top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Worst Case Scenario

Naam: Worst Case Scenario

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumping Turtle Games

Prijs: €13.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 8 identiteitskaarten

 • 8 transportbandkaarten

 • 1 vleesmachinekaart

 • 38 actiekaarten

 • 8 worsten + plastic voetje

 • 6 fiches

 • 1 startspelerfiguur

 • 3 overzichtskaarten

Voordat het spel begint leg je de vleesmachine op tafel en leg je je de transportbandkaarten in een rij eraan. Zet daarna alle worsten op de transportbandkaart die het verst verwijderd is van de vleesmachine.

Schud de 8 identiteitskaarten. Als je met 2, 3 of 4 spelers bent krijgt iedere speler twee geheime identiteiten. Als je met 5 of 6 spelers bent krijgt iedere speler slechts één identiteitskaart. De spelers bekijken deze kaarten, maar houden ze geheim voor alle andere spelers. Niet gebruikte kaarten stop je terug in de doos.

Schud daarna alle actiekaarten en geef iedere speler er 3. Ook deze kaarten hou je geheim voor je tegenstanders. De overgebleven kaarten vormen de trekstapel, leg deze in het midden van de tafel. Laat naast de trekstapel ruimte over voor een aflegstapel.

Het startspelerfiguur gaat naar de speler die als laatst een hotdog heeft gegeten. Daarna kan je het spel starten.


De spelregels

Het spel wordt in rondes gespeeld. De startspeler begint de ronde en daarna gaat deze verder met de klok mee. In elke ronde komt iedere speler één keer aan de beurt.

Tijdens je beurt speel je een kaart uit je hand, voer je deze uit en leg je ze daarna op de aflegstapel. Als je een kaart speelt met Majoor Mosterd, dan moet je de volledige actie uitvoeren. Als je een kaart speelt met Meneer Ketchup, dan voer je alle acties indien mogelijk uit. Speel je een kaart met Mevrouw Mayonaise dan mag je de kaart uitvoeren. Je mag ook beslissen de actie van Mevrouw Mayonaise niet uit te voeren en de kaart af te leggen.

Aan het einde van je beurt trek je een kaart van de trekstapel, zodat je weer 3 kaarten op hand hebt. Het is wel mogelijk om een kaart meer of minder dan 3 te hebben, als er bijvoorbeeld een kaart van je gestolen wordt of als je een kaart van een andere speler steelt.

In plaats van een kaart te spelen en er daarna weer één bij te trekken, kan je er ook voor kiezen om geen enkele kaart te spelen. Als je dit doet moet je al je handkaarten afleggen en 3 nieuwe kaarten van de stapel trekken. Als je beurt voorbij is is de volgende speler aan de beurt. Zodra iedereen aan de beurt is geweest eindigt de ronde.


Aan het einde van iedere ronde beginnen de transportbanden te bewegen. Alle worsten bewegen één stap in de richting van de vleesmachine. Als een worst op de laatste kaart staat dan valt die in de vleesmachine. De worst doet niet langer mee in het spel. Leg de worst terug in de speeldoos. Als dit de laatste worst was op jouw geheime identiteitskaart dan laat je dit nog niet merken aan de andere spelers. Je blijft meespelen en je kan nog steeds het spel laten eindigen in een worst case scenario.

Daarna wordt het startspelerfiguur doorgegeven aan de volgende speler, deze speler start dan de nieuwe ronde.


Er zijn verschillende kaarten in het spel:

 • 1 worst - beweeg een worst naar keuze. Je kan deze één stap in de richting van de vleesmachine toe bewegen of juist van de vleesmachine af bewegen. Als je een worst beweegt die op de laatste kaart staat dan kan je deze dus in de vleesmachine laten springen.

 • 3 worsten - beweeg evenveel verschillende worsten als er icoontjes op de kaart staan afgebeeld. Je beweegt worst per worst en niet alles tegelijkertijd.

 • Worsten bewegen - je moet alle worsten één kaart in de richting van de vleesmachine bewegen. Je beweegt worst per worst en niet alles tegelijkertijd.

 • Kaart stelen - kies een andere speler, deze geeft jou een handkaart van zijn keuze. Je mag nog een kaart aan het einde van je beurt trekken. Je eindigt je beurt dus met een extra handkaart.

 • Extra kaart trekstapel - neem een extra kaart van de trekstapel. Je mag nog een kaart aan het einde van je beurt trekken. Je eindigt je beurt dus met een extra handkaart.

 • Extra kaart aflegstapel - neem de bovenste kaart van de aflegstapel. Je mag nog een kaart aan het einde van je beurt trekken. Je eindigt je beurt dus met een extra handkaart.

 • Worsten naar elkaar bewegen - kies twee worsten die niet op aangrenzende of dezelfde kaarten staan. Beweeg elke worst één stap in de richting van de andere worst.

 • Worsten van elkaar af bewegen - kies twee worsten en beweeg ze beiden één stap weg van elkaar. Als de worsten op dezelfde kaart staan dan kies je één worst die naar de vleesmachine toe gaat en de andere gaat van de vleesmachine weg.

 • Transportbandkaart verwijderen - kies een transportbandkaart waar geen enkele worst op staat. Verwijder deze kaart uit het spel. Leg de andere kaarten weer aan elkaar.

 • Transportbandkaart toevoegen - voeg een transportbandkaart als dat mogelijk is toe. Leg deze kaart terug in de rij, dit is de enige kaart die niet op de aflegstapel komt.

 • Donut - dit is de enige kaart die je kan spelen als je niet aan de beurt bent. Als iemand een kaart speelt die je wilt tegenhouden dan speel je de donut. De speler moet dan de kaart afleggen zonder de actie uit te voeren. Als je deze kaart speelt op een kaart waarbij één of meerdere worsten bewogen moeten worden dan draai je alleen de laatste beweging terug.

 • Jam-fiche - speel je deze kaart dan leg je de jam-fiche op een transportbandkaart naar keuze. Aan het einde van de ronde bewegen de worsten op de transportband met het fiche niet. Daarna verwijder je het fiche weer van de kaart.

 • Banaanfiche - leg een banaan-fiche op een transportbandkaart naar keuze. Stapt er een worst op deze kaart dan glijdt deze worst onmiddellijk verder naar de volgende kaart. Hij beweegt dus twee plaatsen in een beurt. Als de banaan nog steeds op de kaart ligt aan het einde van de ronde dan beweegt deze een vak in de richting van de vleesmachine. Dit fiche verwijder je alleen als er een worst over uitgegleden is.

 • Stroom - als je deze kaart speelt leg je de stroompannefiche op de vleesmachine. Aan het einde van de ronde bewegen de worsten niet en verwijder je het fiche weer.


Het spel kan op twee verschillende manieren aflopen. Als één van deze scenario's zich voordoet eindigt het spel onmiddellijk, ook al is het tijdens de beurt van een speler.

Het spel kan eindigen als er nog maar één worst op de transportband staat. De laatste overgebleven worst is de winnaar van het spel. Als deze worst op je geheime identiteitskaart staat afgebeeld dan win je het spel. Wint de worst die op een kaart staat die in de doos ligt dan heb je compleet gefaald en heb je dus verloren tegen een dummy speler.

Als alle worsten in de vleesmachine zijn gevallen dan zijn er geen winnaars. Dit is het worst case scenario en kan alleen gebeuren als aan het einde van een ronde alle worsten op de laatste kaart staan en dus in de vleesmachine verdwijnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het is een kort snel spel.

+ Het artwork is super grappig.

+ Je kan elkaar goed saboteren.

+ Het spel kan op twee manieren eindigen.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Red jij jouw worst van de vleesmachine of draait het uit op een Worst Case Scenario? Aan het begin van het spel krijg je afhankelijk van het aantal spelers 1 of 2 identiteitskaarten. Op deze kaarten staan worsten en je moet ervoor zorgen dat deze worsten niet aan het einde van de transportband belanden, want dan belanden ze in de vleesmachine. Je krijgt ook drie actiekaarten die je kan gebruiken om de andere spelers te saboteren. Wanneer elke speler aan de beurt is geweest begint de transportband te bewegen en schuift elke worst een plekje op. Je speelt het spel net zolang door, totdat er nog maar 1 worst over is deze speler wint het spel! Of als er op de een of andere manier geen een worst meer over is, dan heb je helaas een worst case scenario.

Worst Case Scenario is een korst snel spel. Je speelt zo meerdere potjes achter elkaar. Het artwork is ook super grappig alle worsten zien er leuk uit en ook de actiekaarten.

De actiekaarten zijn het leukste aan het spel vind ik dat je elkaar lekker kan saboteren. Je kan elkaars worsten de vleesmachine in helpen, door actiekaarten te spelen zodat de transportband gaat bewegen. Je hebt bijvoorbeeld ook het banaanfiche, waardoor er een worst nog een kaart verder kan uitglijden. Maar je kan bijvoorbeeld ook elkaars kaarten stelen, zodat je er zelf beter van wordt.

Het kan voorkomen dat je twee worsten moet zien te redden en dat alle twee jouw worsten als laatste over zijn. Dan moet je alsnog één worst in de vleesmachine zien te krijgen. Het kan dus ook zo zijn dat je dan alsnog niet wint, omdat alle twee jouw worsten in de vleesmachine belanden. Dat is het grappige aan dit spel het kan op twee manieren eindigen en je dus niet altijd zeker bent van de winst.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page