top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Villa of the Vampires

Naam: Villa of the Vampires

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €42.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 3 knoflookballen

 • 1 dobbelsteen

 • 1 villa met 3 verdiepingen

 • 1 zandloper

 • 3 vampiervleermuizen

 • 1 dak

 • 41 grafstenen

 • 3 villatorens

 • 1 gravin

 • 1 graaf

Voordat het spel begint steek je de drie villatorens op hun plaats in de sleuven in de villa. De gekleurde symbolen op de drie torens vertellen je welke toren waar hoort. Monteer vervolgens het dak op de drie torens. Steek tot slot de drie vampiervleermuizen in de gaten in het dak.

Plaats de zandloper in het midden van de vampiervilla. Plaats Gravin Fang en Graaf Knoflook naast de villa en leg de dobbelsteen klaar.

Sorteer de grafstenen volgens hun drie verschillende vormen en achterzijden. Neem alle grafstenen van één type en leg deze gedekt op de tafel. Schud de grafstenen om een ​​verborgen voorraad te vormen. Bewaar de drie grafsteenbenodigdheden apart van elkaar naast de villa. Plaats nu de juiste grafstenen open in elk van de negen graven in de vampiervilla (graven 1-4: rechthoekige grafstenen, 5-8: zeshoekige grafstenen, 9: ronde grafsteen). Neem een ​​paar seconden om te onthouden wat de verschillende symbolen zijn van de grafstenen en plaats ze daarna gesloten.

Plaats nu de drie knoflookbollen op hun startplaats. Kies vervolgens allemaal de moeilijkheidsgraad van het spel. Voor je eerste uitstapjes naar de Villa van de Vampieren, is het het beste om een spel voor jonge vampiers te kiezen. Plaats de drie knoflookbollen in de drie verschillende startplaatsen. Voor degenen die op zoek zijn naar een grotere uitdaging, is een spel voor geavanceerde vampiers een beter spel. Plaats je alle drie de knoflookbollen op de gemarkeerde startplaats op de stenen vloer.


De spelregels

Je speelt om de beurt met de klok mee. De jongste speler begint en neemt de rol aan van de eerste Vampire Kid. De speler rechts van de Vampire Kid krijgt Gravin Fang aan het begin van het spel en plaatst haar voor zich.


De beurt van Vampire Kid bestaat uit het omstoten van zoveel mogelijk knoflookbollen in de juiste graven met de hulp van de vampiervleermuizen. Maar kijk uit: Je tijd is beperkt! Je beurt eindigt zodra de de laatste zandkorrel is uit de zandloper gelopen.

Pak de zandloper, draai hem om en leg hem snel terug in het midden van de Vampire Villa. Gooi dan de dobbelstenen die bepalen je eerste actie die je kunt uitvoeren in de villa. Schiet op zodat je kunt zoveel mogelijk knoflookbollen de graven in rollen!


Er zijn verschillende dobbelacties:

 • Kat - duw een knoflookbol in een graf dat is gemarkeerd met een kattensymbool (graven 2, 4, 5 of 8).

 • Spin - rol een knoflookbol in een graf dat is gemarkeerd met een spinsymbool (graven 1, 3, 6 of 7).

 • Pad - duw een knoflookbol in het hogere graf bij het einde van de villa (graf 9).

Tijdens een ronde mag slechts één knoflookbol in een graf worden geduwd. Mocht je dus al een knoflook in een graf hebben en je gooit een kikker dan mag je opnieuw gooien.


Gravin Fang is de enige "volwassen" vampier die al een tijdje wakker is en helpt je met de voorbereidingen voor het feest. Als je de kroon hebt gegooid, kun je een actie kiezen: Duw een knoflookbol in een willekeurig graf of rol een knoflookbol op de Gravin Fang’s hartvormig tapijt. Als de knoflook op het tapijt komt te liggen, geeft de medespeler die de gravin bezit jou deze en je legt haar voor je neer. Je kunt de knoflookbol die je op het tapijt hebt gerold later opnieuw gebruiken om in een geschikt graf te rollen. gebruiken die je bent succesvol op het tapijt hebt gerold

Als Gravin Fang al voor je staat, kies je natuurlijk voor de Joker-optie en rol je een knoflookbol in een graf! Nadat je de dobbelstenen hebt gegooid, begin je meteen met het gooien van de eerste bol.


Afhankelijk van welke actie de dobbelsteen laat zien, probeer je de eerste knoflookbol in het rechtergraf te duwen (of op gravin Fang's tapijt) met behulp van de drie vampiervleermuizen.

Als je de eerste knoflookbol in het graf hebt geduwd gooi je de dobbelsteen meteen opnieuw. Zeg vervolgens hardop welke actie de dobbelsteen laat zien.

Knoflookbollen kun je rollen tot de zandloper is op en je medespelers roepen "Vampire stop!" of ... je met succes alle drie de knoflookbollen in de juiste graven hebt gerold.


Nu kun je de dommelende vampiers wakker maken! Pak alle gedekte grafstenen waarop je een knoflookbol hebt gerold uit de villa. Plaats de grafstenen open op tafel. Grafstenen zonder kroonsymbool: Je kunt deze vampiers en knoflookbollen meteen pakken en gesloten voor je neerleggen. Grafstenen met een kroonsymbool: De uiterst belangrijke gravin Fang komt tussenbeide voor deze speciale vampiers en knoflookbollen! Deze grafstenen gaan altijd naar de speler voor wie Gravin Fang momenteel staat.


Voor de volgende ronde leg je de knoflookbollen terug op de juiste plaatsen. De speler die het laatst aan de beurt was, vult alle lege graven met nieuwe grafstenen uit de voorraad. Elke nieuwe grafsteen wordt eerst aan alle andere spelers getoond en hardop geroepen. Pas dan wordt het met de beeldzijde naar beneden in het graf gelegd. Daarna is de volgende speler aan de beurt.


Het spel is onmiddellijk afgelopen wanneer, in de voorbereidingen voor de volgende ronde, de graven niet meer allemaal gevuld kunnen worden met grafstenen. Nu draait iedereen alle grafstenen om die ze hebben verzameld. Tel alle knoflookbollen op de grafstenen. De speler die de meeste knoflookbollen heeft verzameld krijgt Graaf Knoflook als beloning (= 4 punten). Bij een gelijkspel krijgen meerdere spelers de Count Garlic punten.

Nu telt iedereen zijn verzamelde vampierpunten. De speler die de meeste vampierpunten heeft wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel test je behendigheid en je geheugen.

+ Het spel is gemaakt van stevig materiaal.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij de oude vampiers op tijd wakker te maken voor het vampierfestival wat iedere 99 jaar plaatsvind? Iedere gooi je de dobbelsteen en draai je de zandloper om. Het symbool wat deze dobbelsteen laat zien is het graf waar je de knoflookbol in moet proberen te duwen. Als je nog tijd over hebt dan mag je nogmaals met de dobbelsteen gooien en proberen nog meer knoflookbollen in de overgebleven graven te rollen. Als de tijd om is is het tijd om de vampiers wakker te maken. Je mag deze voor jezelf houden als deze geen kroonsymbool hebben, maar als deze wel een kroon hebben gaan deze naar de speler met graving Fang voor zich. Zodra je geen graven meer kunt vullen stopt het spel, de speler met de meeste punten wint!

Villa of the Vampires is echt een super leuk spel voor jong en oud. Test je behendigheid en probeer zoveel mogelijk en zo snel mogelijk alle knoflookbollen in de graven te krijgen. Onthoud daarnaast ook in welke graven de vampiers liggen, want als je niet gravin Fang voor je hebt is het ook niet handig om daar dan een knoflookbol in te rollen. Dan bezorg je de speler die dat wel heeft namelijk extra punten. Villa of the Vampires is dus niet alleen goed om je behendigheid te testen, maar ook je geheugen.

Gravin Fang vind ik trouwens ook een erg leuk element. Niet alleen door de extra punten die je van anderen spelers kan krijgen, maar ook doordat dit speelstuk snel kan wisselen. Je hoeft alleen maar het juiste symbool te gooien en een knoflookbol op het hartvormige tapijt te rollen.

Villa of the Vampires is daarnaast ook een mooi om spel om te zien. De knoflookbollen en vampiervleermuizen zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof. Ook de rest van het spelmateriaal is stevig. Daarnaast ziet de rest van het artwork er ook leuk uit. Helemaal niet eng, maar juist wel vrolijk. Het spel is dus echt geschikt om met kinderen te spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page