top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Windmill: Cozy Stories

Naam: Windmill: Cozy Stories

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 20 - 40 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: CrowD Games

Prijs: €15.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 5 pionnen

  • 1 startspelerfiche

  • 25 verhalenvertellerskaarten

  • 1 windmolenkaart

  • 1 scorebord

  • 25 tafelkaarten

Voordat het spel begint schud je de 25 tafelkaarten en plaats ze open in het midden van de tafel in een 5x5 raster. Schud de 25 verhalenvertellerskaarten en plaats ze gesloten naast het raster, de kaarten vormen zo een stapel. Plaats de windmolenkaart binnen handbereik van alle spelers.

Elke speler kiest een kleur en plaatst de pion van hun kleur op het startveld van het scorebord. Geef de startspelerfiche aan de oudste speler aan tafel.


De spelregels

De speler met de startspelerfiche neemt de eerste beurt als de verteller en zal het eerste verhaal vertellen, gebaseerd op een van de verhalenvertellerskaarten. Om de beurt proberen de andere spelers te raden welke van de kaarten op tafel overeenkomt met het verhaal. Om de meeste punten te scoren zou de verteller hints moeten geven over de juiste kaart, maar het moet niet te eenvoudig zijn. Als de kaart van de verteller echter niet wordt geraden, zullen de spelers een punt verliezen. Afhankelijk van het aantal spelers speel je ene aantal rondes. Met 3 of 4 spelers speel je 3 rondes en met 5 spelers speel je 2 rondes.


Als je de verteller bent trek je de bovenste kaart van het storytellerstapel en kijk er stiekem naar zonder het aan andere spelers te laten zien. De kaart die je trekt zal overeenkomen met een van de kaarten op tafel. Vervolgens maakt u een kort verhaal dat betrekking heeft op de kaart die je hebt getrokken. Je verhaal mag niet langer duren dan 30 seconden. Als je geen timer hebt kan je je verhaal in plaats daarvan beperken tot 3-4 zinnen.

Nadat je je verhaal hebt voltooid, plaats je je kaart met de afbeelding naar beneden op tafel. Het is nu tijd voor de andere spelers om te bepalen welke foto hoort bij jouw verhaal.


Beginnend met de speler die links zit van de verteller en met de klok, zullen spelers proberen te raden wat de kaart is van de verteller.

Als het jouw beurt is om te raden, kies er dan een kaart uit het raster die jij het beste vindt passen bij het verhaal van de verhallenverteller en plaats het voor je. Als je gok juist is dan onthult de verteller zijn kaart en eindigt de raadfase onmiddellijk en worden er punten gescoord. Als je gok onjuist is dan doet de volgende speler een gok uit de rest van de 24 kaarten en dan verwijdert hij de gekozen kaart uit het raster. Dit gaat door totdat een speler correct heeft geraden of totdat alle spelers 1 kans hebben gehad om te raden.


Punten worden toegekend afhankelijk van het totale aantal spelers dat probeerde te raden. Als je het goed geraden had en je was de eerste speler die heeft geraden dan krijgen jij en de verteller 1 punt. Voor iedere extra speler die heeft geraden wordt er 1 punt toegevoegd.

Hou de punten bij door de juiste pionnen te verplaatsen op het scorebord. Als geen van de spelers het juiste antwoord heeft geraden dan verliest de verhalenverteller 1 punt. Mocht de verhalenverteller geen punten hebben dan verliest hij niest.


Wanneer je aan de beurt bent om te raden mag je gebruik maken van de windmolenkaart om zo het verhaal vast te leggen voor extra punten.

Als je er zeker van bent dat je weet welke kaart overeenkomt met het verhaal wat wordt verteld, neem je de windmolenkaart en plaats je deze voor je voordat je een gok doet. Als het antwoord goed is scoor je 1 extra punt en de verteller scoort nu nul punten. Als je gok echter niet correct is dan verlies je onmiddellijk 1 punt en gaat de windmolenkaart terug naar het midden van de tafel.

Spelers die geen punten hebben mogen de windmolenkaart niet gebruiken. Dus in de eerste ronde van het spel wanneer alle spelers nul punten hebben, kan de windmolenkaart niet worden gebruikt.


Nadat gescoorde of verloren punten zijn gemarkeerd op het scorebord, plaats je alle kaarten terug in het raster en verplaats je de windmolenkaart (indien gebruikt) terug naar het midden van de tafel. Hij mag tijdens deze ronde worden gebruikt door de volgende speler.

Schud bovendien de kaart van de verteller terug in de stapel, deze kan in de komende beurten opnieuw worden getrokken, maar dat is een ander verhaal! De speler direct links van de huidige verteller wordt de nieuwe verhalenverteller.


Wanneer alle spelers de verhalenverteller zijn geweest start een nieuwe ronde.

Het spel eindigt wanneer het vereiste aantal rondes is voltooid. De speler met de meeste

punten aan het einde van het spel wint. Als meer dan één speler hetzelfde aantal punten heeft bij het einde van het spel, dan delen zij de overwinning.


Je kan ook de verhaalmodus zonder einde spelen. Deze modus is geschikt voor zowel nieuwe spelers als degenen die al bekend zijn met het spel. Je speelt niet meer met overwinningspunten, maar het stimuleert hun creativiteit.

Nadat de kaart van de verteller is geraden, schud je deze niet terug in het dek, maar plaats je het in plaats daarvan op de tafel naast het raster. Verwijder vervolgens de bijpassende tafelkaart van het raster en leg het opzij. De volgende verhalenverteller pakt de nieuwe kaart, zoals gewoonlijk, en probeert zijn verhaal met het verhaal te verbinden van de vorige speler, waardoor een groter verhaal ontstaat.

Schud aan het einde van de ronde alle verhalenvertellerkaarten terug in de bijbehorende stapel en leg alle tafelkaarten terug in het raster. Op deze manier zullen de spelers samen een langer verhaal creëren.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel heeft meer diepgang dan ik van tevoren had gedacht.

+ Het artwork is echt super mooi.

+ Er is ook een coöperatieve variant.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Vertel de mooiste verhalen in Windmill: Cozy Stories. Om de beurt nemen spelers de rol van verhalenverteller op zich. Als je de verhalenverteller bent trek je een kaart van de stapel, deze kaart komt overeen met een van de kaarten die in het raster ligt. Je moet proberen een verhaal te vertellen bij de kaart, terwijl de andere spelers proberen de kaart te raden. Spelers scoren punten als ze je kaart raden, maar hoe meer tegenstanders je kaart verkeerd raden, hoe meer punten je scoort. Pas wel op, want als niemand je kaart raadt dan verlies je punten! Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft gescoord wint!

Windmill: Cozy Stories heeft meer diepgang dan ik van tevoren had gedacht. Daar bedoel ik mee dat je echt goed moet nadenken over hoe je jou verhaal gaat omschrijven. Je wilt natuurlijk niet dat het verhaal bij de eerste speler al wordt geraden, maar je wilt het wel zo vertellen dat het uiteindelijk wordt geraden. Anders scoor je dus minpunten als verteller. Voor de spelers die de kaart moeten raden is het bovendien mogelijk om een extra punt te scoren. Ben je zeker van je zaak dan zet je de windmolenkaart in en heb je het goed dan scoor je een extra punt, de verhalenverteller scoort dan 0 punten. Is je antwoord fout dan scoor je een minpunt, denk dus goed na of je de kaart wel moet inzetten.

Het spelmateriaal is echt prachtig. De tafelkaarten zijn van een normaal formaat en deze leg je dus neer als een raster van 5 bij 5. Daarnaast heb je ook nog grote kaarten, deze zijn hetzelfde als de tafelkaarten, maar die gebruik je dus om je verhaal te vertellen. Super handig dus dat deze kaarten een verschillend formaat hebben, anders raken ze door elkaar. Daarnaast zijn de pionnen die je tijdens dit spel gebruikt ook super leuk. Het zijn kleine windmolentjes en ik als Nederlander ben helemaal fan van de pionnen!

Kan je geen genoeg krijgen van Windmill: Cozy Stories, maar wil je het minder competitief spelen, dat kan! Je speelt dan zonder punten, maar het spel stimuleert de creativiteit. Als de kaart van de verteller is geraden leg je deze op tafel en de volgende verteller moet zijn kaart proberen aan te haken bij de kaart die op tafel ligt. De kaarten vormen dus een verhaal. Ik vind deze versie van het spel echt super leuk! Hier komen echt de meest mooie, spannende en avontuurlijke verhalen naar voren. Het spel is uitermate geschikt voor families, maar deze variant is nog geschikter. Je speelt namelijk zonder punten en dit is voor kinderen wel veel leuker denk ik.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page