top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Wald der Lichter

Naam: Wald der Lichter

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €32.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 dwergenfiches

  • 4 lichtjes

  • 16 schattegel

  • 16 bostegel

  • 1 bos map

  • 1 transparant papier

  • 3 schatkaarten

  • 1 boskaart

Voordat het spel begint plaats je de onderkant van de doos in het midden van de tafel. De 16 bostegels doe je in de vrije rijen van de doos. Daarna kies je één van de drie schatkaarten en plaats je deze er bovenop. De rest van de schatkaarten heb je niet nodig en leg je dus aan de kant. Het transparante papier plaats je er overheen en dan draai je de doos een paar keer, zodat niemand weet waar de schat verstopt is. Als laatste plaats je de boskaart hier bovenop, zorg ervoor dat deze goed vast zit in de hoeken.

Iedere speler kiest een lichtje en een dwerg in een kleur. De 16 schattegels schud je en leg je naast de doos zonder er naar te kijken. Eén van de schattegels draai je om, dit is de schat die je als eerste moet zien te vinden.


De spelregels

De jongste speler mag het spel beginnen. Als je aan de beurt bent dan mag je een schat noemen waarvan jij denkt te gaan vinden met je lichtje. De lijst met schatten kan je vinden op de achterkant van de spelregels. Daarna ga je je lichtje bewegen. Er zijn twee manieren om dit te doen.

Wanneer jou lichtje zich buiten het bosgebied bevindt dan moet je weer naar binnen gaan via één van de acht ingangen. Je schuift je lichtje dan daar in.

Als je lichtje zich al in het bos bevindt dan kan je deze verplaatsen. Je pakt dan een beschikbare bostegel en duwt deze in een van de ingangen. Je moet deze wel altijd plaatsen in de rij waar jouw lichtje is. Het maakt overigens niet uit dat er zich ook lichtjes van andere spelers bevinden. Wanneer je er een tegel induwt zal er altijd één uitvallen aan de andere kant. Wanneer dit een bostegel is leg je hem aan de zijkant. Is het een lichtje van een andere speler dan geef je deze aan de andere speler en is het een lichtje van jezelf dan leg je hem voor je neer.


Altijd als je een lichtje verplaatst zal er een schat oplichten. Het kan zijn dat het een schat is waar je op dat moment niet naar op zoek bent. Voordat je de bostegel er in duwt geef je aan welke schat jij denkt dat er zal oplichten. Als dit juist is mag je nog een keer een schat benoemen en een bostegel er in duwen, net zo lang totdat je een fout maakt. Het is dus belangrijk dat je goed onthoudt waar alle schatten zich bevinden, zodat je meerdere keren in een beurt een tegel kan verplaatsen. Je beurt is ook voorbij wanneer je je lichtje uit het bos duwt. Daarna is de speler links van je aan de beurt.

Het kan ook zijn dat de schat vindt waar je naar op zoek was. Dan mag je deze tegel pakken en voor je neerleggen, ook al heb je gezegd dat er een andere schat in lag. Mocht het zo zijn dat door jouw actie een lichtje van je tegenspeler de juiste schat vindt dan mag deze speler de schat hebben en heb jij pech gehad. Ook dan eindigt je beurt en is de speler links van je aan de beurt.


Het spel stopt meteen zodra een speler 5 schatten heeft gevonden (in het geval van 2/3 spelers) of 4 schatten (in het geval van 4 spelers). De speler die dit aantal schatten weet te bereiken wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het is een goed spel om kinderen kennis te laten maken met de spelletjeswereld.

+ Er zijn drie verschillende soorten mappen met schatten.


Minpunten

- Als je goed kijkt kan je de schatten wel door het transparante vel zien.


Beoordeling

Kan jij als eerste alle schatten vinden? In Wald der Lichter ga je in het donkere bos op zoek naar de schatten. Iedere speler heeft een lichtje in zijn kleur en deze helpt je met het zoeken. Je draait één van de schattegels open en deze moet je als eerste zien te vinden. Wanneer je aan de beurt bent noem je een schat die jij denkt te gaan vinden met je lichtje. Daarna schuif je je lichtje in een van de ingangen van het bos, waardoor er een schat tevoorschijn komt. Heb je het goed? Dan mag je nog een keer, maar bij een fout antwoord is de volgende speler aan de beurt. Als er een schat oplicht die op de tegel staat dan win je deze tegel en draai je een nieuwe schattegel om. De speler die als eerst 5 schatten weet te vinden wint het spel.

Wald der Lichter is een echt familiespel. Het spel is geschikt voor zeer jonge kinderen, al vanaf een jaar of 4/5. Ik ken weinig spellen die geschikt zijn voor zulke jonge kinderen. Ik denk dat het ook een goed spel is om ze kennis te laten maken met de spelletjeswereld. Je kan het voor hun zelfs nog wat makkelijker maken door ze niet elke keer een schat te laten noemen die oplicht.

Het spel heeft ook leuk spelmateriaal. Je hebt drie verschillende soorten mappen waar schatten op te vinden zijn. Genoeg afwisseling dus! Je klikt een van de mappen in de doos en daarover gaat het transparante vel en het bos. Als je goed kijkt kan je wel ongeveer de vormen van de schatten zien. Het spelmateriaal is voor de rest wel stevig en van goede kwaliteit. Het is ook leuk bedacht dat je in het donkere bos de schatten vindt met lichtjes. Deze lichtjes zijn eigenlijk witte tegels.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page