top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Tranquility

Bijgewerkt op: 7 mei 2021

Naam: Tranquility

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 80 eilandkaarten, deze zijn genummerd van 1 tot 80

  • 5 startkaarten

  • 5 finishkaarten

  • 25 grenskaarten

  • 6 zeemonsterkaarten

Als je de eerste keer dit spel speelt kan je het wat eenvoudiger maken door de zeestormkaarten niet mee te laten doen.

Voordat je begint maak je eerst het speelveld door 24 grenskaarten neer te leggen. Iedere speler krijgt vervolgens een startkaart, de overige startkaarten gaan terug in de doos. De finishkaarten en eilandkaarten worden door elkaar geschud en gelijk verdeeld onder de spelers. Deze stapel kaarten leg je gedekt voor je neer, dit is je eigen trekstapel. De 5 bovenste kaarten neem je van deze stapel en bekijk je zonder deze te laten zien aan de andere spelers.

De startkaart die je aan het begin had gekregen schud je vervolgens door je trekstapel heen. De speler die als laatst op een schip is geweest mag het spel beginnen.


De spelregels

Het doel van het spel is om samen het enige bewoonbare eiland te vinden. De zee moet met 36 kaarten gevuld worden en deze moeten in de juiste volgorde oplopen. Om het nog een beetje moeilijker te maken mag je tijdens dit spel niet met elkaar overleggen.

Als je aan de beurt bent heb je 2 opties, of je speelt 1 kaart of je legt 2 kaarten af.

  • Speel 1 kaart - wanneer je een kaart wilt spelen dan heb je te maken met bepaalde regels. De kaart die je speelt moet je in het speelveld leggen in oplopende volgorde. Je start linksonder en je eindigt rechtsboven. Daarnaast kan het zijn dat je een eilandkaart naast een andere eilandkaart neer wilt leggen, dan moet je het verschil in waarde tussen die twee kaarten afleggen. Als je je kaart tussen twee kaarten legt dan hoef je enkel het verschil in waarde tussen één van de kaarten naar keuze af te leggen. Je kunt tijdens je beurt dus niet meer dan 4 kaarten afleggen.

  • Leg 2 kaarten af - het kan ook zijn dat je geen kaarten in het speelveld kan leggen. Dan moet je 2 kaarten afleggen en je hand weer aanvullen tot 5 kaarten.

Nadat je beurt is geëindigd vul je je hand weer aan tot 5 kaarten. Als je trekstapel op is dan vul je je hand niet meer aan, ook niet met kaarten die je al af hebt gelegd. Je mag ook niet meer de kaarten die je al hebt afgelegd opnieuw bekijken.


Mocht je een startkaart in je hand hebben dan ben je verplicht om deze direct te spelen. Je legt deze linksonder naast het veld. Daarna moeten alle spelers tezamen 8 kaarten afleggen, hierover mag je wel overleggen. Je mag bespreken hoeveel kaarten iedere speler aflegt, maar niet wat er op die kaarten staat. Als er al een startkaart in het spel is dan hebben de overige startkaarten geen functie meer en kunnen deze gewoon afgelegd worden op de normale manier.

Het kan ook zijn dat je een finishkaart in je handen hebt. Deze mag je pas spelen als het hele speelveld vol ligt en als er al een startkaart in het veld ligt. Je mag er ook voor kiezen om de finishkaarten af te leggen, maar er zitten maar 5 van deze kaarten in het spel. Dus als je er teveel aflegt bereik je het eiland natuurlijk nooit. Je wint het spel als je de finishkaart kan neerleggen voordat een van de spelers geen kaarten meer in zijn hand heeft of kan spelen.

Je wint dus als je een finishkaart kan neerleggen als heel het speelveld gevuld is, maar je verliest als één van de spelers geen kaarten meer heeft of een beurt niet meer kan uitvoeren.


Het leuke is is dat je dit spel ook alleen kan spelen. Je verdeelt dan de eiland- en finishkaarten in twee stapels en je schud een startkaart door een van deze stapels. Vervolgens plaats je deze stapel bovenop de andere stapel. Als je de startkaart hebt gespeeld dan 8 kaarten extra en leg je er ook weer 8 af. Je speelt het spel met maar één trekstapel. Voor de rest gelden er voor de solovariant dezelfde regels.


Naast de solovariant heb je ook nog drie andere varianten die het spel net weer even wat spannender kunnen maken, zoals de hoge boog, grillige rots en zeemonsters.

Bij de hoge boog is het speelveld anders en leg je de kaarten om een soort pilaar heen. Bij het zeemonster mag je een eerder gelegde kaart uit het spel verwijderen en de rij waar de grillige rots in ligt is tijdens het spel niet beschikbaar.


Pluspunten

+ Je moet samenwerken tijdens dit spel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is eenvoudig mee te nemen.

+ De regels zijn heel eenvoudig.

+ Je kan dit spel op verschillende manieren spelen.


Minpunten

- Soms zijn je handkaarten niet zo goed.


Beoordeling

Ssssttt... Tijdens dit spel mag je bijna niet communiceren. Je moet dus samenwerken en je kaarten wegspelen in de goede volgorde zonder hier over te praten met je medespelers. De regels zijn heel erg eenvoudig, je hebt twee opties een kaart spelen of kaarten afleggen. Het is wel van belang dat je goed onthoud welke kaarten je hebt afgelegd, dit kan je later in het spel heel erg helpen om het eiland te vinden.

Daarnaast moet je natuurlijk ook het verschil in waarde afleggen en je hebt maar een beperkt aantal kaarten, dus zorg ervoor dat de waarde van de twee kaarten die naast elkaar liggen niet te groot is. Het enige nadeel vind ik dat je soms niet hele goede handkaarten hebt, waardoor je dus kaarten moet afleggen en je het eiland zo niet weet te bereiken.

Het spel is daarnaast heel mooi geïllustreerd. Het maakt niet uit hoe je de kaarten neerlegt, je kan de kaarten van boven en van onder af lezen. Dit spel is ook heel goed mee te nemen op reis, naar bijvoorbeeld een eiland, want het zit in een klein doosje. Het gaat dus zo mee in de koffer.

Wat ook leuk is is dat je dit spel op verschillende manieren kan spelen. Er zijn verschillende varianten op, zo kan je het speelveld net even wat anders maken of extra kaarten toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het spel net even wat uitdagender wordt als je het al wat vaker gespeeld hebt. Je kan het spel ook alleen spelen als je even geen andere spelers in de buurt hebt, maar ik zelf vind dit spel leuker om in teamverband te spelen. Het element dat je niet met elkaar mag overleggen maakt dit spel juist spannender en je zal juist alleen maar blijer zijn als je met z'n alle het onbewoonde eiland weet te bereiken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page