers. Of voor elk ruimteschip met meer volwassenen dan kinderen, dit kan ook omgekeerd zijn.

  • Personages - win overwinningspunten voor een bepaald soort bemanningstoken in elk ruimteschip.

Om ervoor te zorgen dat de bemanningsleden aan boord komen speel je de actiekaarten die je hebt gekregen. Er zijn vier soorten acties:

  • Kom aan boord - plaats een bemanningstoken op een leeg vakje naar keuze in een van de ruimteschepen.

  • Stap af - neem een van de bemanningstokens naar keuze van een ruimteschip en leg deze naast het speelbord.

  • Verplaats - je mag een bemanningstoken naar keuze verplaatsen van een ruimteschip naar een vrij vakje op een ander ruimteschip.

  • Aftelling - de aftelmarker wordt een vakje naar beneden geplaatst, maar je krijgt daarvoor wel een al afgelegde actiekaart terug.

Als de aftelmarker op 0 staat op de lanceringsbaan eindigt de spelronde direct. De spelers tonen hun doelkaarten en iedereen telt zijn punten. Op de scoretrack rondom het speelbord mag je het aantal punten vooruit wat je behaalt hebt. Daarna start een nieuwe ronde en krijgt iedere speler nieuwe doelkaarten. In het geval van een gelijkspel wordt er een extra rond gespeeld.


Pluspunten

+ Mooi vormgegeven spel.

+ Het is een leuk spel voor tussendoor.

+ De spelregels zijn eenvoudig uit te leggen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Met 2 spelers zijn elkaars doelen eenvoudig te raden.


Beoordeling

De wereld staat op het punt om vernietigd te worden! Je krijgt als spelers de taak om de ruimteschepen te vullen met passagiers de geëvacueerd worden. Dit doe je aan de hand van doelkaarten, maar je tegenspelers hebben andere doelkaarten en dus kan het lastig worden welke passagiers uiteindelijk in het ruimteschip belanden en wie naast wie zit.

Als je dit spel met z'n tweeën speelt dan is het na een tijdje wel eenvoudig te raden wat het doel van de ander is. Je kan elkaar dan wel een beetje proberen dwars te zitten, wat het spel ook wel weer leuk maakt. Met meer spelers is het ook iets lastiger om je doelen te behalen en dus ook wat uitdagender.

De spelregels zijn heel eenvoudig en dus ook makkelijk uit te leggen. Je kan het spel dus ook met wat kleinere kinderen spelen. Het speelt snel weg en is dus een fijne filler voor tussendoor of een grappige afsluiter voor een spelletjesmiddag.

Daarnaast ziet het spel er ook nog is heel erg vrolijk uit. Ik krijg door de illustraties echt zin om in een ruimteschip te stappen en de ruimte in te gaan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page