top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Zwarte Kater

Naam: Zwarte Kater

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 9 spelers

Speeltijd: 5 - 20 minuten

Leeftijd: 4+

Uitgever: The Game Master

Prijs: €11.35


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 groot stuk kaas

  • 1 stukje chocola

  • 5 zwarte dekseltjes

  • 8 gekleurde muizen

  • 1 blokje spek

  • 1 klein stuk kaas

  • 1 zwarte kater

  • 40 kaasblokjes

Voordat het spel begint wordt er bepaald welke speler de zwarte kater is. Deze speler is de spelleider en zijn doel is om alle muizen er in te luizen.

De muizen gaan in een halve cirkel om de zwarte kater heen zitten. Iedere speler die een muis is kiest een kleur en krijgt 3 blokjes kaas. De rest van de lekkernijen, zoals het grote stuk kaas, het kleine stuk kaas, het spekblokje en de chocolade leg je in een rijtje voor je op tafel, met de zwarte kater ertussen.


De spelregels

Als het spel begint moeten de muizen gelijk goed opletten! De zwarte kater en de lekkernijen worden ieder onder een deksel gelegd. De speler die de zwarte kater is verschuift nu de dekseltjes, hij kan dit rustig aan doen of juist heel snel.


Als alle dekseltjes weer op een rij liggen noem je één lekkernij. De muizen moeten nu zo snel mogelijk hun muis bij het dekseltje zetten waarvan zij denken dat de genoemde lekkernij onder ligt. Snelheid is dus belangrijk, want de snelste muis staat vooraan in de rij en de tragere muizen achteraan.

Nu worden de dekseltjes opgetild en iedere muis die bij het juiste dekseltje staat beloon je met een kaasblokje. De langzaamste muis krijgt één kaasblokje, de muis daarna krijgt er twee enzovoorts. De muis die dus het snelste was krijgt de meeste kaasblokjes.

Als een muis bij het verkeerde dekseltje staat dan moet hij helaas een kaasblokje inleveren. Staat de muis bij de zwarte kater? Dan moet hij zelfs twee kaasblokjes inleveren. Als alle kaasblokjes verdeeld zijn dan start een nieuwe ronde.

Het spel kan op verschillende manieren eindigen. Als er nog maar één van de muizen kaasblokjes heeft, dan is deze speler de winnaar. Ook kan een muis winnen als hij als eerste 10 kaasblokjes heeft verzameld. De laatste manier om te winnen is als de zwarte kater geen kaasblokjes meer heeft, dan is de muis met de meeste kaasblokjes de winnaar.


Je kan dit spel ook met jonge kinderen spelen. Je speelt het spel dan in drie rondes. Het muisje met de meeste kaasblokjes wint het spel. Tijdens de eerste ronde verschuift de zwarte kater maar twee dekseltjes, deze worden om de beurt verplaatst. Iedere muis die bij het juiste dekseltje staat krijgt één kaasblokje.

Tijdens de tweede ronde worden de bakjes tegelijkertijd verschoven. Snelheid is tijdens deze ronde nog steeds niet van belang, de muizen die goed staan krijgen weer één kaasblokje.

Tijdens de laatste ronde moeten de muizen goed opletten, want binnen 5 seconden verschuift de zwarte kater een aantal dekseltjes. Snelheid is nu wel van belang, want de muis die het langzaamst was krijgt maar één kaasblokje, de muis daarna eentje meer enzovoorts.

Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Het spelmateriaal is van goede kwaliteit.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Bij dit spel moet je je goed kunnen focussen. De zwarte kater verstopt namelijk allerlei lekkernijen onder de bakjes. Vervolgens worden deze bakjes goed door elkaar gehusseld en de zwarte kater noemt vervolgens één lekkernij. Daarna moet je zo snel mogelijk met jou muis bij die lekkernij gaan staan. Heb je het goed? Dan verdien je kaasblokjes! Heb je het fout? Dan moet je helaas een kaasblokje inleveren.

Dit spel werkt gegarandeerd op je lachspieren. Niet alleen omdat je soms met volle overtuiging je muis bij een verkeerd bakje neerzet, maar ook omdat als je de snelste muis bent je de meeste kaasblokjes verdient. Dit levert soms hele grappige situaties op met je medespelers, want iedereen wil natuurlijk de snelste muis zijn, dan is de kans op de winst natuurlijk ook het grootst.

Het spelmateriaal is overigens van goede kwaliteit. De speelstukken zijn gemaakt van hout en dit is natuurlijk wel zo handig met hoe hard sommige spelers hun muis neerzetten haha.

Het leuke aan dit spel is ook dat je het op verschillende manieren kan spelen. Je kan het spel met een groep vrienden spelen, maar het is zeker ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Als het wat te moeilijk of te makkelijk is dan kan je de regels eenvoudig een beetje aanpassen. Om ervoor te zorgen dat het wat uitdagender wordt of juist wat makkelijker.

Het is geen spel wat je de hele avond speelt en er komt ook weinig strategie bij kijken, maar het spel zorgt wel voor heel veel plezier! Het is een geschikt spel om tussendoor te spelen of de avond op een leuke manier mee af te sluiten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page