top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Wie is de Mol?

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Wie is de Mol?

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 3 - 6

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Hasbro Gaming

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit tien vragensets met ieder 50 kaarten, een speelbord, een notitieblok en potloden. Ook heb je een telefoon of tablet nodig die qr-codes kan scannen en een timer die tijd afspeelt, deze is te vinden op een speciaal ontworpen site, waar je overigens ook een handige instructievideo vindt en extra notitievellen kan downloaden.


De spelregels

Als eerste kies je en set kaarten van het land dat je wilt gaan spelen. deze kaarten moeten eerst gesorteerd worden op categorie. Er zijn, 8 vragenkaarten, 8 jokerkaarten, 6 molkaarten, 24 antwoordkaarten, 2 vlaggenkaarten en 2 reclamekaarten. De vlaggenkaarten en de reclamekaarten worden uit het spel gehaald. De rest van de kaarten worden op de juiste plek op het bord gelegd.

Iedere speler krijgt vervolgens een notitievel en een potlood, vervolgens worden de molkaarten verdeeld en ziet dus één speler dat hij de Mol is. Op dit kaartje staat ook het codewoord waar de rest van de spelers achter moeten zien te komen. Doordat je als Mol het codewoord al weet kan je dus tijdens de rest van het spel mollen, om ervoor te zorgen dat de andere spelers het codewoord niet raden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door aan te sturen op foute antwoorden.

Nu begint het spel, je hebt in totaal 45 minuten om het codewoord te raden en het spel te winnen. Op iedere vragenkaart staan drie antwoorden. Wanneer de spelers denken het juiste antwoord te hebben wordt de letter die bij dat antwoord hoort genoteerd op het notitievel net als de naam van degene die jij ervan verdenkt de Mol te zijn.

Mocht een vraag te moeilijk zijn dan kunnen de spelers ervoor kiezen om een jokerkaart in te zetten. Op deze kaart staat een hint om de vraag te kunnen beantwoorden.

Als alle vragen beantwoord zijn heb je dus in totaal acht letters verzameld die het juiste codewoord vormen, dit woord heeft iets te maken met het land van de vragen. Ook mogen aan het einde van het spel de spelers een keer stemmen op degene waarvan zij denken dat het die Mol is. Mochten de 45 minuten al om zijn, dan is het spel eerder afgelopen. De Mol vertelt aan het einde van het spel het juiste codewoord.

Dan wordt de winnaar van het spel bepaalt. Mocht het codewoord niet geraden zijn dan wint sowieso de Mol. Is het codewoord wel ontdekt? Dan wint degene die het hoogste restultaat heeft, dit kan bepaalt worden aan de hand van het notitievelletje.

Het spel kan ook nog gespeeld worden volgens de gevorderden variant. Hierbij wordt na het beantwoorden van elke vraag het juiste antwoord op het bord gelegd en de antwoorden waarvan de spelers denken dat ze fout zijn worden uit het spel gehaald. Deze mogen later ook niet meer ingezien worden door de spelers. Ook kunnen de spelers ervoor kiezen om minder jokerkaarten in te zetten.


Pluspunten

+ Erg leuk als je van Wie is de Mol? houdt en een keertje in de huid wilt kruipen van de Mol

+ Door het spel doe je kennis op over de verschillende landen.

+ Er is een handig filmpje te vinden die het spel precies uitlegt, zo hoef je niet door alle spelregels.


Minpunten

- Nadat je een set kaarten hebt gespeeld is deze niet meer bruikbaar.

- Het spel is pas leuk met meerdere spelers.


Beoordeling

Ik ben een fan van Wie is de Mol? je kan mij ook wel een molloot noemen. Het 20e seizoen is voor mij extra speciaal, omdat ik het briefje van 1000 heb ontworpen. Hierdoor kijk ik toch anders naar elke aflevering.

Toen ik zag dat dit spel uitkwam heb ik het gelijk gekocht. Ik wilde zelf wel is mee maken hoe het is om te liegen en bedriegen tijdens een spel en in de huid van de mol te kruipen. Het is wel aan te raden om dit spel met een zo groot mogelijke groep te spelen, omdat je dan minder snel door hebt wie de mol is.

Daarnaast is het ook super leuk om een keer speler te zijn. Je gaat samen met de rest van de spelers op zoek naar het juiste codewoord en naar de Mol. Erg grappig, want je gaat opeens iedereen verdenken.

Het enige minpunt aan dit spel is dat als je eenmaal een set kaarten hebt gespeeld deze niet meer bruikbaar is, omdat je het codewoord al weet. Het is wel super leuk dat elke set kaarten over een land gaat waar Wie is de Mol? zich ooit afgespeeld heeft.

Enthousiast geworden na het lezen van deze review? Je koopt het spel hier.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page