top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Trice

Bijgewerkt op: 14 apr. 2021

Naam: Trice

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 7 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €9.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 2 groene dobbelstenen, 1 rode dobbelsteen, 2 witte dobbelstenen en scoreformulieren.

Voordat je het spel begint bepaal je met de rest van de spelers hoelang je een ronde laat duren. Dit kan bijvoorbeeld 30 seconden zijn of een minuut, daarna zet je een timer. Iedere speler pakt een pen, papier en een scoreformulier. Dan bepaal je met welke groene dobbelsteen je wilt gooien, dit is de beginletter van de woorden die je gaat opschrijven. De rode dobbelsteen is voor de eindletter en ook bepaal je welke witte dobbelsteen je gaat pakken. De dobbelsteen waar 4, 5, 6 op staat is voor de korte woorden en is dus makkelijker. De dobbelsteen met 6, 7, 8 is voor langere woorden en dus moeilijker.


De spelregels

De speler die begint gooit de drie dobbelstenen. De groene dobbelsteen geeft dus de beginletter aan, de rode dobbelsteen de eindletter en de witte dobbelsteen het aantal letters wat een woord bevat. Nadat je de dobbelsteen hebt gegooid start je de timer en dan start het spel.

Je probeert zoveel mogelijk woorden op te schrijven binnen de tijd die je hebt afgesproken. Als de timer is gestopt tel je het aantal woorden wat iedereen heeft opgeschreven. Ieder woord is 1 punt waard. Het aantal punten wat iedere speler heeft behaald schrijf je op op het scoreformulier.


Als je twijfelt aan de juistheid van een woord, bijvoorbeeld qua spelling of betekenis dan vraag je de speler die dit woord op heeft geschreven naar de betekenis. Daarna zoek je het op in het woordenboek of op internet. Als het woord niet bestaat, de spelling onjuist is of het woord betekent heel iets anders dan dat de speler heeft gezegd dan krijgt hij geen punten.


Na 6 rondes is het spel afgelopen. Je telt dan de punten van iedere speler op. De speler met de meeste punten heeft het spel gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt om in je eentje te spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het is goed voor je woordenschat.


Minpunten

- Onder tijdsdruk kan het zijn dat je minder goed presteert.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens een potje trice werp je drie dobbelstenen, een groene een rode en een witte. Dit bepaald hoeveel letters een woord heeft, maar ook de begin- en eindletter van een woord. Daarna is het de bedoeling om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk woorden te verzinnen. Een spel duurt hooguit 10 minuten en het is dus een leuk spelletje om tussendoor te spelen. Je speelt hierdoor al snel meerdere potjes achter elkaar, maar het is niet een spel wat je de hele avond speelt.

Ik had wel aan het begin wat moeite met de tijdsdruk, daardoor kwam ik soms niet op woorden, omdat ik teveel op de tijd aan het focussen was. Je kan er dus ook voor kiezen om een ronde wat langer te laten duren, dan vind ik het persoonlijk wat leuker.

Wat ik ook leuk vond aan het spel is dat er soms hele creatieve woorden bedacht werden. Soms werden er door spelers hele rijen woorden bedacht en soms maar enkele woorden.

Je kan het spel ook met kinderen spelen, het is dus een echt familiespel. Als je het voor kinderen wat makkelijker wilt maken kan je er ook voor kiezen om misschien de eindletter weg te laten. Maar je zult zien dat kinderen soms op meer woorden komen dan jij!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page