top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Wonder Woods

Naam: Wonder Woods

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €23.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 35 houten manden

  • 56 houten paddenstoelen

  • 1 startspelersfiche

  • 4 paddenstoelenborden

  • 16 informatiekaarten

Voordat het spel begint neemt iedere speler neemt 7 manden in dezelfde kleur. Ze leggen er 5 voor zich neer en leggen de overige 2 in het midden van de tafel. Doe in een spel met minder dan 5 spelers de overgebleven manden terug in de doos.

Leg de 4 paddenstoelenborden in het midden van de tafel; zoals in het voorbeeld op de foto. Leg bij elk bord paddenstoelen van die soort klaar; afhankelijk van het aantal spelers. Bij 2 spelers gebruik je 8 paddenstoelen, bij 3 spelers 10, bij 4 spelers 12 en bij 5 spelers gebruik je 14 paddenstoelen. Doe overgebleven paddenstoelen terug in de doos. Ze worden niet gebruikt in dit spel.

Leg de informatiekaarten open. Daarna sorteer je ze per soort paddenstoel en leg ze in stapels op de respectievelijke paddenstoelenborden. Schud de 4 stapels gedekt. Trek van elke stapel 1 willekeurige kaart en leg die onder het respectievelijke paddenstoelenbord zonder ze te bekijken. De informatiekaart onder het paddenstoelenbord geeft aan hoeveel punten paddenstoelen van die soort waard zijn aan het einde van het spel. Schud de overige gedekte informatiekaarten samen en deel ze uit aan de spelers.

De speler die als laatste en paddenstoel heeft geplukt, wordt startspeler en legt het startspelersfiche voor zich neer.


De spelregels

Het spel duurt meerdere ronden. Elke ronde bestaat uit 2 fases die de spelers in de volgende volgorde spelen:

  • Fase 1: oogsten

  • Fase 2: informatie uitwisselen

De speler gebruikt in de eerste fase zijn manden om paddenstoelen te oogsten bij de paddenstoelenborden. In zijn beurt kiest de speler een paddenstoelenbord en zet zijn manden er volgens de volgende regels op:

Hij moet zijn manden op de meest linkse lege kolom van het paddenstoelenbord plaatsen, zodat alle lege velden daarin zijn gevuld. Hij mag dan een van de beschikbare paddenstoelen onder dit paddenstoelenbord oogsten en voor zich leggen. Als er geen paddenstoelen meer beschikbaar zijn, kan hij er geen oogsten.

Als de speler niet voldoende manden heeft om een kolom te vullen, moet hij een ander paddenstoelenbord kiezen.

Als alle kolommen van en paddenstoelenbord al vol zijn, kan een speler geen manden meer op dat paddenstoelenbord zetten.

Als een speler geen manden kan of wil zetten op een paddenstoelenbord, slaat hij zijn beurt over.

Zodra en speler en paddenstoel heeft geoogst, is de speler links van hem aan de beurt. De oogstfase duurt tot alle spelers hun beurt hebben overgeslagen.


Als alle spelers hun beurt hebben uitgespeeld krijgen de spelers met de meeste manden op elk

paddenstoelenbord een bonuspaddenstoel. Als er geen paddenstoelen meer beschikbaar zijn krijgt de speler geen bonus. Bij een gelijke stand krijgt niemand een extra paddenstoel


Nadat de bonuspaddenstoelen zijn uitgedeeld, is de oogstfase voorbij. De spelers nemen al hun manden van de paddenstoelenborden terug. Daarna begint fase 2.

Te beginnen met de startspeler en daarna met de klok mee, moeten de spelers ofwel een informatiekaart uit hun hand gedekt voor zich leggen en een extra mand in hun kleur nemen of een beurt overslaan.

Nadat alle spelers en keuze hebben gemaakt, draaien de spelers die een mand namen, tegelijkertijd de kaart voor zich open. In een spel met 2 spelers draaien de spelers en informatiekaart van de stapel open in het midden van de tafel

De omgedraaide kaarten geven alle spelers informatie, want zo kunnen ze beter inschatten hoeveel de verschillende soorten paddenstoelen aan het einde van het spel waard zullen zijn.

Nadat de informatiekaarten werden omgedraaid, is de uitwisselingsfase voorbij. De startspeler geeft het startspelerfiche door aan de speler links van hem. Een nieuwe ronde begint.


Het spel is gedaan als minstens 2 soorten paddenstoelen bij de paddenstoelenborden op zijn. De spelers maken de oogstfase af en daarna is het spel gedaan.

Draai bij elk paddenstoelenbord de informatiekaart die er in het begin van het spel onder werd gestopt, om. Het getal op de kaart geeft aan hoeveel elke paddenstoelensoort waard is.

De spelers berekenen de totale waarde van hun paddenstoelenoogst. De speler met de hoogste waarde wint het spel. Bij een gelijke stand wint van hen de speler die de meeste paddenstoelen heeft geoogst. Is het dan nog gelijk, dan delen deze spelers de overwinning.


Pluspunten

+ Het spel ziet er super mooi uit.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel speelt snel.

+ Er komt genoeg tactiek bij kijken.


Beoordeling

Ben jij al in de herfstsferen en oogst de beste paddenstoelen tijdens Wonder Woods. Iedere speler krijgt 5 manden. De paddenstoelenborden worden in het midden van de tafel gelegd samen met een aantal paddenstoelen afhankelijk van het aantal spelers. Iedere paddenstoel is een bepaald aantal punten waard. Hier moet je achter zien te komen door te raden hoeveel punten de bijbehorende informatiekaart is. Het spel bestaat uit twee fases oogsten en informatie uitwisselen. Tijdens de oogstfase leg je manden op de borden om zo een aantal paddenstoelen te oogsten. Het oogsten doe je van links naar rechts en een kolom moet altijd helemaal gevuld worden. Zodra niemand meer iets kan en iedereen heeft gepast begint de volgende fase. Je kan dan een kaart gedenkt voor je neer leggen en een mand nemen of een beurt overslaan. De kaart draai je open als iedereen is geweest. Zo komen jij en de andere spelers aan informatie. Als er twee soorten paddenstoelen op zijn stopt het spel. Draai de informatiekaart open, dit is het aantal punten wat iedere paddenstoel waard is. De speler met de meeste punten heeft de best geoogst en wint het spel!

Wonder Woods is echt een prachtig spel. Het materiaal is niet alleen super stevig, maar het ziet er ook nog is heel erg mooi uit. Ik waan mezelf helemaal in de herfstsferen. De paddenstoelen en manden zien er vrolijk uit en zijn gemaakt van stevig hout en de paddenstoelenborden en informatiekaarten zijn ook heel erg mooi geïllustreerd. Wonder Woods is dus echt een lust voor het oog.

Het spel is daarnaast ook super leuk om te spelen. De spelregels zijn vrij eenvoudig. Er zijn maar twee fases en daardoor speelt het spel ook nog is heel vlot. Ik zelf vind het geen moeilijk spel. Je kiest een beetje tactisch welke paddenstoelen je wilt en oogst deze daarna. Door achter informatiekaarten te komen kan je bepaalde waardes van paddenstoelen uitsluiten. Hierdoor kan je dus in volgende rondes andere paddenstoelen kiezen die waarschijnlijk meer waard zijn.

Er komt dus genoeg tactiek bij het spel kijken. Daarnaast moet je ook rekening houden met het aantal manden wat je hebt, want je moet de kolom natuurlijk helemaal vullen voor je kan oogsten. Misschien is het dan juist wel handig om voor een paddenstoel te gaan die waarschijnlijk minder waard is, maar waar je er wel meer van kan oogsten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page