top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Zombie Teenz Evolution

Naam: Zombie Teenz Evolution

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Scorpion Masqué

Prijs: €28.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 stadsbord

 • 4 helden pionnen

 • 4 ingrediëntenkranten

 • 1 witte dobbelsteen

 • 4 overgelopen gebouwentegels

 • 6 evenementkaarten

 • 4 zombie horde fiches

 • 10 evolutie enveloppen

 • 4 prestatie enveloppen

 • 11 plastic ondersteuningen

 • 1 zwarte dobbelsteen

Voordat het spel begint plaats je het stadsbord in het midden van de tafel. Leg de overgelopen gebouwtegels en de witte dobbelsteen in de buurt. Laat de zwarte dobbelsteen in de doos; je hebt deze nog niet nodig. Plaats 3 willekeurige zombiehordes op een rij naast het bord in de volgorde van jouw keuze, en plaats de 4e zombie horde op het rioolveld van zijn kleur.

Schud de gebeurteniskaarten en leg ze op een gedekte stapel naast het bord. Op dit punt in je avontuur zou het kaartspel precies 6 kaarten moeten hebben, genummerd van 1 t/m 6.

Plaats een ingrediëntenkrat in elk gebouw. Elke speler kiest een held en plaatst deze op het schoolvak in het midden van het bord. Als laatste kies je een startspeler.


De spelregels

Zombie Teenz Evolution is een coöperatief spel, alle spelers winnen of verliezen samen tegen de zombies. Om te winnen, moet je de 4 ingrediëntenkratten naar de school brengen voordat de zombies de 4 gebouwen in de stad hebben overrompeld.

Aan het begin van je beurt gooi je de witte dobbelsteen. Als je dobbelsteen op het ? terecht komt. trek je een gebeurteniskaart en pas je de effecten toe. Wanneer de kaart een prullenbak toont, gooi deze dan weg, aangezien het niet langer nodig zal zijn in dit spel. Als de stapel leeg is, schudt je de aflegstapel opnieuw en maak een nieuwe trekstapel. Zorg dat je alle kaarten met het prullenbak symbool verwijderd. Als de dobbelsteen op een gekleurde kant terechtkomt, plaats je de zombie horde van die kleur op de bijbehorende rioolruimte. Als de zombie horde al op het bord staat, gaat deze één vak vooruit, de voetafdrukken volgend.


Zodra een zombie horde op een gebouw terecht komt, overlopen ze dat gebouw en maken ze een trampoline bouwen om naar het volgende gebouw te springen. Plaats de overgelopen gebouwentegel van het gebouw in die kleur op de ruimte. De Zombie Horde blijft voorlopig in die ruimte, en is klaar om trampoline te springen.

Als een zombie horde op een overgelopen gebouwentegel moet oprukken, of als een zombie horde landt op een overgelopen gebouwentegel, stuitert deze direct naar het volgende gebouw, met de klok mee, totdat het op een gebouw landt zonder een overgelopen gebouwentegel. Wanneer dit gebeurt, plaats daar dan een overgelopen gebouwentegel op de ruimte en laat de zombie horde daar achter. Als de 4 gebouwen worden overlopen, is het spel voorbij en hebben de spelers verloren.


Je kunt maximaal 2 van de 3 acties uitvoeren, in de volgorde van uw keuze. Je kan

ook twee keer dezelfde actie uitvoeren als je dit wilt. Je kunt er ook voor kiezen om niets te doen,

of slechts 1 actie uit te voeren. De acties zijn:

 • Verplaatsen - verplaats je held naar een aangrenzend veld.

 • Aanvallen val een zombie horde aan in dezelfde ruimte als jouw held. Verwijder de zombie horde en plaats deze naast het bord. Je mag een zombiehorde aanvallen in een gebouw, maar je kunt overgelopen gebouwentegel niet verwijderen.

 • Ingrediëntenkrat overbrengen - breng een ingrediëntenkrat over tussen je held en een held in een aangrenzend veld. Als je in een ruimte bent met een Ingrediëntenkrat kan je deze doorgeven aan een held in een aangrenzende de ruimte. Als je je in een ruimte bevindt die grenst aan een held en een ingrediëntenkrat, kan je het ingrediëntkrant overnemen naar jouw ruimte.

De aanwezigheid van een zombie horde of een overgelopen gebouwentegel heeft geen invloed op de beweging van de ingrediëntenkratten. Wanneer je met succes een Ingrediëntenkrat naar de school hebt gebracht, moeten alle spelers feestvieren met een boks. Als de 4 ingrediëntenkratten in de school zijn, is het spel is afgelopen en de spelers hebben gewonnen!


Het spel kan dus op twee manieren eindigen. De spelers kunnen winnen als ze alle kratten naar de school hebben gebracht of ze verliezen als alle gebouwen overlopen zijn.

Elke keer dat je een spel voltooit, ongeacht of je hebben gewonnen of verloren, plaats een hersensticker op het voortgangsspoor op de achterkant van het spelregelboek, beginnend linksboven. In het spelregelboek zal je een lijst met missies ontdekken waarmee je sneller vooruitgang kunt boeken. Als je aan het einde van elk spel een missie hebt voltooid, markeer je deze als voltooid door 2 trofeestickers, één plaats je op het veld in de lijst met missies en één op het voortgangstraject. Aan het einde van een spel mag je slechts één missie als voltooid markeren, zelfs als je voldoet aan een aantal missie-eisen. Je kunt elke missie maar één keer voltooien. Als je de 3 missies in een missiegroep hebt voltooid, markeer je de groep als voltooid door 2 prestatiebadgestickers één plaats je op de missie groep en de ander op het prestatiespoor.

Als je een sticker op een genummerd veld op het voortgangsspoor plaatst, kan je een evolutie-envelop openen die overeenkomt met dat nummer. En wanneer je een prestatiebadge sticker op een veld met een letter plaatst kan je de envelop die daarbij hoort openen. In enveloppen vindt je extra spelcomponenten, geavanceerde regels stickers, nieuwe missiestickers en andere verrassingen.


Pluspunten

+ Het is een coöperatief spel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan je proces bijhouden door middel van stickers.

+ Als je een missie hebt voltooit mag je een envelop open maken.

+ Een potje duurt niet lang.


Minpunten

- Soms heeft een zombie horde vrij snel een gebouw overlopen.


Beoordeling

In Zombie Teenz Evolution, ga je in een stad die overlopen is door zombies, op zoek naar vier ingrediënten om een tegengif te maken. Je spel is coöperatief, je moet samenwerken om de zombies te verslaan.

Iedere speler kiest een personage en met dat personage moet je proberen de vier gebouwen, die zich in de hoeken van het speelbord bevinden, te bereiken. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen. Je activeert een zombie horde als je een kleur gooit en een een gebeurteniskaart als je een vraagteken gooit. Daarna mag je je personage verplaatsten naar de volgende ruimte of een zombie horde doden of een kist vervoeren. Zodra je alle vier de ingrediënten terug hebt gebracht naar de school win je, maar je verliest als zich op elk gebouw een zombie horde bevindt.

Ik ben fan van coöperatieve spellen. Ik vind het leuk als je moet samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken. Zombie Teenz Evolution is een perfect voorbeeld van zo'n spel. Niet alleen moet je samen kiezen wat handige acties zijn? Ga je een krat proberen op te halen of ga je juist zombies verslaan? En als je dan ervoor kiest om een krat op te halen dan heb je nog een andere speler nodig, want zo'n krat is natuurlijk zwaar en kan je niet alleen tillen. Het enige nadeel van het spel vind ik dat je soms de pech hebt dat je een dobbelsteen een aantal keer achter elkaar op dezelfde kleur gooit. Dan is een gebouw namelijk zo overlopen door zombies en focus je je niet meer op het halen van de ingrediënten, maar op het doden van zombies.

Een spelletje duurt niet al te lang, gemiddeld 10 minuten. Het leuke is dat je na iedere voltooide missie stickers mag plakken om je voortgang bij te houden. Zo kan je ook zien hoe goed jij en de andere spelers zijn in het verslaan van zombies. Maar het spel wordt pas echt leuk als je meerdere missies weet te voltooien. Je mag namelijk dan enveloppen open maken die het spel nog spannender kunnen maken. Je weet niet wat er in die enveloppen zit. Je kan bijvoorbeeld moeilijkere regels krijgen of juist extra spelonderdelen die je weer verder kunnen helpen. Om het een verrassing te houden zal ik verder hier niets over zeggen, maar ik vind het leuk bedacht. Zo speel je vaak meerdere missies achter elkaar om toch weer iedere keer een envelop open te maken.

Zombie Teenz Evolution is een erg leuk familiespel. Je hebt ook nog een kids versie, die een beetje eenvoudiger is, maar de regels en het doel van het spel is in principe hetzelfde. Daarnaast is het spelmateriaal ook nog erg goed bedacht en van stevig materiaal. Het is niet een gewoon zombiespel, waarbij het er allemaal eng uitziet, maar echt bedacht op kinderen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page