top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Triggs

Naam: Triggs

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: NSV Games

Prijs: €11.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 108 speelkaarten

  • 1 scoreblok

Voordat het spel begint krijgt elke speler een potlood en een scoreblad. Schud de 108 kaarten. Elke speler krijgt 5 kaarten als starthand. Maak drie trekstapels van de rest van de kaarten en leg ze naast elkaar in het midden van de tafel. De middelste stapel wordt met de afbeelding naar beneden gelegd en de buitenste stapels worden open gelegd. Alleen het bovenste nummer is zichtbaar op elk van de open stapels. De middelste stapel moet merkbaar meer kaarten bevatten dan de buiten stapels, maar het exacte aantal kaarten is niet belangrijk.


De spelregels

Bepaal willekeurig een startspeler. Als je aan de beurt bent, moet je een van de drie acties kiezen. Daarna is de volgende speler aan de beurt door een van de drie acties te kiezen. De drie acties zijn:

  • Kaarten trekken

  • Kaarten afleggen

  • Aankruisen

Trek 2 kaarten en neem ze in je hand. Je kunt ervoor kiezen om ze te pakken van dezelfde stapel of van verschillende stapels. Er is een handlimiet! Je kunt maximaal 10 kaarten op hand hebben. Als je al 10 kaarten hebt, mag je niet kiezen voor deze actie. Als je 9 kaarten hebt, kun je maar één kaart trekken.


Gooi zoveel kaarten van dezelfde waarde als je wilt uit je hand op de aflegstapel naast het speelgebied. Je mag geen kaarten van afleggen van verschillende waarden.


Kies een waarde en vertel de andere spelers dat je deze gaat aankruisen op je scoreblad. Leg kaarten die overeenkomen met deze totale waarde open voor je neer. Je mag deze waarde creëren met één kaart of de som van twee kaarten, maar nooit meer dan twee kaarten! Je kunt de waarde zo vaak creëren om meerdere kruisen te tekenen. Alle kaarten die je hebt gebruikt, worden op de aflegstapel gelegd naast het speelgebied.

Als je het laatste vakje in een willekeurige rij van je scoreblad doorstreept, mag je meteen een extra vakje afstrepen in een andere rij naar keuze. Voor dit extra kruisje hoef je geen kaart te spelen. Het kan (en geeft natuurlijk veel voldoening) een kettingreactie van extra kruisjes te geven. Er is geen limiet aan het aantal kettingreacties dat je kunt maken. Het is mogelijk om elf opeenvolgende extra kruisjes te zetten, waarmee je al je rijen vult en het spel in stijl wint.

Als er bijvoorbeeld nog maar twee vakjes achter elkaar beschikbaar zijn mag je alleen het aantal kaarten spelen dat nodig is om de twee vakjes af te kruisen in die rij. Je mag dus niet extra kaarten spelen om deze kwijt te raken.


Als je na actie 2 of 3 geen handkaarten meer hebt, moet je onmiddellijk 5 nieuwe kaarten van de gedekte stapel trekken. Het opzettelijk leegmaken van je hand is een goede tactiek om het spel te versnellen. Tijdens het spel moet je constant beoordelen welke optie de beste is: veel kaarten verzamelen voor meer flexibiliteit, of haasten om je hand leeg te maken.


Als tijdens het spel een van de drie trekstapels op is, leg je het spel even stil. Schud de kaarten van de gemeenschappelijke aflegstapel en vul de kaarten opnieuw aan. Voor het gemak kun je er ook voor kiezen om de andere stapels aan te vullen, ook al zijn ze nog niet leeg. Schuif in dat geval gewoon wat kaarten deze stapels.


Tegen het einde van het spel kan het gebeuren dat alle spelers de volledige rij met 12 hebben doorgestreept. Dit betekent dat kaarten met de waarde 12 overbodig zijn geworden. Als er een kaart bovenop een van de twee openliggende stapels worden onthuld met de waarde 12 dan worden deze verwijderd uit het spel. Kaarten met een waarde van 12 die je nog in je hand hebt, kun je nog steeds afleggen met actie 2. Je kan hetzelfde doen met kaarten met de waarde van 11. Alle andere kaartwaarden (1-10) blijven in het spel, wat er ook gebeurt.


De eerste speler die alle nummers op zijn tafel heeft afgestreept, wint!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Er zijn meerdere acties.

+ Je kan op meerdere manieren cijfers afkruisen.

+ Je kan een kettingreactie veroorzaken.

+ Je speelt vaak meerdere potjes achter elkaar.


Minpunten

- Er is weinig interactie tussen spelers.


Beoordeling

Weet jij als eerste alle nummers af te kruisen? Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een scoreformulier en vijf kaarten. Als je aan de beurt bent heb je drie opties: twee kaarten, waarbij je zelf mag kiezen van de drie stapels, kaarten met dezelfde waarde afleggen of cijfers afkruisen. Als je kiest voor het laatste kies je een waarde en mag je kaarten afleggen met die waarde. Dat kan een kaart zijn met die precieze waarde of een combinatie zijn van twee kaarten. Als je een rij compleet hebt mag je nog een extra getal van een andere rij afkruisen. De speler die als eerste heel zijn scoreformulier vol heeft wint het spel!

Ik vind Triggs echt een super leuk spel! Je hebt dus meerdere acties die je kan spelen, je moet zelf bedenken wat handig is voor jouw spel. Ga je eerst kaarten verzamelen of speel je kaarten weg om af te kruisen? Daarnaast kan je dus meerdere kaarten spelen van dezelfde waarde en deze dan afstrepen. Ik vind het leuk bedacht dat je dus twee kaarten kan neerleggen die dezelfde waarde hebben als een kaart. Dit vind ik ook leuk bedacht.

Het enige nadeel aan het spel vind ik dat je niet heel veel interactie met elkaar hebt. Natuurlijk kan je wel kijken welke waardes de andere spelers nog nodig hebben en deze dan van een van de twee open stapels pakken, maar misschien heb je daar zelf ook niet veel aan.

Ook leuk is dat je een extra vakje mag afkruisen als je een rij vol hebt. Eigenlijk is dat een soort beloning. Als je het slim speelt kan je bovendien een kettingreactie veroorzaken en meerdere rijen in dezelfde beurt compleet maken.

De scoreformulieren van Triggs hebben een voor en achterkant en er staan er 2 op iedere zijde. Je bent dus eigenlijk wel bijna verplicht om meerdere potjes achter elkaar te spelen. Ik zelf vind dat geen straf, want Triggs is echt een heel leuk spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page