top of page
  • Foto van schrijverMirthe

XOXO^2

Naam: XOXO^2

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Mathplay

Prijs: €7.50


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • 8 kaarten met een groen puzzelkaarten

  • 8 kaarten met een blauw puzzelkaarten

Voordat het spel begint verdeel je de puzzelstukjes. Eén speler neemt de groene en de andere speler de blauwe puzzelstukjes.


De spelregels

De bedoeling van het spel is om als eerste speler 3 kaarten op een rij te hebben. Dit mag verticaal, horizontaal of diagonaal zijn, maar de drie kaarten moeten we dezelfde achtergrondkleur hebben (blauw of groen).

De speler die begint legt een kaart in één van de vakken neer.

Daarna is speler twee aan de beurt. Hij verplaatst vervolgens de kaart van de eerste speler horizontaal of verticaal naar een van de omliggende vakjes, hij draait hierbij de kaart om. Vervolgens plaatst de tweede speler een van zijn eigen kaarten op het speelbord. Dan is de eerste speler weer aan de beurt. Hij doet eigenlijk hetzelfde, hij verplaatst het kaartje van speler twee en plaatst een eigen kaartje op het speelbord.

De spelers wisselen elkaar telkens af en voeren dus eigenlijk twee actie uit: het omdraaien en het plaatsen. Bij het omdraaien van de kaart van de andere speler hoeft het trouwens niet perse de laatste kaart te zijn die in het spel is gebracht, dit mag de speler die aan de beurt is zelf bepalen. Mocht je geen kaart van de andere speler kunnen verplaatsen dan plaats je alleen een kaart van jezelf.

Wanneer een speler 3 kaarten op een rij heeft, dit kan zowel verticaal, horizontaal of diagonaal, en de andere speler kan in zijn volgende beurt dit niet ongedaan maken dan wint deze speler het spel. Je kan ook het spel winnen als je tegenspeler een kaart moet omdraaien die ervoor zorgt dat je drie op een rij hebt.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt voor kinderen.

+ Het spel is strategisch.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

XOXO^2 is een spel waarbij je je tegenstander te slim af moet zijn. Het is een beetje te vergelijken met vier op een rij, maar het spel is toch heel anders. Bij dit spel komt namelijk veel meer strategie kijken. Je mag namelijk iedere beurt een puzzelstukje van je tegenstander verplaatsen. Je draait het puzzelstukje hierbij om naar de andere kant en zorgt er dan dus voor dat je niet zo eenvoudig drie op een rij kan krijgen.

Je wint het spel als je ervoor kan zorgen dat je drie van jou puzzelstukjes op een rij hebt, dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal. Het leuke is is dat je er niet alleen zelf voor kan zorgen dat je drie op een rij hebt, maar je tegenstander ook. Als hij namelijk een puzzelstukje zo draait dat je drie op een rij hebt dan win je het spel. Dit vind ik de leukste manier van winnen.

Het spel is tactisch, maar niet te moeilijk wat het een heel leuk spelletje voor tussendoor maakt. Je speelt zo meerdere potjes achter elkaar door de korte speelduur. Daarnaast zit het spel in een klein doosje en neem je het dus zo overal mee naartoe, net als alle andere spellen van Mathplay trouwens.

Ik vind het spel trouwens ook goed geschikt voor kinderen. Ze leren hier echt meer vooruit denken, niet alleen tijdens hun eigen zetten, maar ook tijdens de beurt van een andere speler.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

229 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page