top of page
  • Foto van schrijverMirthe

You Had One Job

Naam: You Had One Job

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 4 - 10 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Goliath

Prijs: €19.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 10 naamplaatjes

  • 30 taakkaarten

  • 60 prestatiebeoordelingskaarten

  • Volledige instructies

Voordat het spel begint geef je elke speler een naamplaatje, schud de stapel taakkaarten en geef elke speler één kaart. De spelers moeten hun taakkaart in hun naamplaatje plaatsen en dat aan hun kleding vasthaken, zodat alle spelers de taken van hun kersverse collega's kunnen zien.

Alle collega's maken om de beurt een gebaar en een geluid dat bij hun taakkaart past. Als de taak bijvoorbeeld "Neem de telefoon op" is, kan de speler doen also die de hoorn van de haak neemt, een toets indrukt en de telefoon naar zijn oor brengt, en "Tring, tring... hallo?" als geluid gebruiken. Iedereen mag zelf een gebaar en geluid verzinnen. Hoe gekker, hoe leuker!

Om het spel te kunnen spelen moet je het gebaar en het geluid van de taak van elke speler weten. Dus oefen alvast maar wat! Plaats de extra taakkaarten en de prestatiebeoordelingskaarten met de rug naar boven in het midden van het speelgebied.


De spelregels

De oudste speler mag als eerste collega beginnen, omdat die al genoeg heeft geleden en wel eens iets fijns heeft verdiend. Als hij een misser maakt, is de volgende speler aan de beurt. Er wordt tegen de klok in gespeeld.

Alle collega's beginnen het spel door in een vast ritme met hun handpalmen op de tafel te trommelen. Begin de beat door ongeveer elke twee seconden op de tafel te tikken, het wijst zich vanzelf! Hou de beat de hele ronde in stand. Naarmate het spel vordert moet het ritme gestaag worden versneld als blijk van het steeds hogere tempo waarop je baas verwacht dat je werkt naarmate je langer in dienst bent.

De eerste collega begint de ronde door zijn taak uit te voeren (het aan het begin van de ronde gekozen gebaar en geluid) en moet daarop direct de taak van een andere collega uitvoeren (door het gebaar en het geluid van die speler te maken).

Als een collega jouw taak heeft uitgevoerd, moet je daar direct op reageren door je eigen taak te herhalen en daarop de taak van een andere collega uit te voeren!


Help je concurrenten niet! Kijk iemand anders aan terwijl je de taak van een andere speler uitvoert. Wees geniepig en achterbaks en zorg ervoor dat een andere speler wordt ontslagen!

Collega's blijven elkaar verantwoordelijkheden toeschuiven terwijl ze de beat in stand houden, totdat iemand een misser maakt. Voorbeelden van missers zijn:

  • Niet direct reageren wanneer je taak wordt uitgevoerd (scherp blijven!)

  • Een taak (gebaar en geluid) niet op juiste wijze uitvoeren (zelfs als het jouw eigen taak is)

  • Te lang wachten tussen het uitvoeren van je eigen taak en die van een collega (zat je te slapen tijdens de vergadering?)

  • Een taak uitvoeren die niet langer deel uitmaakt van het spel (die collega werkt hier niet meer)

Als een collega een misser maakt, komt de ronde ten einde. Iedereen die een misser opmerkt moet stoppen met trommelen op tafel en "Je bent ontslagen!" roepen. Toon geen genade terwijl je de bedrijfsladder opklimt: als een collega ook maar een paar seconden te langzaam reageert, telt dat al als misser!

De collega die een misser heeft gemaakt moet een prestatiebeoordelingskaart trekken en de taak die op deze kaart staat vermeld hardop voorlezen en uitvoeren. Als een collega een andere taakkaart trekt, moet de speler de kaart in zijn ID-badge daardoor vervangen en op basis van de nieuwe kaart direct een nieuw gebaar en geluid kiezen. Deze collega begint de volgende ronde.

Het is net als in het echte leven: als mensen op kantoor een misser maken, wordt het werk er voor iedereen een stuk moeilijker op. Leg oude taakkaarten met de rug naar boven op een aflegstapel.

Collega's moeten hun prestatiebeoordelingskaart(en) bewaren om de score bij te houden. Elke kaart telt namelijk als een misser. Een speler die drie missers heeft gemaakt (kaarten die met een X worden aangegeven vliegt de laan uit. En niemand is er natuurlijk rouwig om dat die collega de organisatie verlaat.


Als er nog maar drie collega's zijn overgebleven wordt het spel lastiger. Alle collega's moeten hun naamplaatjes omdraaien, zodat hun taak niet langer zichtbaar is. Volg de spelinstructies vanaf het gedeelte "Aan het werk". Iedereen (en dus ook ontslagen collega's die grimmig op kantoor blijven rondhangen) die een misser opmerkt moet stoppen met trommelen en "Je bent ontslagen!" roepen. Vergeet niet om die speler aan te staren en met je vinger naar hem of haar te wizen. Geniet van het geroddel in de wandelgangen terwijl die speler zijn prestatiebeoordelingskaart trekt!


Je kunt het uitvoeren van taken bemoeilijken door de naamplaatjes om te draaien, zodat collega's die niet kunnen lezen. En je kunt het spel vereenvoudigen door de naamplaatjes met de kaart naar voren te dragen.


Als de bezuinigingsrondes aanbreken en er slechts twee collega's zijn overgebleven, gaat het hard om hard. Zij moeten de taken van hun voormalige collega's overnemen en de strijd met elkaar aanbinden totdat er slechts een van hen overblijft. Beide collega's moeten vier taakkaarten van de aflegstapel nemen, die In naamplaatjes bevestigen en alle vier naamplaatjes an hun Kleding bevestigen.

De oudste collega begint de ronde door eerst een van zijn eigen taken uit te voeren, gevolgd door een taak van zijn collega. Die collega reageert door in dezelfde volgorde de beide zojuist uitgevoerde taken uit te voeren, en vervolgens een van de taken van de eerste collega uit te voeren. De collega's gaan door met het uitvoeren van de eerdere taken en voegen telkens een nieuw taak toe totdat een van hen een misser maakt.

Iedereen die een misser opmerkt (en in het bijzonder de ontslagen collega's die nog altijd op kantoor rondhangen) moet stoppen met op de tafel trommelen en "Je bent ontslagen!" roepen.

Zodra een collega een misser maakt (of volledig doordraait) is het spel ten einde. Als de collega's alle acht taken met succes hebben uitgevoerd, kunnen ze opnieuw beginnen. In dat geval moeten ze echter de volgorde van taken veranderen. Het is ook mogelijk om het op gelijkspel te gooien.

De collega die als enige overblijft, wint het spel. Goed werk, dat staat vast geweldig op je CV!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is eenvoudig mee te nemen.

+ De prestatiebeoordelingskaarten zijn een leuke toevoeging.

+ Het spel is heel erg leuk om te spelen tijdens feestjes.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Je hebt maar één taak, dus verpest deze niet! Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een taak hierbij maak je een gebaar en geluid wat daarbij past. De oudste speler mag beginnen met het uitvoeren van taken. Deze speler voert eerst zijn eigen taak uit en daarna die van een collega. Zodra een collega jouw taak heeft uitgevoerd moet jij daarop reageren, door je eigen taak te herhalen en weer een andere taak van een collega uit te voeren. Dit gaat zo door totdat iemand een misser maakt. Een misser kan zijn; te lang wachten of een taak niet goed uitvoeren. Als je een misser hebt gemaakt trek je een prestatiebeoordelingskaart en voer je de taak daarop uit. Daarna is de volgende collega aan de beurt. Zodra je drie missers maakt vlieg je de laan uit. De collega die als enige over blijft wint het spel!

Bereid je voor op chaos en hilarische momenten, want dat is wat dit spel is. Aan het begin ben je natuurlijk super gefocust en zal je zien dat het uitvoeren van taken je misschien nog wel eenvoudig af gaat. Alleen als het spel wat verder gevorderd is zal je focus misschien wat weg gaan en ga je fouten maken. Andere collega's zullen je dan "Je bent ontslagen!" roepen. Ook door het geklop op de tafel tijdens het spel werkt afleidend. Bij ons is het trouwens ook wel eens voor gekomen dat een speler een misser maakte en tijdens de volgende twee rondes gelijk weer. Ik vond het zelf echt grappige situaties opleveren.

Wat ik trouwens ook een leuk detail vind zijn de naamplaatjes. Daar stop je je taak in en deze draag je op je borst, zodat iedereen deze goed kan zien.

Nog chaotischer wordt het door de prestatiebeoordelingskaart. Als je een misser maakt moet je zo'n kaart van de stapel trekken en de opdracht uitvoeren. Dit kan het trekken van een nieuwe nieuwe taak zijn of het ruilen van een taak met een collega. Ben je dus net een beetje gewend aan je taak moet je wellicht met je collega ruilen.

You Had One Job is echt het perfecte partyspel, door de simpele spelregels, maar ook door chaos. Moet je je eens voorstellen als je dit spel 's avonds doet met een drankje. Dan ga je dus helemaal stuk om de uitvoeringen van alle taken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Name 5

bottom of page