top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Virus Veteran

Naam: Virus Veteran

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 - 25 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Virus Veteran

Prijs: €15.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 60 viruskaarten

 • 3 lockdownkaarten

 • 6 bottleneck kaarten

 • 6 toeristenkaarten

 • 6 mutatiekaarten

 • 6 medische kaarten

 • 6 veteranen kaarten

 • 1 cure kaart

Voordat het spel begint wordt de cure kaart uit het spel gehaald en in het midden van de tafel gelegd. De rest van de kaarten wordt goed geschud en bovenop de cure kaart gelegd. Iedere speler ontvangt vervolgens een aantal kaarten. Dit aantal is 12 - het aantal spelers dat meedoet.


De spelregels

Samen bepaal je wie het spel begint, daarna speel je met de klok mee. Je beurt bestaat uit twee fases: in de eerste fase pak je kaarten van de trekstapel en daarna ga je de actiefase in.

Tijdens de eerste fase trek je dus een aantal kaarten van de stapel. Je vult je hand tot een bepaald aantal, dit aantal hangt af van het aantal spelers. Het is altijd 12 - het aantal spelers + 1, dus als je met twee spelers speelt heb je altijd 11 kaarten in je hand. Mocht je aan het begin van je beurt al het juiste aantal of meer in je hand hebben dan mag je geen kaarten van de stapel pakken.

Daarna volgt de actie fase. Je hebt bij deze fase twee opties je plaatst je laagste viruskaart op 1 van de aflegstapels of je start een nieuwe aflegstapel of je speelt 1 van de andere actiekaarten.

Als je ervoor kiest om viruskaarten te spelen dan leg je deze voor je neer, je legt de viruskaarten van hetzelfde getal op 1 stapel. Wanneer je 3 viruskaarten achter elkaar hebt neergelegd dan gaan deze naar de algemene aflegstapel.


Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen de verschillende kaarten. Deze hebben de volgende functies:

 • Viruskaart - deze kaarten zijn te herkennen aan de oranje achtergrond. Je wilt je viruskaarten altijd zo laag mogelijk houden.

 • Lockdownkaart - deze kaarten zijn te herkennen aan de gele achtergrond. De kaarten hebben een passieve functie. Als de speler die aan de beurt is deze kaart speelt moeten alle andere spelers een agressieve kaart naar keuze afleggen. De volgende ronde moet je een beurt overslaan en mag je dus niet een kaart pakken en eventueel afleggen. Je doet nog wel mee als passieve speler tijdens de beurten van andere spelers. Mocht het spel eindigen terwijl je nog een lockdownkaart in je hand hebt dan plaats je deze op de aflegstapel.

 • Bottleneck kaart - ook deze kaarten hebben een gele achtergrond en zijn een passieve kaart. Wanneer je deze kaart speelt mag je een willekeurige kaart van een andere speler afpakken. Zo lang je deze kaart in je hand hebt mag je niet je laagste viruskaart afleggen. Mocht het spel eindigen terwijl je nog een bottleneck kaart in je hand hebt dan plaats je deze op de aflegstapel.

 • Toeristenkaart - deze kaarten zijn te herkennen aan de rode achtergrond en zijn agressieve kaarten. Als een speler aan de beurt is kan hij een andere speler dwingen om zijn laagste viruskaart voor zich neer te leggen. De toeristenkaart gaat hier bovenop en de waarde wordt hierdoor verdubbeld. Als je aan het eind van het spel nog een toeristenkaart in je hand hebt heeft dit wel effect op je score. Deze kaart wordt net zo behandeld alsof je de kaart van een tegenstander hebt gekregen.

 • Mutatiekaart - ook deze kaart is te herkennen aan de rode achtergrond. Deze kaart heeft dezelfde functie als een toeristenkaart, maar als deze gespeeld wordt wordt de hoogste viruskaart verdubbeld.

 • Medische kaart - deze kaart heeft een blauwe achtergrond en is een verdedigingskaart. Deze kaart kan je inzetten als een andere speler een agressieve kaart tegen jou speelt, zo kan je de aanval blokkeren. Wanneer je zo'n kaart in handen hebt en een andere speler speelt een agressieve kaart dan moet je hem spelen, beide kaarten gaan dan naar de aflegstapel. Als je aan het einde van het spel nog een medische kaart in handen hebt dan gebruik je deze om virussenkaarten die je nog in je hand hebt weg te spelen. Mocht je geen viruskaarten in je hand hebben dan kan je deze kaart gebruiken om viruskaarten weg te spelen die voor je liggen.

 • Veteranen kaart - deze kaart is een soort joker en kan tijdens de actie fase op twee manieren ingezet worden. Je kan deze kaart als derde viruskaart laten gelden en dan dus drie viruskaarten afleggen. Of je gebruikt het als derde viruskaart als je twee van dezelfde kaarten in je hand hebt.

 • Cure kaart - als deze kaart naar voren komt stopt het spel direct. Alle spelers leggen hun handkaarten bij de stapels voor zich. De speler die de cure kaart heeft gepakt mag nu zijn stapel met de meeste viruskaarten weg doen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het thema past heel goed bij de huidige situatie.

+ Je kan je tegenspelers behoorlijk dwars zitten door pestkaarten te spelen.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Virus Veteran is een heel simpel kaartspelletje waarbij je aan het einde van het spel zo min mogelijk viruskaarten wilt hebben. Klinkt simpel toch? Het spel is ook heel eenvoudig. Je legt telkens viruskaarten voor je neer en wanneer je 3 dezelfde hebt mag je deze helemaal uit het spel verbannen naar een algemene aflegstapel. Dit is niet wat het spel zo leuk maakt, nee de pestkaarten zijn het leuke aan dit spel. Zo kan je door bepaalde kaarten iemand een beurt laten overslaan, of je kan een kaart van een andere speler stelen, maar het leukste is als je een toeristen- of mutatiekaart speelt (en dan vooral de mutatiekaart). Dan verplicht je je tegenspeler namelijk om de viruskaart met de hoogste kaart voor zicht te houden tot het einde van het spel.

Het spel eindigt als de cure is gevonden, dan stopt het spel meteen. Iedereen telt de viruskaarten die hij nog voor zich heeft liggen en de speler met de minste punten heeft wat mij betreft de lockdown het beste doorstaan.

Na een paar potjes ben je wel weer toe aan een ander spel, het is dus niet een spel wat je de hele avond speelt. Maar ik vind het wel een spel wat eventueel kan terugkeren op andere spelletjesdagen.

Het thema van het kaartspel is super goed gekozen, want we leven nu midden in de pandemie. De kaarten illustreren goed de huidige situatie en daarnaast zijn de kaarten allemaal anders en super grappige geïllustreerd. Ondanks dat dit spel over een virus gaat vindt ik de illustraties wel vrolijk en kleurrijk.

Ik heb trouwens een prototype van het spel gespeeld. Het kan zijn dat de echte versie een klein beetje verschilt van de versie die ik heb gespeeld, maar ik zou zeker een keer een kijken nemen op de kickstarter pagina!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page