top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Wombat Kombat

Naam: Wombat Kombat

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: NeoTroy Games

Prijs: €25.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 108 wombatkaarten

 • 9 voedselkaarten

 • 9 roofdierkaarten

 • 37 actiekaarten

 • 20 doorlopende evenementenkaarten

 • 20 onmiddellijke evenementenkaarten

 • 20 eindspel evenementenkaarten

 • poepfiches

 • 6 referentiekaarten

 • 2 dobbelstenen

 • 1 evenementendobbelsteen

Voordat het spel begint geef je elke speler een referentiekaart.

Scheid de gebeurteniskaarten (onmiddellijk, doorlopend, eindspel) en schud ze afzonderlijk en maak er drie aparte gesloten stapels van.

Schud alle andere kaarten (wombat-, voedsel-, roofdier- en actiekaarten) en deel elke speler 10 gesloten kaarten. Plaats de overige kaarten met de afbeelding naar beneden om de trekstapel te vormen. Ten slotte krijgt elke speler 10 Poep-fiches uit de voorraad.


De spelregels

Onthul aan het begin van elk nieuw spel twee gebeurteniskaarten: één doorlopende en één eindspel-gebeurteniskaart. Degene die het laatst de badkamer heeft gebruikt, begint als eerste, waarna de spelers om de beurt spelen. Een beurt bestaat uit drie opeenvolgende acties:

 • Kaarten trekken.

 • Speel wombats of speel voedsel/roofdieren of vecht.

 • Einde beurt.

Tijdens je beurt moet je drie kaarten trekken. Je kunt ofwel alle drie de kaarten van de trekstapel pakken of je trekt twee kaarten van de trekstapel en de bovenste kaart van de aflegstapel. Je kunt er niet voor kiezen om meer dan één kaart van de aflegstapel te trekken. Actiekaarten, voedselkaarten en roofdierenkaarten kunnen niet van de aflegstapel worden getrokken. Dit betekent dat als er een actiekaart, een voedselkaart of een roofdierkaart bovenop de aflegstapel ligt, je alle drie de kaarten van de trekstapel moet trekken.


Na het trekken van kaarten, mag je een van de drie acties ondernemen: speel wombats of speel voedsel/roofdieren of vecht.

Je moet deze regels volgen bij het leggen van Wombat-kaarten om een ​​set te maken:

 • Een wombat-set kan maar uit één type wombat bestaan.

 • Er kan slechts één Wombat-set per beurt worden gelegd.

 • De Wombat-kaarten moeten open en overlappend worden gelegd zodat hun nummers duidelijk zichtbaar zijn.

 • Een set moet minimaal twee matchende Wombat-kaarten hebben.

 • Als een van de kaarten uit de set een speciaal vaardigheidspictogram heeft, gebruikt de speler de betreffende speciale actie onmiddellijk, indien mogelijk, één keer (het aantal pictogrammen maakt niet uit in de set).

Als een speler al kaarten van hetzelfde type wombatkaarten heeft neergelegd, is de volgende regel van toepassing: De speler die kaarten neerlegt, moet meer kaarten neerleggen dan het totale aantal van dit type dat momenteel op tafel ligt. Hierna moet de tegenstander die de minste kaarten van dit type voor zich heeft alles omdraaien. Deze kaarten plaatst hij in zijn hol dat aan het einde van het spel negatieve punten kan opleveren. Spelers kunnen dus ook een groter aantal sets voor zichzelf spelen en hun eigen set met minder kaarten omdraaien. Omgedraaide kaarten worden altijd op de holstapel van de spelers gelegd.


Je moet deze regels volgen bij het leggen van voedsel- of roofdierkaarten: Er kan slechts één voedsel- of roofdierkaart per beurt worden gelegd. Voedselkaarten kunnen alleen worden toegevoegd aan de vastgestelde sets van wombatkaarten en kunnen niet aan een set worden toegevoegd terwijl je een wombat-set neerlegt.

Roofdierkaarten (vos of adelaar) veroorzaken dat er een of twee van de wombatkaarten in een set moeten worden omgedraaid. Als er een voedselkaart aanwezig is in een van de sets neutraliseren de roofdierkaarten eerst de voedselkaarten, daarna kan een wombatkaart worden omgedraaid.


Je kunt een andere speler aanvallen, maar alleen als deze minimaal 7 kaarten in zijn hand heeft. Het gevecht, de kombat, vindt plaats in vijf stappen:

 • Eerst moet de aanvallende speler drie wombatkaarten uit zijn hand kiezen, hij speelt ze met de afbeelding naar beneden op een open plek op de tafel. Vervolgens verklaart hij wie hij aanvalt.

 • Vervolgens moet de verdedigende speler terugvechten! Hij moet ook kiest ook drie wombatkaarten uit zijn hand. Hij speelt ze met de afbeelding naar beneden bij de aanvallende speler. Als de verdedigende speler geen wombatkaarten heeft laat hij dit zien aan de andere spelers, de aanval eindigt dan. Maar als de speler betrapt wordt op liegen, draait hij drie wombatkaarten om en stuurt ze in zijn hol.

 • Zodra beide partijen hun wombats hebben gekozen onthullen ze tegelijkertijd hun gedekte wombatkaarten. De aanvallende speler telt alle aanvalskrachtpunten op zijn kaarten op, dan telt de verdedigende speler alle verdedigingskrachtpunten op zijn kaarten op. Daarna gooit de aanvallende speler de aanvalsdobbelsteen en de verdedigende speler gooit de verdedigingsdobbelsteen. Vervolgens voegen ze het resultaat toe aan hun totaal. Spelers mogen nu hun actiekaarten spelen nadat ze met hun krachtdobbelsteen hebben gegooid. De speler met de hoogste score wint, indien gelijk, wint de verdedigende speler.

 • Wanneer de kombat eindigt, is er een winnaar en een verliezer; de winnaar onderneemt de volgende acties: hij neemt één van zijn eigen drie wombatkaarten en legt deze open naast zijn hol, het Deck of Glorious Wombats genoemd. Hij neemt dan de twee overgebleven kaarten terug in zijn hand. Hij onderneemt dan in vier stappen de volgende acties: draai een van de wombatkaarten van de verliezer om en legt deze in het hol van de verliezer, neem een van de wombatkaarten van de verliezer en voegt deze toe aan je hand, de resterende kaarten gaan terug naar de verliezer, neem 3 poepfiches (indien aanwezig) van de verliezer.

 • Ten slotte gooit de winnaar de gebeurtenisdobbelsteen en onthult vervolgens een van de drie gebeurteniskaarten (onmiddellijk, doorlopend, eindspel) vanaf de bovenkant van de respectievelijke gebeurtenisstapel volgens het resultaat van de dobbelsteen. De onthulde gebeurtenissen hebben invloed op het spel zolang ze zichtbaar zijn. Later in het spel wanneer een tweede gebeurteniskaart van hetzelfde type wordt onthuld, wordt de nieuwe kaart geplaatst bovenop de vorige gebeurteniskaart, waardoor de vorige effecten worden geannuleerd.

Er zijn drie soorten evenementen in het spel; direct, continu en eindspel. Onmiddellijke gebeurteniskaarten hebben slechts één keer invloed op het spel, direct nadat ze zijn onthuld. Ze worden uit het spel verwijderd nadat hun effect heeft plaatsgevonden.

Doorlopende gebeurteniskaarten hebben invloed op het spel zolang ze zichtbaar zijn, tot de volgende doorlopende gebeurtenis.

Eindspelgebeurteniskaarten beïnvloeden het spel tijdens het scoren, wanneer het spel eindigt scoor je volgens de bovenste eindspelkaart die momenteel zichtbaar is.


Aan het einde van je beurt moet je een kaart uit je hand open op de aflegstapel leggen. Elke speler beëindigt zijn beurt met deze verplichte aflegperiode. Als je meer dan 14 kaarten in je hand hebt nadat je een kaart hebt afgelegd, moet je kaarten afleggen totdat je er weer 14 op hand hebt.


Het spel eindigt onmiddellijk wanneer een van de onderstaande voorwaarden zich voordoet aan het einde van de beurt van een speler;

 • Een speler heeft vijf (3 spelers) / vier (4 spelers) / drie (5-6 spelers) verschillende soorten Wombat-kaarten voor zich liggen.

 • De trekstapel is op en de volgende speler kan dus niet 3 kaarten trekken.

Alle spelers leggen alle kaarten uit hun handen af ​​om te gaan scoren, kaarten in de hand van een speler leveren niets op.

Alle spelers verzamelen poep uit de voorraad door het aantal poep van elk type wombatkaart te tellen die ze voor zich hebben, ongeacht het aantal wombatkaarten dat ze van elk type hebben.

Spelers verliezen 1 poep voor elke kaart die voor hen wordt omgedraaid (kaarten in het hol van een speler).

Spelers krijgen 3 poep voor elke kaart in hun Deck of Glorious Wombats.

Spelers winnen of verliezen poep, afhankelijk van de eindspel-gebeurteniskaart die momenteel zichtbaar is.

De speler met de meeste Poep wint het spel en wordt uitgeroepen tot de meest wrede wombatgeneraal ter wereld! In het geval van een gelijkspel, gooien de gelijkspelende spelers de powerdobbelsteen één keer om het gelijkspel te breken.


Pluspunten

+ Het artwork is te schattig.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De gebeurtenissen voegen wat toe aan het spel.

+ Het spel is geschikt voor op feestjes.


Minpunten

- Het spelmateriaal is niet van hele goede kwaliteit.


Beoordeling

Verzamel de meeste poep (ja echt waar!), tijdens een potje Wombat Kombat. Als je aan de beurt bent pak je eerst 3 kaarten van de trek- of aflegstapel. Daarna ga je kaarten spelen. Dit kunnen wombats zijn, maar ook voedsel of roofdieren. Als je ervoor kiest om een andere speler aan te vallen dan speel je 3 kaarten, de verdedigende speler reageert daarop door ook kaarten te spelen. De speler die uiteindelijk wint mag een wombatkaart van de verliezer bij hem neerleggen als minpunten, maar hij mag ook een kaart van hem wegnemen en poepfiches spelen. Ten slotte wordt er een gebeurtenis onthult die het spel kan beïnvloeden. Het spel eindigt als een speler een aantal verschillende wombatkaarten voor zich heeft liggen of als de trekstapel op is. De speler met de meeste poepfiches wint het spel!

Allereerst moet ik zeggen dat ik een prototype heb gekregen van het spel. Dus ik hoop wel dat ze een aantal dingen aan het spelmateriaal nog gaan verbeteren, voordat de echte versie op de markt komt. De kwaliteit van de kaarten is niet top namelijk en ook de stickers, die je zelf op de dobbelstenen moet plakken, zijn bij mijn versie scheef. De halve sticker valt dus weg, zoals je misschien ook wel kunt zien op de foto's. Het artwork van het spel is daarentegen wel top en heel erg grappig. Vechtende wombats en vierkante poepfiches, het sprak mij in ieder geval wel aan.

De spelregels van Wombat Kombat zijn erg eenvoudig. Het spelregelboekje is niet te groot en overal staan illustraties bij als verduidelijking. Het is ook niet moeilijk om het spel te begrijpen, want eigenlijk is het gewoon kaarten pakken en die vervolgens spelen. De gebeurtenissen die zich voordoen aan het einde van een gevecht maakt dat het spel varieert qua speelwijze. Zo heb je verschillende gebeurtenissen, die de verloop van het spel kunnen veranderen, maar ook de punten die je kunt verdienen aan het einde.

Wombat Kombat is een zeer geschikt spel voor op feestjes of om te spelen met een groep vrienden. Door het grappige artwork zal het een hoop mensen aanspreken. Soms vind ik het spel wat te lang duren door alle verschillende acties, maar je kan natuurlijk wel afspreken dat je stopt bij een aantal punten of je halveert de trekstapel gewoon. Er komt natuurlijk wel een dosis geluk bij kijken door de kaarten die je trekt, maar door goede combinaties te maken van wombats en bijvoorbeeld voedsel kan je er toch een bepaalde tactiek in krijgen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page