top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Winter Queen

Naam: Winter Queen

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: CrowD Games

Prijs: €46.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 kristalhoudertegels

 • 45 betoverde kristallen

 • 36 overwinningspuntenfiches

 • 4 referentiekaarten

 • 1 winterkoninginfiche

 • 1 koninginnenbord

 • 8 koninginnendomeintegels

 • 20 spreukenboektegels

 • 1 zak voor de kristallen

Voordat het spel begint plaats je het koninginnenbord in het midden van de tafel en geef je elke speler 1 referentiekaart. Beide zijden van de kaart zijn identiek qua spel.

Plaats dan de kristalhoudertegels. Plaats in een spel met 2 spelers 3 tegels binnen handbereik van beide spelers. Tijdens spellen met 3-4 spelers, plaats je 1 tegel tussen elk spelerspaar zodat elke speler zowel links als rechts 1 tegel heeft.

Doe de betoverde kristallen in de zak. Leg daarvoor 3 kristallen van elke kleur terug in de doos voor een 2-spelerspel,gebruik 30 kristallen of geef 1 kristal van elke kleur terug voor een spel met 3 spelers, gebruik 40 kristallen. Gebruik in een spel met 4 spelers alle 45 kristallen.

Plaats willekeurige kristallen uit de zak op elke kristalhoudertegel. In een spel met 2 spelers, trek en plaats je 3 kristallen op elke kristalhouder-tegel. Trek voor 3-4 spelers 4 kristallen per tegel en plaats deze.

Plaats de koninginnendomeintegels, schud deze tegels met de afbeelding naar beneden en plaats 1 tegel op elk veld van de kaart met ofwel een kasteel of toren. Nadat alle tegels zijn geplaatst, draai je ze open. Doe de resterende 3 koninginnendomeintegels terug in de doos.

Plaats spreukenboektegels naast elk graafschap van de koninging. De kaart is verdeeld in 4 gekleurde provincies: rood, groen, paars en blauw. Schud 20 spreukenboektegels met de afbeelding naar beneden en verdeel ze in 4 gelijke stapels van elk 5 tegels. Leg 1 stapel naast het wapen van elke provincie met de afbeelding naar boven. De bovenste tegels van de stapels zijn altijd voor iedereen zichtbaar.

Plaats de overwinningspuntenfiches binnen handbereik van alle spelers. Dit is het gemeenschappelijke aanbod. Spelers kunnen hun fiches op elk moment wisselen.

De speler die het laatst sneeuw heeft gezien (of een willekeurig gekozen speler) wordt de eerste speler en krijgt het winterkoninginfiche.


De spelregels

Spelers spelen om de beurt met de klok mee totdat alle kristallen zijn getrokken uit de zak met kristallen. De speler met het winterkoninginfiche neemt de eerste beurt in het spel. Tijdens je beurt moet je een van de volgende acties kiezen om uit te voeren:

 • Plaats een beschikbaar kristal op een lege plek op de kaart.

 • Plaats een beschikbaar kristal op een lege pagina van je spreukenboektegel.

 • Activeer een van je toverspreukboeken en scoor overwinningspunten.

Als je het laatste kristal van een kristalhoudertegel neemt, krijg je onmiddellijk 1 overwinningspunt. Daarna mag je nieuwe kristallen uit de zak trekken, 3 in een spel met 2 spelers of 4 in een spel met 3-4 spelers en plaats je ze op die kristalhoudertegel.


Wanneer je een beschikbaar kristal op een lege plek op de kaart wilt plaatsen dan kies je een beschikbaar kristal en plaats deze. Een koninginnendomeintegel wordt als een vakje beschouwd. Je kunt alleen een kristal op een veld plaatsen als het nog geen kristal heeft (geplaatst of afgebeeld). Elke ruimte kan alleen slecht 1 kristal vasthouden.

In een spel met 2 spelers zijn alle kristallen die op 3 kristalhoudertegels zijn geplaatst beschikbaar. Voor spellen met 3-4 spelers zijn alleen de kristallen op de kristalhoudertegels links en rechts van je beschikbaar.

Nadat je het kristal op de kaart hebt geplaatst, mag je de bovenste spreukenboektegel uit de provincie met dezelfde kleur nemen. Als je de bovenste tegel van de stapel hebt genomen, maak je de volgende tegel in de provincie zichtbaar. Als er geen spreukenboeken meer zijn in de provincie waar je het kristal hebt geplaatst dan kan je ook geen spreukenboek pakken tijdens die actie. Je kunt niet meer dan 3 spreukenboeken hebben!

Koninginnendomeintegel worden niet beschouwd als onderdeel van een provincie. Na het plaatsen van een kristal op een lege koninginnendomeintegel, mag je een spreukenboektegel nemen van elke provincie.


Kies een beschikbaar kristal en plaats het op een lege pagina van een van je spreukenboektegel. Je kunt deze actie niet uitvoeren tijdens je eerste beurt. Je kunt maar 1 kristal op elke pagina van je spreukenboek hebben; elke pagina kan wel elke kleurkristal bevatten. Nadat je een kristal op een spreukenboekpagina hebt geplaatst, pas je nog geen effecten toe en je neemt ook geen nieuwe spreukenboektegel.


Kies een van je spreukenboektegels met minstens 1 kristal. Als je slechts één kristal in je spreukenboek hebt pas je het effect van die pagina toe met de kleur van het kristal wat je erop hebt geplaatst. Pak de verdiende overwinningspuntenfiches en leg ze gedekt voor je neer. Gooi het spreukenboek weg dat je hebt gebruikt en het kristal erop.

Wanneer je een spreukenboek met 2 kristallen activeert, pas je beide effecten één voor één toe en kun je de volgorde kiezen waarin ze worden uitgevoerd. Pas een van de effecten van je spreukenboek toe met behulp van het kristal dat op de pagina van dat effect is geplaatst. Pak de verdiende overwinningspuntenfiches en leg ze gedekt voor je neer. Pas het resterende effect van hetzelfde spreukenboek toe met behulp van het kristal dat op de pagina van dat effect is geplaatst. Pak de verdiende overwinningspuntenfiches en leg ze gedekt voor je neer. Gooi het spreukenboek en beide kristallen erop weg. Verwijder dan 1 kristal, maar niet degene afgebeeld op een koninginnendomeintegel, van de kaart en leg deze terug in de kristallenzak.

Nadat je deze actie hebt uitgevoerd, neem je geen nieuwe spreukenboektegel!


Overwinningspunten worden gescoord voor spreukboekentegels die je activeert tijdens het spel en tijdens de eindscore. Om je spreukboekentegels te activeren moet deze minstens 1 kristal bevatten. De kleur van dat kristal heeft invloed op hoe je overwinningspunten scoort. Kristallen afgebeeld op koninginnendomeintegels worden als normale kristallen beschouwd om te scoren. De verschillende spreukboekentegels zijn:

 • Forest wisps - kies een kristal op de kaart dat dezelfde kleur heeft als het kristal afgebeeld op de pagina van dit effect. Scoor 1 overwinningspunt voor elk kristal van de ander kleur naast de ruimte van het gekozen kristal.

 • Rose of the winds - kies een kristal op de kaart dat dezelfde kleur heeft als het kristal op de pagina van dit effect. Verdien 1 overwinningspunt voor dat kristal. Teken dan een denkbeeldige rechte lijn van elke kant van de gekozen ruimte en scoor 1 overwinningspunt voor elk kristal van dezelfde kleur als het gekozen kristal op die 6 lijnen.

 • Border keeper - scoor 1 overwinningspunt voor elk kristal aan de rand van de kaart dat dezelfde kleur heeft als het kristal dat op de pagina van dit effect is geplaatst. de gescoorde kristallen hoeven geen ononderbroken lijn te vormen.

 • Magical clouds - scoor 1overwinningspunt voor elk kristal of groep kristallen van dezelfde kleur als het kristal geplaatst op de pagina van dit effect. Dezelfde gekleurde kristallen op aangrenzende velden van de kaart een vormen een groep.

 • Bright way - kies een kristal op de kaart dat dezelfde kleur heeft als het kristal geplaatst op de pagina van dit effect. Uitgaande van de gekozen kristallenruimte trek je een denkbeeldige rechte lijn door de ruimtes met de kristallen van verschillende kleuren. Scoor 1 overwinningspunt voor elk opeenvolgend verschillend gekleurd kristal op die lijn. Door dit effect te gebruiken kan je maximaal 5 overwinningspunten scoren.

 • Nortern lights - scoor 1 overwinningspunt voor elk van de 5 zones met ten minste 1 kristal van dezelfde kleur als het geplaatste kristal op de pagina van dit effect. Met dit effect kun je maximaal 5 overwinningspunten scoren.

 • Polar star - kies een kristal op de kaart dat dezelfde kleur heeft als het kristal wat geplaatst is op de pagina van dit effect. Scoor 1 overwinningspunt voor elke lege aangrenzende ruimte.

 • Arcane knowledge - kies een tegenstander en scoor 1 overwinningspunt voor het kristal dat op de pagina van dit effect is geplaatst en 1 overwinningspunt voor elk ander kristal van dezelfde kleur in de spreukenboeken van zowel jou als die van de gekozen tegenstander.


Zodra het laatste kristal uit de zak is getrokken, begint de laatste stap van het spel. Verzamel kristallen van alle kristalhoudertegels en plaats ze op een enkele kristalhoudertegel. Vanaf nu zijn al deze kristallen beschikbaar voor alle spelers.

Spelers blijven aan de beurt totdat de beurtvolgorde doorgaat naar de eigenaar van het winterkoninginfiche. Daarna neemt elke speler nog 1 beurt.

Nadat het laatste kristal is getrokken, mag je geen spreukboekentegel meer activeren. Je kan alleen een kristal op de kaart plaatsen of op een van je spreukboekentegel. Tijdens de eindscore zal je de spreukboekentegels activeren, dus het zou een goede strategie zijn om hun pagina's te vullen tijdens deze stap.


Beginnend met de startspeler en daarna met de klok mee, passen alle spelers de effecten van al hun spreukboekentegels toe die minstens 1 kristal bevatten en ze scoren punten zoals gewoonlijk.

Gooi tijdens de eindscore geen spreukenboeken of kristallen weg omdat ze door anderen kunnen worden gebruikt. Gooi bovendien geen kristal van de kaart weg bij het activeren van je spreukboekentegel met 2 kristallen erop.

Nadat alle spelers al hun spreukboekentegels met minstens 1 kristal hebben geactiveerd, onthult je je overwinningspuntenfiches en tel je deze bij je eindscore op. De speler met de meeste overwinningspunten wint en wordt de nieuwe hoofdadviseur van de winterkoningin! In geval van van een gelijkspel wordt de overwinning gedeeld.


Pluspunten

+ Het spel ziet er prachtig uit.

+ Er zijn veel verschillende spreukenboeken.

+ De herspeelbaarheid is hoog.

+ Er is veel interactie tussen de spelers.


Minpunten

- Het spel komt soms wat traag op gang


Beoordeling

In een land hier ver vandaan, waar het altijd winter is, is er ieder jaar een speciale wedstrijd. De Winter Queen nodigt de beste tovenaars uit voor die wedstrijd. Wanneer je aan de beurt bent plaats je een van de betoverende kristallen op het speelbord of gebruik je de kristallen om op je spreukenboek te plaatsen en deze spreuken te activeren, zo scoor je munten. De spreukboeken verschillen allemaal van elkaar en je scoort de munten op basis van de spreukenboeken en de positie van de kristallen. De speler die aan het einde van het spel de meeste munten heeft wint!

Het leuke aan Winter Queen is dat er veel verschillenden spreukenboeken zijn en dus ook veel verschillende manieren om punten te scoren. Zo scoor je bijvoorbeeld punten voor een kristal van een bepaalde kleur die aangrenzend lege vakjes heeft. Of je scoort punten voor kristallen met dezelfde kleur als op het spreukenboek. De verschillende spreukenboeken maken het spel heel divers en zeker ook herspeelbaar. Ook omdat je dit spel niet op je eigen speelbord speelt, maar op een gezamenlijk speelbord. De interactie tussen de spelers is daardoor ook heel hoog. Je speelt om de beurt en je legt ook om de beurt een kristal neer op het speelbord. Daardoor moet je ook tijdens de beurten van andere spelers goed op blijven letten, want misschien zien zij een voltooide spreuk wel niet?

Winter Queen is echt zo'n spel wat betoverend mooi is. Wat wil je ook als je een wedstrijd houdt voor de koningin? De kristallen zijn super mooi en in allemaal verschillende kleuren, maar ook de rest van de materialen zien er mooi uit en zijn van stevig materiaal.

Het enige nadeel van het spel is dat het soms wat traag op gang komt. Er liggen natuurlijk nog maar weinig kristallen op het speelbord om een toverspreuk te doen Naarmate het spel vordert wordt het spel wel steeds leuker. Elk kristal dat toegevoegd wordt kan ervoor zorgen dat jij misschien wel veel punten scoort. Je moet goed blijven opletten, want als jij het juiste patroon van een spreukenboek ziet ga jij er misschien wel met de winst vandoor.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page