top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Yu-Ca-Tan

Naam: Yu-Ca-Tan

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 12 dobbelstenen

  • 14 kaartpunten

Voordat het spel begint pak je pen en papier erbij bovenaan het papier schrijf je alle namen van de spelers. Hier komen zo meteen de scores van alle spelers te staan die ze tijdens hun beurt verdienen. Je legt de kaartpunten neer zoals hiernaast afgebeeld. Spreek samen af wie de startspeler is en hoeveel ronden je wilt spelen. Iedere ronde is elke speler een keer aan de beurt.


De spelregels

Als je aan de beurt bent kies je een kaartpunt en dan schuif je deze kaart iets uit de cirkel. Vervolgens gooi je alle 12 de dobbelstenen en elke dobbelsteen met een bijpassend resultaat leg je op de kaart. Er zijn verschillende kaarten:

  • Oneven getallen - voor elke 1, 3 of 5 ontvang je 1 punt.

  • Even getallen - voor elke 2, 4 of 6 ontvang je 1 punt.

  • Vormen (cirkel, vierkant of plus) - voor elke vorm die overeenkomt met je gekozen vorm ontvang je 2 punten. Het maakt niet uit welke kleur de vorm heeft.

  • Kleuren (blauw, rood of oranje - voor elke kleur die overeenkomt met je gekozen kleur ontvang je 2 punten. Het maakt niet uit in welke vorm de kleur is afgebeeld.

  • Getal (1-6) - voor elk getal dat overeenkomt met je gekozen getal ontvang je 3 punten.

Als je het gewenste resultaat op één of meerdere dobbelstenen ziet dan leg je deze dobbelstenen op de uitgeschoven kaart. Daarna moet je kiezen. Of je beëindigt je beurt en rekent uit hoeveel punten je hebt verdient. De punten schrijf je op onder je naam. Je schuift de gekozen kaartpunten weer terug in de cirkel en legt de dobbelstenen aan de kant, dan is de volgende speler aan de beurt.

Je kan er ook voor kiezen om nog een poging te wagen. Je kies dan een nieuwe kaartpunt en schuift deze uit de cirkel en gooit de resterende dobbelstenen opnieuw. Je mag zoveel pogingen wagen als je wilt. Bij elke poging kies je een nieuwe kaartpunt en dobbel je alleen nog met de overgebleven dobbelstenen.

Als geen van de dobbelstenen het gewenste resultaat laat zien dan is je beurt voorbij en heb je 0 punten verdiend. Ook de uitkomsten van eerdere pogingen in deze beurt tellen niet meer mee. Zet een streep onder je naam op het papiertje in plaats van je punten te noteren. Schuif alle kaartpunten weer terug in een cirkel en leg daarnaast de dobbelstenen weer bij elkaar. Nu is de volgende speler aan de beurt.


Het spel eindigt na het afgesproken aantal ronden. Wie op dat moment de meeste punten heeft wint. Bij een gelijkspel delen de spelers de overwinning.


Je kunt spelers uitdagen om meer risico te nemen door bijvoorbeeld voor elke extra dobbelpoging 2 bonuspunten toe te kennen. Elke keer dat je weer een kaartpunt kies ontvang je daar dus 2 extra punten voor.

Of je spreekt af dat je pas kunt stoppen met je beurt zodra er 6 of minder dobbelstenen overblijven.

Een andere optie is dat je 1 minpunt ontvang voor iedere overgebleven dobbelsteen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn simpel.

+ Je speelt zo meerdere potjes achter elkaar.

+ Het spel ziet er kleurrijk uit.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Test je geluk tijdens een potje Yu-Ca-Tan en scoor zoveel mogelijk punten! Op tafel ligt een cirkel met kaartpunten, iedere keer als je aan de beurt bent kies je een kaartpunt uit en schuif je deze een beetje uit de cirkel. Dan gooi je alle dobbelstenen en de dobbelstenen die overeenkomen leg je op de kaartpunt. Daarna beslis je of je verder wilt gooien of wilt stoppen. Als je ervoor kiest om verder te gooien mag je ook een andere kaartpunt kiezen. Maar pas op, want als je niets gooit wat overeenkomt met de kaartpunt ben je af en al je punten kwijt! Stop je op tijd dan mag je je behaalde aantal punten opschrijven. Na het, van tevoren, afgesproken aantal rondes eindigt het spel en de speler met de meeste punten is dan de winnaar.

Yu-Ca-Tan is wel een beetje gebaseerd op geluk. Je moet maar net de juiste dobbelstenen gooien die overeenkomen met de kaartpunt. Het kan zo zijn dat je vroeg in je beurt al af bent, maar je kan ook geluk hebben en snel veel punten scoren. Vooral aan het begin van je beurt is het handig om een kaartpunt te kiezen die veel punten oplevert, bijvoorbeeld het gooien van een bepaald getal. Ook omdat je dan nog veel dobbelstenen hebt om mee te gooien, dus dan is die kans natuurlijk groter. Naarmate het spel vordert en je nog maar weinig dobbelstenen over hebt is het juist handig om kaartpunten te kiezen die minder punten opleveren, zoals oneven getallen. Deze zijn makkelijker te gooien en de kans dat je af gaat is dan natuurlijk kleiner.

Het spel is niet moeilijk en de regels zijn duidelijk. Je hebt het zo aan iedereen uitgelegd. Vandaar ook dat ik denk dat het spel geschikt is voor wat jongere kinderen. Het aantal punten kunnen de volwassenen dan bij elkaar optellen.

Verder vind ik het idee van een cirkel en de kaartpunten heel leuk. Deze ziet er ook nog is vrolijk en kleurrijk uit. Het is ook handig dat je precies ziet voor welke kaart een speler gaat, omdat je deze uit de cirkel moet schuiven.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page