top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Whirling Witchcraft

Naam: Whirling Witchcraft

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: AEG

Prijs: €34.39


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 60 receptenkaarten

 • 5 spelersborden

 • 17 persoonlijkheidskaarten

 • 5 ketels

 • 170 ingrediënten kubussen

 • 5 referentiekaarten

 • 14 arcana-tracker tokens

Voordat het spel begint geef je elke speler een spelersbord, een ketel en een referentiekaart.

Als spelers nieuw zijn met het spel geef je ze een persoonlijkheidskaart die gemarkeerd is met een maantje en sterretje. Als spelers al bekend zijn met het spel geef je ze 2 willekeurige persoonlijkheidskaarten. Elke speler kiest er één uit en doet de andere terug in de doos. Plaats in beide gevallen je kaart met de ingrediëntenzijde naar boven onder je spelersbord.

Schud dan de receptenkaarten en geef iedere speler 4 kaarten, leg deze gesloten neer. Deze kaarten vormen de hand van een speler, die ze mogen bekijken maar geheim houden voor de andere spelers. Maak van de overige kaarten een stapel en plaats ze binnen het bereik van alle spelers.

Alle ingrediëntenblokjes plaats je in de algemene voorraad, binnen het bereik van alle spelers. De ingrediënten zijn: pad, spin, paddenstoel, mandraken en hart van schaduw. Iedere speler neemt die ingrediënten die op hun persoonlijkheidskaarten staan en leggen deze vervolgens op de overeenkomstige ruimte op hun werkbank. Elke speler draait zijn persoonlijkheidskaart vervolgens om naar zijn vermogen kant. Als het arcana-pictogrammen heeft, pas je de arcana-tracker op je referentiekaart aan.


De spelregels

Elke ronde wordt gespeeld in 2 fasen:

 • Studiefase - waarin spelers nieuwe receptkaarten toevoegen aan hun receptenkaarten.

 • Brouwfase - waarin spelers ingrediënten produceren die naar hun aartsvijand worden gestuurd, om zo een poging te doen om ze te overweldigen.

De studiefase wordt gespeeld in 3 stappen:

 • Speel recepten - elke speler speelt 1 receptenkaart uit hun hand.

 • Onthul recepten - elke speler onthult zijn gespeelde receptenkaart.

 • Los arcana op - los arcana op op onthulde receptenkaarten.

Elke stap wordt gelijktijdig opgelost voor alle spelers voordat je naar de volgende stap gaat.

Elke speler kiest tegelijkertijd 1 van zijn receptenkaarten in hun hand en legt deze gedekt onder zijn spelersbord neer, naast elke recepten- en persoonlijkheidskaarten die al zijn geplaatst. Iedereen moet een receptenkaart spelen, zelfs als ze deze niet kunnen gebruiken tijdens de ronde. deze ronde.

Receptkaarten met Ƨ als symbool kunnen worden gedraaid. De speler die de kaart speelt moet een kant kiezen op het moment dat ze de receptenkaart onthullen. Daarna mag de kaart niet meer worden gedraaid.


Daarna onthullen alle spelers de gedekte receptenkaarten die ze gespeeld hebben in de vorige stap.


Sommige receptenkaarten hebben 1 of meer arcana-pictogrammen bovenaan de kaart. Iedere speler telt deze pictogrammen en houdt deze bij op zijn arcanaspoor. Wanneer een tracker een symbool bereikt of passeert dan kan kan er een effect tijdens die beurt geactiveerd worden. Het effect wordt geactiveerd op elk even getal.

Als een speler ervoor kiest om geen arcana-effect te activeren, kunnen ze het gebruik ervan niet bewaren voor een latere beurt.

De speler mag bijvoorbeeld 1 ingrediënt toevoegen van elk type uit de algemene voorraad naar hun ketel. Je kan ook als effect maximaal 2 ingrediënten verwijderen van je werkbank. De ingrediënten mogen verschillend of van hetzelfde type zijn. Een ander effect is het kiezen van een soort ingrediënt (bijvoorbeeld spinnen). Voor deze ronde mag de speler ingrediënten van dat type uit de voorraad pakken om recepten te vervullen. Sommige kaarten kunnen meerdere arcana-pictogrammen hebben, wat ervoor kan zorgen dat een speler meerdere arcana-effecten kan activeren.


De brouwfase wordt gespeeld in 4 stappen:

 • Produceer ingrediënten - alle spelers produceren ingrediënten met behulp van hun receptkaarten.

 • Ketels doorgeven - elke speler geeft zijn ketel door naar rechts.

 • Controleer op winnaars - als een speler er 5 of meer ingrediënten heeft in zijn heksenkring, dan wint hij.

 • 4. Geef receptkaarten door - Elke speler geeft zijn hand van receptkaarten door naar links en trekt dan kaarten totdat hij zijn limiet van 4 heeft bereikt.

Elke stap wordt gelijktijdig opgelost voor alle spelers voordat je naar de volgende stap gaat. Alle spelers produceren ingrediënten volgens de receptenkaarten onder hun spelersbord.

De receptenkaarten kunnen in willekeurige volgorde worden gebruikt.


Om een ​​receptenkaart te gebruiken, moet een speler de bijpassende ingrediënten plaatsen op alle invoervelden van de receptenkaart. De gebruikte ingrediënten kunnen afkomstig zijn van de spelers werkbank of uit de uitvoerruimten van eerder gebruikte receptkaarten. De invoervakken van een receptenkaart moeten altijd volledig zijn Gevuld. Het is niet mogelijk om een ​​recept gedeeltelijk te vullen.

Plaats bijpassende ingrediënten uit de algemene voorraad op alle uitvoervakken van de receptkaart. Spelers hoeven niet al hun receptkaarten te gebruiken, zelfs als ze de ingrediënten hebben om dat te doen. Dit geldt ook voor een receptenkaart zonder afbeelding. Elke receptenkaart mag maar één keer per ronde worden gebruikt. Sommige receptkaarten hebben een hybride invoer of uitvoer, de speler kan kiezen welke van de afgebeelde ingrediënten ze willen plaatsen. Elke keer als de speler deze receptenkaart gebruikt, mogen ze kiezen uit een van de afgebeelde ingrediënten.


Wanneer een speler alle receptkaarten heeft gebruikt die hij wilt, dan verplaatst hij alle resterende ingrediënten op de uitvoer velden van zijn receptkaarten naar zijn ketel. Vervolgens verplaatst hij de ingrediënten van de invoer ruimtes terug naar de algemene voorraad.

Er is geen limiet aan het algemene aanbod. In het onwaarschijnlijke geval waarin spelers geen ingrediëntenblokjes meer hebben, zouden ze iedereen moeten laten toestaan om ingrediënten uit de invoerruimten van hun kaart terug laten leggen. Als dit niet genoeg is kan je tijdelijke vervangers gebruiken.

In zeldzame gevallen, is de timing van het produceren ook van belang. Als deze situatie zich ooit voordoet gaat de speler met de laagste invoer op zijn receptenkaart eerst. De speler met het d op een na laagste volgt enzovoorts.


Elke speler geeft zijn ketel door en alle ingrediënten erop, naar de speler aan hun rechterkant. De ontvangende speler voegt de ingrediënten toe uit de ketel die ze zojuist hebben ontvangen in de corresponderende velden op hun werkbank. Na het vullen van de vakjes, eventuele ingrediënten die niet op de werkbank van een speler passen, worden in de heksenkring van de speler links van hen geplaatst (de speler die hen de ketel heeft doorgegeven).

Kijk voor winnaars


Als een speler 5 of meer ingrediënten in zijn heksenkring heeft dan wint hij het spel. Als geen enkele speler heeft gewonnen ga je verder met de volgende stap van "receptenkaarten doorgeven". In het geval van een gelijkspel, is de speler met de meeste ingrediënten in zijn heksenkring de winnaar. Als er dan nog steeds een gelijke stand is, wint de speler met de meeste verschillende ingrediënten in zijn heksenkring.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je speelt het spel tegelijkertijd.

+ De persoonlijkheidskaarten zijn een leuk element.

+ Het spelmateriaal is heel erg mooi.


Minpunten

- Het spel wordt pas leuk met meerdere spelers.


Beoordeling

Ben jij een goede heks en weet je de meeste recepten te voltooien? Vind het uit in Whirling Witchcraft. Iedere speler heeft een eigen werkbank met ingrediënten die voor de recepten gebruikt kunnen worden. Je begint met 4 recepten, alle spelers spelen tegelijkertijd. Kies de recepten die je wilt en vul je ketel. Door de recepten komen er weer nieuwe ingrediënten vrij, die je plaatst in te ketel. Gebruikte ingrediënten gaan terug naar de voorraad. Ketels worden vervolgens naar rechts doorgegeven en de recepten naar links. Daarna leeg je de ketel die je voor je hebt op je werkbank. De ingrediënten die daarbij teveel zijn doen de ketel overstromen en worden aan de speler gegeven waar de ketel vandaan komt, deze tellen als punten. De speler die als eerste 5 punten weet te behalen wint het spel!

Het leuke aan Whirling Witchcraft is dat je het spel allemaal tegelijkertijd speelt. Je hoeft dus niet op je beurt te wachten. Je moet wel goed opletten wat de andere spelers doen, en dan vooral je buren, want van hun krijg je natuurlijk de nieuwe kaarten en ketel. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk ingrediënten van een bepaald soort produceren om zo de werkbank van je tegenstander over te laten lopen, zo scoor je namelijk punten. Tevens moet je ook goed op je eigen werkbank letten, want deze kan ook overstromen en dan scoren je tegenstanders punten. Wel vind ik het spel leuker worden met meer dan 3 spelers. Met 2 spelers komt het ietwat traag op gang en je geeft je ketel en kaarten natuurlijk altijd door aan dezelfde persoon. Neemt niet weg dat het met 2 spelers ook nog steeds een leuk spel is.

De persoonlijkheidskaarten vind ik ook een leuk element aan dit spel. Ben je nog niet bekend met het spel dan kan je met de basiskaarten spelen, maar ben je al wat bekender dan kan je iedere speler een andere kaart geven. Dit zorgt ervoor dat de set-up bij alle spelers anders is en er zijn dan ook verschillende spelerskrachten. Deze kleine toevoeging maakt het spel toch weer net wat anders.

Whirling Witchcraft is ook zeer geschikt voor het hele gezin. De spelregels zijn niet moeilijk, maar het spel biedt ook voldoende uitdaging voor de ervaren spelers. Daarnaast ziet Whirling Witchcraft er ook nog is super mooi uit. De verschillende ketels zijn 3D en je legt daar dus de ingrediënten op. Ook de rest van de componenten zien er betoverend uit, al met al is Whirling Witchcraft een prachtig spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page