top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Tucano

Naam: Tucano

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 12 toekantaarten

  • 58 fruitkaarten


Voordat je het spel begint haal je de toekankaarten tijdelijk uit het spel. De overige kaarten schud je goed en je maakt dan twee stapels. Je schud vervolgens de toekankaarten door één van de stapels en legt deze onderop, de andere stapel komt hier bovenop.

Je legt dan 3 kaarten open naast, zodat ze elk een kolom vormen en je legt nog 1 extra kaart op de middelste kolom. De trekstapel komt naast deze kolommen te liggen. De bovenzijde van de kaarten moet zichtbaar blijven als je hier kaarten op legt.De spelregels

De speler die als laatste fruit heeft gegeten mag het spel beginnen. Je kiest als je aan de beurt bent een kolom en pakt hier alle kaarten van weg. Je legt dan alle kaarten voor je neer, waarbij er aangeraden wordt om dezelfde soorten te groeperen.


Door fruitkaarten te verzamelen scoor je punten. Het aantal punten hangt af van de hoeveelheid fruitkaarten wat je van hetzelfde soort hebt verzameld. Bovenaan de kaart van elk fruitsoort staat hoeveelheid, dit kunnen ook minpunten zijn.

Er zijn ook fruitkaarten in het spel die een soort liggende driehoek als symbool bovenaan de kaart hebben staan. Je scoort punten of minpunten aan de hand van wie de meeste kaarten van dit soort aan het einde van het spel heeft. Als jij bijvoorbeeld de meeste kaarten met granaatappels hebt aan het einde van het spel dan scoor je 1 punt voor elke kaart, maar heb je niet de meeste kaarten? Dan verlies je 1 punt per kaart. Bij een gelijkspel verliezen alle spelers.

Als laatste zijn er ook regenboogkaarten in het spel. Dit zijn eigenlijk een soort van jokers en aan het einde beslis je aan welke set fruitkaarten je deze wilt toevoegen. De joker telt dan als 1 kaart van die fruitsoort.


Als er tussen de kaarten die je pakt een toekankaart zit dan voer je de bijbehorende speciale eigenschap gelijk uit, daarna leg je deze af. Kan je de kaart niet uitvoeren? Dan leg je deze ook direct af. Wanneer je twee of meer toekankaarten neemt dan mag je zelf beslissen in welke volgorde je deze uitvoert. De eigenschappen zijn:

  • Een cadeautje - je geeft 1 van de openliggende kaarten aan een andere speler, deze mag niet weigeren.

  • Een masker - je mag een openliggende kaart van een andere speler stelen.

  • Een draaiende pijl - je draait alle fruitkaarten die voor je liggen om en maakt hier 1 gedekte stapel mee.


Je beëindigt je beurt door alle kolommen weer aan te vullen met elk 1 kaart. Je doet dit steeds in dezelfde volgorde, te beginnen met de kolom die het dichtst bij ligt.

Het spel eindigt als er maar 1 kolom over is, de spelers moeten wel allemaal hetzelfde aantal beurten hebben gehad. Daarna ga je je punten tellen, de speler met de meeste punten wint het spel!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ Het artwork is heel vrolijk.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Bij Tucano probeer je zoveel mogelijk fruit te verzamelen. Op de kaart staat aangegeven hoeveel punten je kan verzamelen. Je hebt fruitsoorten waar je aan het einde van het spel een aantal punten krijgt afhankelijk van het aantal kaarten die je hebt verzameld. Bij sommige fruitsoorten scoor je juist punten door als speler de meeste van dat soort te hebben ten opzichte van andere spelers. De toekans die voorbij komen vliegen hebben allemaal een speciale kracht, zo kan je bijvoorbeeld een kaart doorgeven of juist een kaart van een andere speler stelen.

Het leuke aan dit spel vind ik dat je elkaar goed kan dwarsbomen. Zo kan je namelijk kaarten van andere spelers stelen. Maar je kan ook proberen om een andere speler een extra kaart te geven, zodat hij net teveel heeft en dus minpunten haalt.

Tucano is een kaartspel wat weer in een super klein doosje zit, net zoals de andere spellen van Helvetiq. Het artwork is weer super vrolijk en mooi geïllustreerd, ik heb meteen trek in fruit.

De spelregels zijn heel erg toegankelijk en het spel is al speelbaar met jonge kinderen. Daarnaast is de speelduur van het spel niet heel lang, waardoor je zo meerdere potjes achter elkaar speelt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page