top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Valse Motten

Naam: Valse Motten

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 15 - 25 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Drie Magiërs Spellen / 999 games

Prijs: €11.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 20 actiekaarten

  • 43 cijferkaarten

  • 8 valsspelende motten

  • 1 bewakingskever

Voordat het spel begint krijgt de oudste speler de bewakingskever en hij legt deze open voor zich neer op tafel. De resterende kaarten worden geschud en iedere speler ontvangt 8 gedekte kaarten. De spelers nemen deze kaarten op hand en de rest van de kaarten vormt een gesloten stapel op tafel. Je draait de bovenste kaart om en dit is het begin van je aflegstapel. Mocht deze kaart een actiekaart zijn dan vervalt deze, het moet dus een kaart met een cijfer zijn.


De spelregels

Valse motten is een kaartspel waarbij je zo snel mogelijk van je kaarten af moet zien te komen door vals te spelen!

Je speelt dit spel met de klok mee en de speler met de bewakingskever begint het spel. Als je aan de beurt bent leg je één actie- of cijferkaart uit je hand op de aflegstapel. De waarde van deze kaart moet 1 hoger of 1 lager zijn dan de bovenste kaart van de aflegstapel.

Voor de cijfers 1 en 5 gelden wel uitzonderingen. Op een kaart met cijfer 1 mag namelijk een 2 of een 5 worden gelegd en op een kaart met cijfer 5 mogen een 4 of een 1 worden gelegd.

Mocht je geen kaart kunnen spelen dan trek je een kaart van de trekstapel en neem je deze op hand, waarnaar de volgende speler aan de beurt is.

Mocht de trekstapel leeg raken dan laat je de bovenste kaart van de aflegstapel liggen en schud je de overige kaarten opnieuw.


Bij dit spel mag je dus valsspelen. Je mag op slinkse wijze een kaart uit je hand laten verdwijnen door deze bijvoorbeeld op de grond te laten vallen, over je schouder te gooien of in je mouw te verstoppen. Alles waar je lol in hebt mag, maar ook voor valsspelen gelden enkele regels.

Zo moet je je hand met kaarten altijd boven tafel houden. Ook mag je maar één kaart tegelijkertijd wegmoffelen. Als een speler betrapt wordt dan mogen er tijdens het bespreken daarvan geen kaarten weggemoffeld worden. Je mag een laatste kaart nooit wegmoffelen, deze moet je dus altijd afleggen.


De speler die de bewakingskever is speelt gewoon mee, maar houdt alles scherp in de gaten. Je moet als je de bewakingskever bent eerlijk spelen. Zodra je een andere speler betrapt op valsspelen dan roep je: betrapt! Het spel wordt dan kort onderbroken.

Als de speler die beschuldigd werd door de bewakingskever terecht werd beschuldigd dan moet hij de weggemoffelde kaart weer op hand nemen. Hij krijgt ook een handkaart naar keuze van de bewakingskever en de bewakingskeverkaart. De valsspelende speler is nu dus zelf de bewakingskever.

Mocht de speler vals beschuldigd zijn dan pakt de bewakingskever een extra kaart van de trekstapel en hij houdt dan de bewakingskeverkaart. Het is niet toegestaan om andere spelers te verraden.


Er zijn ook verschillende speciale kaarten en actiekaarten in het spel. Deze hebben ieder hun eigen regels en acties:

  • Valsspelende mot - deze kaart mag je niet op de aflegstapel leggen en niet weggeven. Je moet deze kaart dus wegmoffelen. Er is wel een uitzondering: de bewakingskever mag deze kaart wel volgens de normale regels op de aflegstapel leggen.

  • Spin - een speler die een spin speelt mag meteen daarna één van zijn handkaarten (behalve de valsspelende mot) aan een andere speler naar keuze geven.

  • Mug - als een speler de mug speelt dan moeten alle andere spelers zo snel mogelijk hun vlakke hand op de mugkaart slaan. De speler die hier het langzaamst in was krijgt van iedere andere speler één handkaart naar keuze (behalve de valsspelende mot).

  • Kakkerlak - als iemand een kakkerlak speelt dan proberen alle spelers er tegelijkertijd een kaart naar keuze met het gelijke cijfer er op te leggen. Uitsluitende de snelste speler mag zijn kaart laten liggen. Mocht niemand een kaart kunnen spelen dan wordt er gewoon doorgespeeld.

  • Mier - als een speler een mier speelt dan moeten alle overige spelers 1 kaart van de trekstapel pakken en op hand nemen.


Een ronde eindigt zodra een speler geen kaarten meer in zijn handen heeft. Daarna ga je punten tellen. Je krijgt minpunten voor iedere kaart die je nog in je handen hebt. Cijferkaarten zijn 1 minpunt, actiekaarten zijn 5 minpunten en de valsspelende mot is 10 minpunten.

Daarna start je de volgende ronde waarbij de speler links van de startspeler de bewakingskever krijgt.

Er zijn evenveel rondes als dat er spelers zijn. Zodra dit aantal rondes is gespeeld eindigt het spel. De speler met de minste minpunten wint het spel!


Pluspunten

+ Je mag legaal valsspelen.

+ De actiekaarten maken het spel extra leuk.

+ Het is een heel leuk partyspel, wat gegarandeerd op je lachspieren werkt.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus makkelijk mee te nemen.


Minpunten

- Het spel gaat soms heel snel.


Beoordeling

Tijdens Valse Motten mag je legaal valsspelen! Je moet je kaarten afleggen, maar door vals te spelen probeer je eerder van je kaarten af te komen. Maar wordt niet betrapt door de bewakingskever! Als je namelijk betrapt wordt dan moet je je kaart terugnemen en er één extra bij pakken. De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt raakt wint de ronde, de rest van de spelers telt zijn minpunten. Nadat iedereen een keer de bewakingskever is geweest eindigt het spel en is de speler met de minste minpunten de winnaar, of de beste valsspeler!

Het leuke aan Valse Motten is dus dat je mag valsspelen en hoe vaker je dit spel speelt hoe handiger en origineler je in het wegmoffelen van de kaarten wordt. Bij ons zijn er zelfs kaarten in chipszakken verdwenen, want wij eten altijd een lekker snack tijdens het spelen van een spelletje.

Als bewakingskever moet je goed op kunnen letten, want je wilt natuurlijk de andere spelers wel op heterdaad betrappen. Want hoe meer kaarten de andere spelers wegmoffelen, hoe meer minpunten jij krijgt. Wij hebben wel afgesproken dat je de andere spelers wel op heterdaad moet betrappen en niet er een aantal minuten later achter komen dat een kaart ergens onder ligt of in een mouw zit verstopt bijvoorbeeld.

Door goed valsspelen gaat het spel soms wel heel erg snel, maar als je een speler hebt die een goede bewakingskever is dan duurt het spel wat langer. Sowieso kan je natuurlijk meerdere potjes achter elkaar spelen, zeker als deze potjes snel gaan.

De actiekaarten die aan het spel toegevoegd zijn maken het spel nog leuker. Zo kan je bijvoorbeeld een kaart van jezelf aan een andere speler geven, dit kan heel handig zijn als iemand bijna uit is. Of je moet bij een mug zo snel mogelijk op de aflegstapel slaan, de laatste speler krijgt een extra kaart en de rest van de spelers hebben pijn aan hun hand. De actiekaarten werken sowieso op je lachspieren en de rest van het spel ook.

Valse Motten is echt een geschikt spel om te spelen tijdens een avondje met vrienden. Hoe verder de avond vordert hoe leuker het spel wordt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page